63% от банковите мениджъри у нас очакват слабо подобрение на

...
63% от банковите мениджъри у нас очакват слабо подобрение на
Коментари Харесай

Банките в България планират оптимизация на процеси и инвестиции в технологии през 2018 г.

63% от банковите мениджъри у нас чакат едва усъвършенстване на българската стопанска система в идващите 12 месеца, а 86% от тях чакат усъвършенстване на финансовото показване на ръководената от тях банка. Това демонстрират резултатите от обичайния Барометър на банките в България на консултантската компания EY Bulgaria – изследване, което наблюдава доверието на висшия банков мениджмънт към стопанската система, банките и банковата система.

“Независимо от многото нови провокации през 2018 година, банкерите имат позитивни упования за развиването на стопанската система в България и на банковия бранш в частност,” разяснява Милка Начева, съучастник в EY Bulgaria.

Най-перспективните браншове в България

Въпреки позитивните упования на банкерите като цяло за браншовете на стопанската система в България, няколко бранша се открояват като най-вероятни да покажат мощно усъвършенстване през идващите месеци. Строителството и технологиите за втора поредна година са измежду най-перспективните браншове в България, като строителството има доверието на 88% от банките, а технологиите на 84%. Според 76% от банките, секторите търговия и произвеждане ще са също измежду най-перспективните за развиване през 2018 година

Кредитиране

Банковите мениджъри не чакат огромни промени в политиките за разпределяне на заеми в кратковременен проект. Все отново, огромна част от мениджърите предвиждат по-либерални условия за кредитиране на дребния и междинен бизнес в България (57%), както и за секторите енергетика и минодобив (57%) и ИТ (43%). През последните две години строителството възвърне позициите си като перспективен бранш. Не е изненада, че 71% от банковите мениджъри чакат да няма смяна в изискванията за кредитиране в строителния бранш. Според 71% от участвалите в запитването няма да има смяна и в кредитирането на здравния бранш.

71% от интервюираните считат, че повишаването на кредитирането отразява устойчивия напредък на българската стопанска система, до момента в който останалите 29% смятат, че развиването на кредитирането се дължи на цикличност. 86% от банкерите плануват понижаване на неприятните заеми през идващите 12 месеца. Сред участниците няма упования за нарастване на неприятните заеми.

Консолидация на банковия бранш

През идващите 12 месеца, 58% от банкерите чакат най-вече дребни по размер консолидации, а 28% чакат междинни или огромни по размер консолидации на банките в България. Банкерите са единомислещи (100%), че огромните и по-значителни по размер консолидации на банки ще се случват през идващите три години.

Стратегии за развиване на банките през 2018

Всички участници в изследването (100%) възнамеряват вътрешно реструктуриране и усъвършенстване на процесите на банките през 2018 година В поддръжка на изказванието, че консолидацията на банките се случва постепенно и последователно, са проектите на банките за придобивания на портфейли и сдружения (29%), продажба на активи (29%) и подписване на партньорства и взаимни сдружения, съгласно други 29%.

Основните цели на банките

100% от участниците в Барометъра на банките показват усъвършенстването на процесите като един от най-важните цели за тяхната банка през 2018 година Също по този начин, инвестицията в технологии за възстановяване обслужването на клиенти е приоритет за 100% от интервюираните. 86% смятат кибер сигурността за предпочитана, а 72% от интервюираните избират капитал, ликвидност и ливъридж. Основен приоритет за 57% от банките е и репутационния риск и настоящите промени от регулаторно естество.

Новите регулации и резултатите за банките в България

2018 година носи със себе си цяла вълна от нови регулации и условия за банките и напълно за финансовия бранш – условия за отчетност, регулации на платежните услуги и битката с прането на пари. Пазарът на банкови услуги ще бъде мощно повлиян от Директива 2 за платежните услуги. 83% от банковите мениджъри чакат и нарастване на разноските за кибер сигурност в резултат влизането в действие на Новия правилник за отбрана на персоналните данни. Транспонирането на Директивата за битката с изпирането на пари няма да има значителен резултат върху активността на банките, съгласно 100% от интервюираните.

Новият стандарт МСФО 9

Въвеждането на новия стандарт предстоящо оказва резултат върху акумулираните обезценки за неприятни заеми. 5% нарастване в насъбраните обезценки се чака от 71% от интервюираните, а 29% от банкерите чакат 10%-15% нарастване. 43% считат, че новият стандарт няма да се отрази значително на финансовата адекватност на ръководената от тях банка. Според 86% от интервюираните, измененията в договорните връзки на съществуващите кредитни артикули ще бъдат несъществени.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР