Независимо дали става дума за спагети с чесън и зехтин

...
Независимо дали става дума за спагети с чесън и зехтин
Коментари Харесай

Потребители в Италия обмислят "стачка за пастата"

Независимо дали става дума за спагети с чесън и зехтин или за пене арабиата, цената на обичаното ядене на италианците се покачва стремглаво, което е задоволителна причина за спешни съвещания на италианското държавно управление, оповестява Си Ен Би Си.

Цените на пастата (макаронени произведения - бел.ред) са скочили със 17.5 на 100 през март и с 16.5 на 100 през април, съгласно италианското министерство на икономическото развиване, което се базира на данните на Националния статистически институт " Истат " (Istat). Това нарастване надвишава двойно показателя на потребителските цени в Италия, който се е повишил с 8.1 на 100 на годишна основа за април след 8.7 на 100 за март, съгласно данните на " Рефинитив " (Refnitiv).

Цената на ястията с разнообразни типове паста в заведенията за хранене е повишена с 6.1 на 100 на годишна основа, заяви пред Си Ен Би Си групата за отбрана на правата на потребителите " Асутенти " (Assoutenti). Според изследване от 2022 година на Международната организация на пастата един италианец употребява приблизително 23 кг паста годишно. По-високите цени се дължат на обстоятелството, че производителите понастоящем продават запасите си от паста, които са били създадени при по-високи цени на суровините.

През март 2022 година цената на пшеницата доближи най-високите си нива от повече от десетилетие на фона на съветската инвазия в Украйна. Както Русия, по този начин и Украйна са огромни снабдители на селскостопански артикули за световния пазар.

Оттогава обаче цените се намалиха и високите цени на пастата сега се дължат на други фактори, твърди ръководителят на " Асутенти " Фурио Труци.

" Цените се поддържат на високо ниво, с цел да има облага. Те ще се намалят само при забележителен спад на потреблението ", съгласно организацията, която предлага това да стане посредством " стачка за пастата ", която да продължи най-малко 15 дни.

През 2007 година италианците стачкуваха за един ден, отказвайки да купуват макаронени произведения, откакто цените скочиха с съвсем 20 на 100.

Международните цени на пшеницата са се намалили с 2.3 на 100 до най-ниското си равнище от юли 2021 година, съгласно данните на Организацията по издръжка и земеделие (ФАО) към Организация на обединените нации.

Преди две седмици италианският министър на икономическото развиване Адолфо Урсо е свикал незабавно съвещание за високите цени на пастата.

Производители на паста, потребителски организации и високопоставени представители на държавното управление са участвали на срещата, като някои от тях са призовали за таван върху цените на макаронените произведения. Това предложение обаче е било отхвърлено.

Последните изследвания за цените на пастата " към този момент демонстрират първите, въпреки и към момента слаби признаци за спад на цените, което значи, че през идните месеци цените ще се намалят доста ", се показва в известие на италианското министерство на икономическото развиване.

" Пастата, която е по рафтовете сега, е била създадена преди месеци, а твърдата пшеница е закупена на цени от по-ранен интервал и при енергийните разноски в пика на войната ". Това се показва в официално съобщение на италианската асоциация, представляваща производителите на хранителни артикули (Unione Italiana Food). По-високите цени за пакетиране и логистика също са съдействали за по-високите цени на пастата, съгласно асоциацията.

Цената на макаронените произведения е скочила с 8.4 на 100 за една година, което е на " нивото на междинния показател на инфлацията за потребителските артикули ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР