79% от мощностите, които осигуряват резервния ток на Електроенергийния системен

...
79% от мощностите, които осигуряват резервния ток на Електроенергийния системен
Коментари Харесай

Държавните и американските централи заместват студения резерв

79% от мощностите, които обезпечават аварийния ток на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), са от ВЕЦовете на НЕК, двете американски централи и държавната Топлоелектрическа централа " Марица-Изток 2 ". Това излиза наяве от отговор на енергийния министър Теменужка Петкова на въпрос от депутата от " Обединени патриоти " Юлиан Ангелов, предава вестник " 24 часа ".

Основни източници на оперативния запас, които би трябвало да покрият възможни потребности на системата, са НЕК и държавната Топлоелектрическа централа, защото НЕК е задължена по контракти да изкупува електрическата енергия на американските " Марици ". Останалите 21% се обезпечават от Топлоелектрическа централа " Варна " и Топлоелектрическа централа " Бобов дол " (централите на Ахмед Доган и ), оповестиха от оператора.

Според, т.е. да се поддържат неработещи блокове, които при потребност да бъдат пуснати. Така към този момент няма да се заплаща за разполагаемост, или че някой блок не работи. Студеният запас е сменен от спомагателни услуги, за които систематичният оператор афишира търгове измежду производителите. Тръжните процедури са отворени за всички производители, които са минали тестванията за другите типове контролиране.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган наподобява още веднъж взе...

Те са първично контролиране на честотата - в границите на 30 секунди да се замести спряна мощ, и вторично автоматизирано и ръчно контролиране на честотата и обменните мощности в границите на 15 мин. Досега са минали търговете за януари и февруари. Търгът за март е анулиран поради зародил механически проблем, излиза наяве от известие на уеб страницата на оператора.

Когато става дума за авариен ток, страната разчита най-вече на своята " Топлоелектрическа централа Марица-Изток 2 ", защото централата е единствената, която работи на трите равнища на напрежение (ниско, приблизително и високо, б.р.) и може оптимално бързо да " вдигне " системата при повреда. Така Топлоелектрическа централа МИ-2 подсигурява енергийната сигурност на страната.

Интересно е по какъв начин ще се обезпечават спомагателни мощности след края на юни, когато - " Марица Изток 1 " и " Марица Изток 3 ". Двата ТЕЦ-а са основна част от електроенергийната система на страната, тъй че страната надали ще спре да изкупува творби тях ток, а по-скоро се надява да го получава на по-ниска цена.

Прекратяването на договорите с американските централи е условие на Европейската комисия, защото се смята за държавна помощ. Това е съществена стъпка в либерализацията на пазара на едро на ток у нас. От известно време НЕК договаря с американските " Марици " по какъв начин да се случи това.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР