''Ако от Гърция тръгне този втечнен природен газ, който в

...
''Ако от Гърция тръгне този втечнен природен газ, който в
Коментари Харесай

Михаил Крутихин: Няма никакъв азерски газ в Балкански поток

''Ако от Гърция тръгне този полутечен природен газ, който в обикновено положение да стигне до България, това ще бъде диверсификация. Но към този момент ние не виждаме това да се случва''. Това съобщи в интернет предаването ''Контракоментар с Асен Генов'' съветският газов и енергиен специалист Михаил Крутихин. Той отговори на въпрос на водещия Асен Генов дали България е осъществила диверсификация в газовите си доставки.

''Прокарани са две тръби. Те са подготвени, предадени са за употреба, в техническо положение, през Черно море. Минават през Тракия. Едната е за доставки на газ за турски компании, които непрекъснато търгуват с Газпром. Те се пробват да получат отстъпки, тъй като в Турция в този момент има толкоз доста газ, че могат да минат и без съветски газ. Независимо, че през предходната година за употребявали 50 млрд куб. м. газ, в това число и съветски, те доста мощно създават терминалите за банкет на полутечен газ. Те получиха нови размери от Азербайджан. Пренасят този газ по ТАП и ТАНАП до Южна Италия. Турците се усещат прелестно и могат да диктуват цените. Могат да слагат условия на Газпром. Сега втората тръба. За нея още през декември 2014 година Путин сподели, че ще я прокараме до границата на Евросъюза, а от този хъб страните от Европа ще могат да получават колкото си желаят някакъв газ…

Добре. Те го построиха. На границата на Евросъюза в този момент е България. Тя провежда приема на съветски газ. Първо построиха реверсивен кран и обърнаха назад няколко тръби от така наречен Балканско направление през Украйна, Румъния и България към Турция, направиха превръщане. Вътре в България прокараха, към този момент приключиха градежа през цяла България на това, което в България се споделя Балкански поток. Изкараха го на границата със Сърбия и безусловно преди две седмици беше тържественото разкриване и в този момент към този момент в Сърбия може да влиза съветски газ. Българските управляващи, доколкото ми е известно, оповестиха, че това не е част от Турски поток, че европейските регулатори не би трябвало да се тормозят, че това е монопол на Газпром, защото този маршрут ще насочва към Европа освен газ на Газпром, само че и азерски газ, който към този момент е контрактуван от България. Второ, това е газ, който ще идва от Гърция, където се строи втори терминал за полутечен газ и България наподобява се кани да взе участие в компанията, която го строи в Александруполис.

Но, в случай че се вгледаме в този Балкански поток през България, ще забележим, че има вход, има и излаз. И на входа, и изхода на този маршрут, всички мощности са напълно ангажирани за Газпром. Никакъв азербайджански газ няма там. Доколкото знам, оповестиха, че ще има задръжки в доставката на азербайджанския газ. През тази година мисля, че са възнамерявали 740 млн куб. м. да получат газ от Азербайджан, само че в действителност няма никакъв азербайджански газ. Това е неистина. И аз мисля, че Европейската комисия ще схванат тази неистина и ще зародят проблеми. Не знам по какъв начин ще се развие тази конфликтна обстановка, само че регулаторите на Евросъюза условия към това направление на Турски поток ще имат'', разяснява детайлно специалистът по газови и енергийни въпроси.

В диалога сред Асен Генов и Михаил Крутихин стана дума и за Северен поток 2, само че за него Ви предлагаме да изгледате видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР