69,9 на сто от гласувалите на референдум италианци казаха “да”

...
69,9 на сто от гласувалите на референдум италианци казаха “да”
Коментари Харесай

Италианците орязват с 1/3 депутатите си

69,9 на 100 от гласувалите на референдум италианци споделиха “да” на конституционната промяна и орязването на броя парламентаристи с една трета. Това значи, че в двете камари на бъдещия парламент на Италия ще влязат 400 депутати и 200 сенатори вместо сегашните 630 и 315. Според основателите на промените от антисистемното придвижване “5 звезди” това ще докара до 500 млн. евро икономии на Народното събрание.

На 20 и 21 септември италианците гласоподаваха паралелно и на районни избори в седем области. Те взеха решение, че Тоскана, Кампания и Пулия остават за лявоцентристките партии. Дясноцентристките пък победиха в централната област Марке и задържаха ръководството си в Лигурия и Венето. В самостоятелната област Вале д’Аоста победи Лигата на Матео Салвини.

Факторът COVID-19 изигра решителна роля при гласуването, защото се затвърдиха на местата си, без значение от цвета им, точно губернаторите, справили се най-добре с пандемията - във Венето, Лигурия, Пулия, Кампания, Тоскана.

Голямата изненада пристигна от огромния брой италианци, които гласоподаваха на референдума – 53,8% от имащите право на глас. Още повече – 57 на 100, гласоподаваха за губернатори.

След сегашните избори и референдум държавното управление на Джузепе Конте на процедура си поема мирис на облекчение след маратона за справяне с пандемията. Категоричната победа на поддръжниците на промените закрепя държавното управление на “5 звезди” и Демократическата партия. “Ще остана на мястото си до 2023 г.”, сподели министър председателят Конте, който е победител, без да взе участие в изборите, тъй като не е от никоя партия.

Въпросителната идва обаче от измененията в изборния закон, които са наред в дневния политически ред след орязването на Народното събрание. Искането на “5 звезди” е приемането на нов закон за гласоподаване по пропорционална система, “която да трансформира Италия в управляема страна, защото повече от всеки път има потребност от бързи и ефикасни отговори”, по думите на външния министър Луиджи ди Майо. В Камарата на депутатите към този момент е утвърден проектозакон за гласоподаване по пропорционална система с предел от 5% за партиите в Народното събрание. В момента към момента се гласоподава по смесената система.

Според водача на Лигата Матео Салвини пропорционална система би била политическа, обществена и икономическа гибел за страната. Той счита, че районният модел на гласоподаване в Италия е печелившият, тъй като в този момент хората в Пулия, Венето и Марке знаят кой ги ръководи. Първото нещо след гласуването за орязването на депутатите обаче ще бъде прекрояването на изборните региони и държавното управление има два месеца време за това.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР