68-годишният Джеймс Камерън постави недостижим рекорд: негови са вече три

...
68-годишният Джеймс Камерън постави недостижим рекорд: негови са вече три
Коментари Харесай

№1, 3 и 4 от най-касовите филми в историята са вече на Джеймс Камерън

68-годишният Джеймс Камерън сложи неосъществим връх: негови са към този момент три от четирите най-касови кино лентата в историята на киното. Това се случи, откакто през миналия уикенд " Аватар: Природата на водата " остана за седма поредна седмица отпред в боксофис класацията на Северна Америка и доближи общи доходи от 2.11 милиарда $ от разпространяването си по света. През отминалия уикенд той задмина " Star Wars: Силата се пробужда " (2015), най-успешния финансово от деветте кино лентата за " Междузвездни войни ".

Това достижение го прави четвъртия най-доходоносен филм в историята на киното. На крачка пред него е " Титаник " - филмът на Камерън от 1997 година, който оглавяваше в продължение на 13 години безконечната ранглиста. С доходи от 2.19 милиарда от разпространяването си, днес той е застрашен да бъде преместен от новия опус на режисьора. Трикът тук обаче е, че на 10 февруари лайнерът още веднъж ще заплава по международните екрани в нова, дигитално модифицирана 3D и HFR версия, с цел да добави още някой $ към боксофиса си. Така че резултатът не е напълно предупреден. " Титаник " преди време остана на върха рекордните 15 седмици и защото билетите за кино на всички места бяха доста по-евтини преди 25 години, той гарантирано е събрал доста повече аудитория от сините хора на Пандора.

На второ място измежду касовите първенци остава " Отмъстителите: Краят ", финансовият връх в дългото филмово портфолио на Marvel Studios. Той за малко оглавяваше класацията през 2019 г. със своите 2.79 милиарда доходи, само че в допълнение разпространяване на първия " Аватар " в Китай през втората година на пандемията му отне първенството. И по този начин, истинският " Аватар " от 2009 година остава за момента непостижим с 2.923 милиарда $ от продадени билети. Това значи, че Джеймс Камерън държи еднолично първото, третото и четвъртото място в класацията на най-гледаните филми на съвременността. Постижение, което не наподобява допустимо да бъде надминато през този век.

Преди премиерата на " Аватар: Природата на водата " Джеймс Камерън бе коментирал, че е нужен боксофис от най-малко 1.5 милиарда $, с цел да излезе амбициозното начинание " на чисто " и да стартира да генерира облаги. Част от триумфа си продължението на " Аватар " дължи на китайския пазар, където бе един от дребното позволени холивудски блокбастъри в последните години. Там е спечелил 235.4 милиона $ от билети - срещу 133 млн. във Франция, 120 милиона в Германия, 101 млн. в Южна Корея и 83 млн. във Англия. Филмът се радва на огромен триумф и на българските екрани, където за седем седмици е гледан от 429 хиляди души и е събрал над 6 милиона лв..

" Аватар: Природата на водата " се състезава и в четири категории за " Оскар ", измежду които за най-хубав филм, образни резултати, тон и декори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР