40 години след своето построяване, тази есен бившата топлоцентрала на

...
40 години след своето построяване, тази есен бившата топлоцентрала на
Коментари Харесай

Нов живот за емблематичен за София имот

40 години след своето изграждане, тази есен някогашната топлоцентрала на НДК се трансформира в районен център за модерни изкуства “Топлоцентрала” - първото по рода си пространство у нас за изпълнителски, образни изкуства и музика от България и света София, 16 септември 2021 година - Регионалният център за модерни изкуства “Топлоцентрала” стартира да се цялостни със наличие тази есен. Той се намира в някогашната топлоцентрала на НДК, издигната през 80-те години на 20 в. Архитектурната промяна на постройката стартира преди две години след осъществяване на интернационален конкурс, извоюван от арх. Мариана Сърбова. В преустройството ѝ вземат участие още интердисциплинарен екип от български актьори и задгранични специалисти. Изграждането на “Топлоцентрала” следва устойчивите практики на сходни центрове в Берлин, Париж, Нант.

Изоставената топлоцентрала на НДК е разпозната като място с максимален капацитет за основаване на Регионален център за модерни изкуства през 2014 година, когато в София се организира интернационалната среща на най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства в света IETM. Ресоциализирането на пространството и хълмовете към него стратира по самодейност на едноименната асоциация “Топлоцентрала” и със средства от бюджета на Столична община. През 2021 година по предложение на Столичния общински съвет и с решение на Министерския съвет “Топлоцентрала” е преобразуван от общински в районен център за модерни изкуства. Благодарение на това, той ще взаимодейства с самостоятелни създатели и културни организации от сферата на театралните и образните изкуства и от общините Самоков, Ботевград, Ихтиман, Костинброд, Своге, Сливница и Костенец.

“Центърът за модерни изкуства “Топлоцентрала” е първата огромна самодейност на самостоятелната арт сцена, подкрепена от общинската администрация и задгранични културни институти и мрежи. Неговата съществена функционалност ще бъде да показва и копродуцира културни артикули в разнообразни жанрове на самостоятелната арт сцена - българската, европейската и международната. Създадохме условия за взаимна работа на български и задгранични актьори посредством резидентни и обменни стратегии. Предвиждаме доста дискусионни, просветителни и междусекторни събития” - споделя самостоятелният сценичен режисьор Веселин Димов, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на “Топлоцентрала”.

Арт центърът се намира зад хълмовете на Южен парк 2 сред културно-историческия комплекс “Гарнизонно стрелбище” и Перловска река. Разположена в парк и до река, “Топлоцентрала” ще работи в синергия със заобикалящата я среда, като демонстрира нови обществени и екологични практики. Сградата ще бъде налична за хора от всички възрасти и обществени групи. Освен с огромна и камернa подиуми и изложбенa залa, “Топлоцентрала” разполага и с външен амфитеатър и тераса, както и с резидентен център за задгранични актьори.

“Топлоцентрала” ще действа и като пространство, в което могат да гостуват фестивалите на всички модерни изкуства у нас. За начало през ноември тук ще можем да забележим събития на ACT фестивал за свободен спектакъл - XI издание, което включва извънредно мощна интернационална стратегия, подкрепена от задграничните културни институти у нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР