64% от анкетираните българи очакват икономически трудности догодина, 6% икономически

...
64% от анкетираните българи очакват икономически трудности догодина, 6% икономически
Коментари Харесай

Галъп: 64% от българите очакват икономически трудности през 2022 г.

64% от интервюираните българи чакат стопански компликации следващата година, 6% стопански разцвет, а 19% от запитаните считат, че в стопански проект 2022 година ще е същата като 2021 година 11% се затрудняват да дадат отговор.

Това демонстрират данни от изследването „ В края на годината “ на „ Галъп интернешънъл “.В края на предходната година оптимистите за стопанската система са били 5%, песимистите още веднъж 64%, а 20% не са очаквали никаква смяна в икономическото развиване на страната.

Очакванията за разцвет в икономическото развиване у нас още веднъж не са доста надалеч от междинното равнище за Европейски Съюз. Средно в съюза 14% чакат напредък, 53% компликации, а 28% чакат 2022 година да е същата в стопански проект. Настроенията в източните страни от Европейски Съюз пък са още по-близки до тези у нас – 9% чакат стопански напредък, 62% компликации, 23% чакат годината да е същата, а 7% не могат да преценяват.

Каква ще бъде 2022 година?

Обичайно, равнищата на оптимизъм в страната ни не са доста високи. Тази година 15% от българите са оптимистично настроени, че 2022 година ще е по-добра от миналата, 48% по-скоро чакат 2022 година да е по-лоша, а съгласно 21% идната година ще е същата като тази. 16% не могат да преценяват.Така чистата стойност на Индекса на вярата у нас е -33, което ни слага на второ място в топ 5 от най-песимистичните страни. Миналата година страната ни още веднъж беше измежду 5-те най-песимистични страни в проучването с показател на вярата - 29.

Индекс на щастието

На фона на упованията за компликации в стопанската система и доминиращ скептицизъм, тази година персоналното благополучие у нас е по-високо. 45% от интервюираните българи декларират, че се усещат „ щастливи “ или „ доста щастливи “, 9% като „ нещастни “ и 1% като „ доста нещастни “. 43% от сънародниците ни са декларирали, че не се усещат нито „ щастливи “, нито „ нещастни “, а 2% от запитаните „ не могат да преценяват “. България е в средата на класацията. За съпоставяне, в страните в Източна Европа 49% от запитаните са „ доста щастливи “ или „ щастливи “, 9% „ доста нещастни “ или „ нещастни “, а 39% дават отговор, че нито са „ щастливи “, нито „ нещастни “.

Изследването „ В края на годината “ на „ Галъп интернешънъл “ е годишна традиция по самодейност и дизайн на ръководителя на Асоциацията доктор Джордж Галъп от 1977 година Изследването се организира всяка година оттогава. Тази година то бе извършено в 44 страни по света
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР