5 400 пожарникари са мобилизирани срещу пламъците на пожара Дикси

...
5 400 пожарникари са мобилизирани срещу пламъците на пожара Дикси
Коментари Харесай

Пожар в Калифорния образува свой собствен климат

5 400 пожарникари са мобилизирани против пламъците на пожара Дикси в горите в Северна Калифорния. Най-големият  пожар в региона към този момент е погълнал територия с растителност равна на тази на град Чикаго. Стихията е толкова огромна, че генерира собствен личен климат и затруднява пожарникарите, които се борят с него, съобщи Агенция Франс Прес.

Пожарът е толкоз огромен, че през последните дни е основал облаци, наречени пирокумули (или, безусловно, огнени облаци, бел. ред.), които предизвикват мълнии, мощен вятър и на собствен ред подхранват огъня. " Ако тези облаци са на задоволителна височина, те имат капацитет да произведат мълнии ", предизвести Джулия Рутфорд, метеорологът, назначен за справяне с пожара, съобщи БГНЕС.

Въпреки размерите си, пожарът Дикси е напреднал основно в извънредно отдалечени региони, което изяснява за какво до момента са унищожени единствено десетки структури (къщи и други сгради).

Напредвайки по извънредно стръмни пътеки, пожарникарите са подпомагани от трен, от който могат щедро да поливат недостъпните другояче зони. При тези метеорологични условия ``жаравата може елементарно да се разнася на повече от километър от огъня``, изяснява пред Агенция Франс Прес Рик Кархарт, представител на пожарникарите.

Горските пожари са постоянно срещани в Калифорния - дотам, че локалните поданици от време на време се чудят останало ли е нещо, което да не гори. Но заради изменението на климата това лято е изключително грубо. Пожарите към този момент са опустошили 3 пъти повече растителност тази година, в сравнение с по това време през 2020 година, най-лошата година в историята на Калифорния във връзка с пожарите.

Според предварителното следствие, причина за пожара е паднало дърво върху електрически кабел. Този електропровод принадлежи на Pacific Gas & Company (PG&E), частен оператор, който е отговорен за причиняването на пожар в лагер, който съвсем изтри от лицето на земята град Парадайз и умъртви 86 души през 2018 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР