36 часа. Прекарани сред лозови масиви, ферментатори, бъчви (български, френски,

...
36 часа. Прекарани сред лозови масиви, ферментатори, бъчви (български, френски,
Коментари Харесай

Мавруд ли бе да го опишеш

36 часа. Прекарани измежду лозови масиви, ферментатори, бъчви (български, френски, американски) и дегустационни зали, са задоволителни, с цел да трансфорат винения фен в дипломат на българското вино. А то освен има потребност от такива, а и изцяло го заслужава.

На 26 октомври,, с изключение на Димитровден към този момент се отбелязва и Международният ден на сорта мавруд. Инициативата е на Българската асоциация на винените експерти (БАВП), а концепцията от дълго време се разисква в техния кръг. След поредност срещи и диспути вземат решение, че е извънредно време България да последва положителния съседски образец и с изключение на Трифон Зарезан в календара да се появи специфичен винен празник, който да излъчи един съответен локален вид като дипломат на страната. Маврудът събира най-вече гласове, подадени от експертите и от ценителите в сектора.

И по този начин с вълнението на дебютант, асоциацията сложи мощно начало на празника с двудневен винен тур, в който бяха посетени 4 мазета и дегустирани неизброимо количество виновност. В прекарването (това е точното определение) участваха винени специалисти, търговци, ценители, а и хора, навлизащи занапред в света на енологията. А тя е с аромат на свеж гроздобер, в цвят лилави длани и най-много неотклонен труд и терзания досега, в който не извадиш тапата на това, върху което си работил месеци наред.

 Изба
© Изба "Загрей "

Изба " Загрей "

Имиджът, който по този начин въодушевено България желае да гради на международната винена сцена, към този момент има своето покритие. Пред това обаче

българинът би трябвало да даде късмет и да опознае този извънреден вид. И да се трансформира в негов дипломат

Чуждестранните гости към този момент го вършат. И в 4-те мазета мнението беше един и също: измежду експерти и фенове сомелиери маврудът е един от най-лесно разпознаваемите сортове. Клишето е правилно - доста постоянно хубавото е под носа ти, а го подминаваш. Понякога е задоволително единствено да го помиришеш и в случай че усещаш къпини и шипков мармалад, примесени с пикантни нотки, то най-вероятно става въпрос за мавруд.

Причините дълго време да се подминават локалните сортове и като цяло да се неглижират българските (качествени) виновност стартират с очевидното съмнение към локалното произвеждане, минават през обожаване на непознатото, до което толкоз години не е имало достъп, и стигат до незадоволителната интензивност от страна на самите локални производители целеустремено да развиват българска еднаквост.

В последните години обаче винената просвета в страната се повишава и потребителят търси по-интересни сортове вместо следващото мерло или каберне.

Виното е страст. Виното е и сериозен теоретичен труд.

Колко хора са чували за учебно-опитната винарска маза на Аграрния университет в Пловдив? В пробна маза се отглеждат над 400 сорта грозде, което слага България на едно от водещите места в Европа по разнообразна сортова сбирка на едно място.

 Изба
© Изба "Манастира "

Изба " Манастира "

Инженер Ламбрин Топузлиев, началник на пробната маза, показа на специфична дегустация 7 разновидността на мавруд, само че и съобщи, че това е лицето на българското вино по света. Маврудът е един от дребното сортове, който може да се отглежда на личен корен, а освен на присадка (каквато след провалите от филоксерата е наложителна за съвсем всички познати сортове). Освен това има 2 клона: по-рано зреещият (клон 2) дава екстрактни, плътни виновност с по-наситен цвят и мощни танини и този мавруд е с отличен капацитет за стареене в бъчви. Клон 1 пък е с по-слаба конструкция и цвят, а резултатът са по-ефирни, леки и пивки виновност, сравнявани с емблематичния за Франция пино ноар.

Сортът е фактически придирчив: зрее късно и мъчно натрупа захари. Един по-силен дъжд е в положение да го убие, само че пък стане ли всичко както би трябвало - тогава резултатът е в действителност впечатляващ.

Маврудената палитра от усети е безпределно необятна и в България може да я преживеете цялата

- от нежното лице на сорта във винарска маза " Манастира ", през меката на мавруда в България - маза " Загрей ", където може да опитате 100% органично и занаятчийско вино, до уравновесените купажи на " Вила Юстина " и напълно инованитвните подходи за вино, обогатено с минерала зеолит, във винарско имение " Драгомир ". И таман тук ще цитираме Наталия Гаджева, един от притежателите на " Драгомир ", съгласно която съществува неразривна връзка сред хората и сорта:

Маврудът е като българина: късно му узрява главата, в случай че въобще му узрее. И в случай че му угодиш, може да се зачерви, в случай че го настъпиш на погрешно, какви киселини ще ти излязат, само че в случай че успееш, ще ти се отблагодари елегантно и със страховит усет.
Наталия Гаджева,
един от притежателите на маза "Драгомир "

Без значение какви са философията на избата, методът на работа и крайните желания, всички посетени винопроизводители бяха единомислещи: нужни са непрекъснато сверяване на часовника със света, точност в работата, отдаденост и самообладание. И някои промени в Закона за виното и спиртните питиета, само че това е обособен въпрос.

Самият мавруд може да не е тежък, само че митовете и легендите към него несъмнено са. Сортът несъмнено не лежи единствено върху остарели тракийски лаври, а наличието е в пъти по-впечатляващо от корицата, от приказките, разказвани за него.

Какво следва? На всеки Димитровден (26 октомври) ще се уважава сортът и ще се работи по популяризирането му на интернационалните пазари, а от потребителя се изисква едно - да бъде отворен към разнообразни усети и да остави предубедеността си в предишното.

Винена карта - не е към този момент единствено метафора, а действителен предмет

Понятието винена карта придобива безусловно значение, защото от БАВП, с поддръжка на Столична община, са в развой на подготовка на първата физическа винена карта на София. На нея ще са обозначени всички места в града - профилирани магазини, винени питейни заведения, заведения за хранене, в които потребителят ще може да открие висококачествено вино от български производители.

Идеята е съответното място да предлага богат подбор от мазета, работещи както с непознати, по този начин и с локални сортове, и въпреки за момента тези обекти да не са толкоз доста, основателите на плана са оптимистично настроени, че реализацията на картата ще даде добър образец на всички останали търговци в сектора, с цел да се включат и те.

И slow wine

Някъде по пътя на Родопската яка, от Десислава Димитрова, ръководител на придвижването Slow Food в България узнавам, че при започване на идната година се готви и първото по рода си Slow Wine ревю в Болоня, Италия. Италианското съдружие има за цел да сплоти всички, които вземат участие в промишлеността - производители, вносители, дистрибутори, притежатели на винени питейни заведения, ресторантьори, сомелиери, публицисти или просто запалянковци. И въпреки това да звучи някак утопично, задачата е напълно реалистична в подтекста на актуалния свят: сливане към съзнанието, че ролята на напитката отдавана не би трябвало да бъде чисто хедонистична, обвързвана с удоволствието от дегустация, само че би трябвало да се основава и на екологична резистентност, запазване на ландшафта и биоразнообразието и поддържането на здрава връзка сред земята и всички, които работят в лозето и избата.

Различни интернационалните винопроизводители ще имат опцията да се включат в ревюто в Болоня, а ценителите може да се радват, че в страната има мазета, които напълно дават отговор на философията на Slow Wine и които сполучливо могат да показват българската винена еднаквост, такава каквато е: експресивна, сложна, многолика. Точно какъвто е маврудът. На 28.10. се организира и виртуална дегустация, модерирана от Каролайн Гилби MW (писател и винен съветник, профилирана в Централна и Източна Европа) и Ивайло Катерски (председател на УС на БАВП). В шест страни дегустираха шест виновност, представящи другите, модерни лица на мавруда. Винените експерти се срещнаха, а и убедиха в качествата и вероятностите пред сорта. Асоциацията показа и, на който могат да бъдат открити над 100 събития и интензивности, отдадени на Международния ден на мавруда. Надеждата е на идващия празник всички дегустации и полемики да са онлайн.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР