''За мен тя е привидна (б.р. жизнеността на правителството). Обстоятелствата

...
''За мен тя е привидна (б.р. жизнеността на правителството). Обстоятелствата
Коментари Харесай

Проф. Каприев пред ФАКТИ: ГЕРБ е една клиентелистка корпорация

''За мен тя е привидна (б.р. жизнеността на правителството). Обстоятелствата основават тази симулативност, защото всеобщите митинги стихнаха. Те не реализираха своята последна цел, само че реализираха едни други работи. Според мен това, което виждаме сега като държание на ръководещите, е по-скоро една реакция на уплашения, реакция на несигурния, в сравнение с нещо друго. Известно е, че експанзията пораства, тъкмо когато си нерешителен и се чувстваш застрашен. Включително реторическото им държание и лицеизражение на тези хора, когато се появяват, да речем медийно. Лицата са изопнати, езикът е изострен, погледът е вторачен в една точка и се декламират заучени положения. Това е държанието на уплашения човек и аз мисля, че те имат от какво да се плашат''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ философът проф. Георги Каприев.

Водещата Маринкова сложи въпроса дали Борисов ще бъде съден, а гостът ѝ съобщи следното: ''Това е дело на съда. Ние с вас и обществото не можем да решим това. Но това, което обществото може да реши, е неговото премахване от власт. Следим прогнозите, само че всички знаем, че тези прогнози са извънредно предварителни и несигурни. Всеки експерт социолог го споделя, преди да стартира да оповестява резултати. Всеки експерт доста добре знае, че в обстановка на раздалеченост от изборите, и изключително когато изобщо не знаеш тези избори тъкмо по кое време ще бъдат, това са по-скоро ретроспективни, в сравнение с перспективни отзиви. Да допуснем, че тъкмо това е резултатът, който те ни показват. Нещо, което не постоянно е несъмнено, само че дано бъдем доброжелателни. Тези цифри към този момент демонстрират тъкмо противоположното на това, с което започнахме диалога. Че видите ли те ГЕРБ се били нормализирали и надали не са пред победа. Нищо сходно. Те са на едно задоволително ниско равнище, което в случай че се резервира тази обстановка, няма да им разреши да създадат държавно управление А не създадат ли държавно управление - те излизат от властта. Това е задачата, която се преследва. Тук към този момент влизаме в политическите прогнози, на които аз не съм огромен занаятчия, само че ми се коства, че по този начин ще стане.''

''Спряха записите. Тези, които излязоха някак си се оказаха несъществени, бяха заметени под миндера, назад на всякаква правна и престъпна логика'', сподели проф. Каприев по отношение на записите с гласа на премиера Бойко Борисов.

''Искам да кажа нещо за термина гражданско общество, който въпреки всичко и аз употребявам, само че това е тежка абстракция. Това е тежка абстракция, тъй като гражданското общество има един тип в огромния град, в дребния град, в селото и така нататък Много районно има характерности това гражданско общество. Ако ще приказваме за митингите - дали реализираха нещо, ами това реализираха. Те реализираха уталожването или отстраняването на един насъбран боязън. Той е необикновен боязън. Страхът от безизходицата. Хората видяха, че има някакви изходи и те не са наложително четвърти мандат на ГЕРБ. Или дори по-скоро са тъкмо противоположното. Разбира се, тези раздавания на пари, бягане с хеликоптери, с джипове и така нататък, не трябват да бъдат подценявани. Те имат своята основна роля. 50 лв. за тези, заплатите на тези, добавките на трети. Това са опити за пазаруване на гласове и ние би трябвало да сме наясно, че имаме една доста огромна, количествена доста огромна държавна администрация, която в по-голямата си част е директно подвластна от ръководещите, които ще да са те. Но сега са ГЕРБ. Тези подбутвания, в това число финансови, и тези потупвания и селски надвиквания по кръстопътища и площади, играят своята роля в посока изгода на ГЕРБ. С това би трябвало да сме наясно'', съобщи още философът.

Факт е обаче, че няма оживление нагоре, няма оживление в тяхна изгода. Макар че във времената, в които живеем, този полулокдаун, или четвъртлокдаун, в който се намираме, такива обстановки нормално качват така наречен рейтинг на ръководещите. Но не щеш ли не става в България. Не се повишава и не пада'', добави проф. Каприев.

''Фактът демонстрира, че ГЕРБ ще може да се опре на две съществени огромни групи. Едната са партийците на ГЕРБ, които са директните клиенти, сътрудниците на този клиентелизъм, за който всички ние приказваме. ГЕРБ не е нищо друго, с изключение на една клиентелистка корпорация. А другите са тези служители, администрацията, които ще желаят да запазят своите места и доколкото е допустимо привилегии'', означи той.

''Това общество е корумпирано в смисъла на разложение, на раздробяване на неговата тъкан. Тази тъкан е разпердушинена от всевъзможни молци и би трябвало да се вземат незабавни ограничения, тъй като дупките стават от ден на ден и в един миг ще се окаже невероятно да приказваме за общество'', счита проф. Георги Каприев.

Той разяснява и събитията в Съединени американски щати:

''Ако просвета е всичко това, което знаеш, когато си не запомнил всичко ( по фамозния израз на Бърнард Шоу), тогава може би приказваме за просвета. Мой другар, съгражданин, който от 30 години живее в Съединени американски щати и има извънредно сполучлива професионална и персонална кариера, когато го чух сред празниците и го питах: ''Как си'', той ми сподели: ''Болен съм''. На моето тъмно безмълвие той сподели: ''Болен съм от разочарование''. Това е преди Нова година, преди 6-ти. Когато аз го питах: ''Разочарование от какво?'', тъй като аз знам политическите му пристрастия, чаках да чуя нещо политическо. Но той ми сподели: ''Умира справедливостта в Щатите''. Според него, пък и съгласно мен, справедливостта е главният принцип, върху който тази страна се гради. Той е главен принцип още преди нейната поява, той е изискването за нейната поява. А това, което видяхме, това е, по този начин да се каже, шоу обликът на един развой, който върви в Съединени американски щати. Той не върви от една седмица, не от 10 дни, не от изборите, а отпреди това, и това е таман нарушаването на правилото на справедливостта.

Социалната правдивост - такава, онакава, се базира на процедури. В случая имахме явен опит за нарушение, преустановяване, анулация на една такава много основна процедура. Атаката на справедливостта е офанзива против правилата на обществения ред, тя беше демонстрирана ''щедро'' тъкмо тогава, на 6-ти януари. И това е, което ще има отзив към нас, към Европа. Не толкоз дали там Байдън еди-какво си, или Тръмп еди-що си, а ерозията на правилата на това, което назоваваме демократично общество. И защото ние тук имаме съществени обичаи в тази ерозия, то това единствено ще способства, ще подтиква тези, които умишлено или интуитивно работят в тази посока. Това ще е директният отзив от събитията. Защото Щатите, несъмнено, ще овладеят обстановката, ще вкарат нещата официално в ред, което е значимо, само че този белег ще остане. Това е част от програмата - ''Me too'', без да осмивам основанията на тези стратегии, както и ''Животът на черните има значение''. Разбира се, че има значение животът на черните. Като всеки човешки живот. Но методът, по който изразяваш това и го показваш, и го изискваш за съблюдаване, така наречен политическа уместност в това число, демонстрира доста, доста съществени обществени дефицити. Не просто в Съединени американски щати.''

На въпрос за какво се е стигнало до забележимото публично разграничени в Съединени американски щати, проф. Каприев отговори по този начин: ''Стига се, тъй като има едни процеси, които бяха доловени от експертите още преди десетина години. А точно уединяване и обществено компрометиране на елитите, на образованите елити, на гореспоменатите специалисти. Изведнъж те - от определящи публичното мнение и придвижването на обществото, бяха изтикани в някакви университетски ниши, с цел да си работят в техните академични лаборатории с техните филантропични или природонаучни епруветки, само че не и да долавят и показват верните направления за развиване на обществото. А правилото ''Ти ли ще ми кажеш, бе? Кой си ти?'', който е остарял, обичаен български номер, се трансферира нататък. Континентална Европа и Британия някак си към момента удържат някакво равнище в тази посока. Аз съм академични учител, работя 30 години в университети - български и немски, и настоявам, че ерозията се усеща и при нас в Европа. Този същият вид ерозия.''

Към края на присъединяване си проф. Каприев изрази мнение, че актуалната рецесия не е съумяла да стресне задоволително европейците, с цел да се върнат на верния път.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР