В началото на пандемията, когато ресторантите бяха затворени, а вкъщи

...
В началото на пандемията, когато ресторантите бяха затворени, а вкъщи
Коментари Харесай

Домашните кулинарни опити в пандемията са заменени от опашки пред новите "хранилки"

В началото на пандемията, когато заведенията за хранене бяха затворени, а у дома останаха да работят значително хора, обществените мрежи се изпълниха със фотоси от домашни кулинарни опити. Сега обстановката е друга и се наваксва с ходенето по заведения макар много високите към този момент цени. В същото време взрив изживяват местата, където се предлага сготвена храна - за обяд на място и в кутия за вечеря.

" Преди пандемията се отваряха прекомерно доста скъпи заведения за хранене - места, които просто да събират известните. Сега стартират да се отварят от ден на ден хранилки ", разказва обстановката представител на сектора. Допълва, че сходни са трендовете и по света.

Какво се случва

Според данните на Българската организация по сигурност на храните, през 2022 година са отворени повече заведения в сравнение с през последната спокойна - 2019 година Не се води обаче точна статистика кои какъв вид са. Според данните, предоставени на " Дневник ", към декември 2019 година в цялата страна са регистрирани общо 60 411 обекта от категория " заведения за публично хранене ", които нарастват до 72 280 през 2022 година В София са били 10 858, а се усилват към декември 2022 година до 13 021.

И с просто око се вижда, че през последната година, изключително в центъра на София, се роят заведенията, които оферират хранене " на тава " - неща, които хората всекидневно подготвят вкъщи, само че в този момент наподобява избират да си ги купят подготвени, макар сериозния скок в цените на храните.

" Сега хората работят прекалено много, 8 ч. са някакъв разкош, и вечер нямат време и сила да сготвят. Така че минават и взимат нещо ", споделя Елисавета Класанова, притежател на " Слънце и луна ". Според нея при днешните цени, в случай че човек живее самичък, е по-евтино да се нахрани наготово вместо да готви, а и оценката й е че хората всеобщо не умеят и не желаят да готвят. " По-лесно е да стоиш пред тв приемника или във " Facebook ", споделя тя.
 Домашните кулинарни опити в пандемията са сменени от опашки пред новите
© Лили Тоушек

Не всеки има уменията да готви и също така в домашни условия фирата от приготвянето на вечеря при тези цени ще излезе много скъпо. Много по-изгодно е да си купиш нещо приготвено, споделя и Любомир Василев, притежател на " Спагети китчън ".

" Ако нямаш домакинство и не пазаруваш регулярно и премислено, да сготвиш едно нещо спорадично коства два пъти повече от това да си купиш порция храна на открито. Младите хора не обичат и не желаят да готвят ", счита и Виктор Махинчев, притежател на " Гозба ".

 Домашните кулинарни опити в пандемията са сменени от опашки пред новите
© Лили Тоушек

Мотивът на част от бизнесмените, които отварят места с готвена храна, е и това, че по време на пандемията доста хора, заети в бранша, трайно го напуснаха поради непрекъснатото затваряне. В момента е доста мъчно, изключително за заведенията за хранене, да намерят целия необходим личен състав, а упованията за заплатите са много по-високи. Така излиза много по-рентабилно да отвориш " хранилка " - място с по-нисък наем, по-малка потребност от личен състав, по-малък размер работа като часове и съгласно някои - по-добър марж. А това са и места, за които инвестицията и административните проблеми не са толкоз огромни. Малко по-различна картина обаче рисуват притежатели на бизнеси в тази сфера.

Еднакъв брой клиенти - повече места за хранене

" Бизнесът на Fresh and Carry, малко заведение за бързо хранене на ул. " Шишман ", стартира през 2012 година Управителят Атанас Каравасилев следи, че се умножават опциите в центъра на града за хранене на обяд и за взимане за у дома. Отбелязва, че хората са заети и избират някой различен да сготви за тях. Все отново регистрира едноцифрен спад в клиентелата при двуцифрен растеж на инфлацията. Казва, че значително хора са привикнали към този момент да поръчват с доставка. Доста станаха заведенията, а хората са си толкоз и в този момент се разпределят на всички места, споделя той. Според него изборът им е преди всичко съгласно това дали им подхожда на усет храната и на второ място идва цената.
Наблюдава, че ресторантьори се пренасочват към заведения за готвена храна. Смята, че това е по този начин, тъй като " когато си по-малък, си по-гъвкав. " Такъв вид заведения в последно време са отворили и хора, които не са били ресторантьори, само че са " гравитирали " към хранителния бранш и са решили, че има самун в този бизнес. " Защото човек всеки ден има потребност от храна по няколко пъти ", отбелязва той.
 Домашните кулинарни опити в пандемията са сменени от опашки пред новите
© Юлия Лазарова

На правилото проба-грешка стигнах до извода, че готвената храна е най-търсена в центъра на града, споделя и Виктор Махинчев, притежател на " Гозба ". След два банкрута тук-там за храна в предишното, в този момент Махинчев има три обекта под този бранд. Според него подемът в този сегмент на храненето не е вследствие на пандемията, самият той е възнамерявал този бизнес през 2017 година

Това е супер комфортно за работещия човек. Той първо не може да готви, мързи го, ужасно е ангажиран с работа и най-удобно е да си откри такова място, където е и вкусно.

Според него предприемчивите, които виждат опашките за готвена обичайната храна, вземат решение и те да отворят. А клиентите се разпределят съгласно това къде храната най-вече дава отговор на техния усет. " Направих място за хранене " на тави ", тъй като считам, че е доста зле ситуацията откъм хранене. Освен това ме кефи ", споделя той.

Кристина Ошанова, притежател на " Супа остарял ", регистрира " огромно оживление на пазара " за обедното хранене за разлика отпреди 12 година, когато отваря първия си обект и пазарът е доминиран от дюнер и пица. Тогава има 5-6 заведения за чорба, " тъй като в профил наподобява, че това е елементарно и печелившо ". Но с времето стартират да включват и други готвени неща, което сменя профила им. " Сега отвориха няколко заведения, които започнаха да оферират съответна българска кухня и настана взрив. С бургерите и с млекарниците стана същото ", дава образец тя. Казва, че до неотдавна асоциацията с такава кухня е била със столовото хранене, само че към този момент хората доста повече обръщат внимание какво ядат и по тази причина на дневен ред е обичайната кухня с по-високо качество. Отчита, че към 60% от клиентите й с изключение на за обяд си взимат храна и за вкъщи.
 Домашните кулинарни опити в пандемията са сменени от опашки пред новите
© Лили Тоушек

Последното регистрират и Каравасилев, и Махинчев, а и в общия случай в късния следобяд храната се продава с до 30% отстъпка. И без нея хората щяха да я купуват, само че е жест към тях, споделя Махинчев. Допълва, че това е и добър метод сготвеното през днешния ден да бъде употребявано в границите на деня, тъй като другият вид е храната да се подарява, което обаче е обвързвано с огромна документи.

Качеството е нещо релативно

Според Махинчев клиентите сега отиват на първото място с тави сготвено и не биха повторили, " единствено в случай че е доста гадно ". Смята обаче, че модерният човек търси домашния усет на храната, само че и на чисто и уютно място и на това поле вижда конкуренцията, доколкото цените са относително идентични. " За нас предписание номер едно е да не употребяваме никакви изкуствени неща, направени на основата на мононатриевия глутамат. С тях е елементарно, само че се губи домашният усет. Оценката му е, че в 95% от тези места за подготвена храна качеството не е високо. " Работи се с колкото може по-лош артикул - с евтини, с такива, които не са същински ", споделя той. Според него това може да стане причина някои от бизнесите да не устоят.

Според Кристина Ошанова високото качество храна е сегмент, по-характерен за центъра на града. Дава за образец неприятен опит в предишното, когато е предложила с изключение на супите, само че и готвена храна в затворена офис постройка. Тогава получава недоволства, че нещата са " прекомерно " здравословни и се готви със зехтин, а кюфтетата не са пържени, а печени и други Смята обаче, че това е опит от предишното и не е сигурна дали това би било по този начин и в този момент. Спомня си и друго учудване от представител на компания за подготвени концентрати за бульони, който не схваща, за какво тя не би ги употребила в своите супи откакто останалите го вършат.
 Домашните кулинарни опити в пандемията са сменени от опашки пред новите
© Лили Тоушек

Каравасилев се връща към 2012 година, когато заведението отваря с оферти за фрешове, салати и сандвичи, само че не не се радва на огромен интерес. После менюто се концентрира върху пиците. " Хората обаче желаеха многообразие и през 2016 година започнахме да готвим манджи ", споделя той. От една година пък пиците излизат от менюто, тъй като се вижда наклонността хората да търсят по-здравословна храна.

Не е единствено центърът на града

Общоприетото разбиране е, че готвената храна намира място, където има доста работещи - било офиси, било градежи или друго. Най-голямата централизация в последно време е центърът на града, където и потокът хора е максимален. Такава е и бизнеслогиката на Виктор Махинчев. Макар самият той да отваря първия си подобен формат заведение в " Красно село ", а вижда такива и " Манастирски ливади ", където живее, само че няколко от тях към този момент са затворили. " За такива бизнеси местоположението е доста значима, на село не става. Трябва да е в огромен квартал и по-скоро в центъра ", споделя той.

В центъра на града обаче е и най-голямата конкуренция. Въздействието й регистрира в спада на броя на клиенти Каравасилев, въпреки да отбелязва и появяването на нови.

Кристина Ошанова счита, че е хубаво да има повече конкуренция, тъй като хората на се усещат притиснати да ядат всеки ден на едно място, а имат богат избор на храна на близки дистанции. Самата тя вижда спад с към 40% в размера на продадената продукция след пандемията. Обяснява си това с комплекс от фактори, измежду които е наложилото се покачване на цените, това, че значително хора към момента работят хоум офис, а други по стопански или режимни аргументи си носят храна от вкъщи.
 Домашните кулинарни опити в пандемията са сменени от опашки пред новите
© Лили Тоушек

Бизнесът на Вероника и Ивайло Павлови " Съседите " се развива в " Мотописта " и демонстрира, че ниша за вкусно приготвена домашна храна има и по кварталите. Клиенти тук са както живеещи в близост, в това число пенсионери, които идват да обядват, по този начин и работещи от вкъщи и купуващи за вечеря. Като някогашни ресторантьори в " Хиподрума " и тук посрещат предходни клиенти, които споделят, че в оня квартал липсват места с вкусна храна. За разлика от ресторанта тук минават и доста инцидентни хора, които с изключение на, че може да станат клиенти, само че и популяризират информация за мястото. Клиентите тук могат да седнат в дребна зала до топлата витрина с готвени неща, пица и оферти за хора с проблеми с глутена и десерти без захар. На масите има и свежи букетчета цветя - нещо, което по-скоро клиентите биха очаквали в ресторант.

Притеснява ги планувано отваряне на пицария на мястото на аптека в съседство и се удивляват, че няма регулации за това по образеца на Виена, откъдето имат усещане, че се дефинира административно на каква територия какъв вид и какъв брой заведения може да има. Разчитат и на потока от Южния парк в съседство, който по традиция се цялостни през уикенда.

" Приятели ни питаха за какво не отворим заведение и в центъра, само че и кварталите имат потребност от хубави заведения, пък и някак центърът не е нашето място ", споделят двамата.

Не е по-лесно

Всеки в сектора знае за затворени след пандемията заведения за хранене, чиито притежатели са се захванали с нещо напълно друго. Други считат, че не са малко тези, които преди пандемията са имали заведения за хранене, а по-късно са се насочили към топлата храна за обяд и за у дома, тъй като административно е по-лесно да организираш този бизнес, имаш потребност от по-малко личен състав и за по-малко позиции и като цяло е по-лесно.

И ние смятахме, че като ти е по-малко заведението и имаш потребност от по-малко личен състав, ще е по-лесно, само че не е по този начин, споделят Павлови. " Дали ти трябват 7 или 15 души, все си трябват, а ние и броя от 7 не можем да попълним ".

Според тях тези, които затварят заведенията за хранене, в общия случай сменят сектора. Самите те до края на 2021 година са имали пицария и я затварят, само че не с цел да се заемат с по-малък бизнес за по-лесно, а поради връзките със притежателя на помещението. Тъй като от 6 месеца работят с новия формат, не могат да преценяват дали е по-печеливш, само че сигурно не се усещат доста облекчени. " От лятото правихме ремонт, след това отворихме и сме почивали едвам на Коледа. Следващата ни отмора е на Великден и след това малко вероятно на море. И по този начин до Коледа ", изясняват те. Работят и през уикенда, когато разчитат на посетителите в парка.

Плановете им за бъдещето обаче отново са за ресторант, въпреки и по-малък. " Ние си обичаме ресторантския бизнес, удовлетвореността на хората. Това ни е най-ценното - да идват, да се връщат, да ни свършва храната ". Поради заетостта на собствен ред не готвят и в хладилника си вкъщи нямат храна. Липсата на време и сили трансформира и тях в поръчващи извън.
 Домашните кулинарни опити в пандемията са сменени от опашки пред новите
© Лили Тоушек

Аз не съм бил ресторантьор, само че знам какво е и не бих си го предизвикал, споделя Виктор Махинчев. Освен това откакто един път е минал по пътя на документите за този тип бизнес, счита, че процедурата е много улеснена и в границите на 5 дни може да се оправи с нея. по думите му на чиновниците им харесва това, че могат да се приберат при фамилиите си в обикновено време, а не през нощта, каквато би била обстановката, в случай че работят в ресторант. Допуска, че там се печели повече, само че не би се наел с това.

Не мога да се разраствам, тъй като няма хора

Ако някой, когато започнах, ми бе споделил, че най-големият проблем пред бизнеса ще ми е неналичието на хора, нямаше да му допускам, споделя Кристина Ошанова. Това е и повода да не работи третият обект от веригата за супи. В допълнение на това, че липсват искащи за работата, в това число студенти, които се задържат закратко, условията към заплатите са все по-големи. Страхува се, че този фактор, инфлацията и проектите Данък добавена стойност в сектора да се върне на 20% може да вдигнат цената на супата до 10 лева, което дефинира като психическа граница даже за нея самата. Казва, че неналичието на хора е " великански проблем ", който самичък по себе си ще води до затваряне на бизнеси в комбиниране с невъзможността да се заплащат все по-високи заплати.
Приема, че е обикновено " читавите фрагменти " да желаят да работят за повече пари, само че счита, че заплатите сега са на прага на търпимото. " Няма кого да повишиш, да му делегираш действия, непрекъснато си в спешно ръководство - все някой си потегля, постоянно без предизвестие ", споделя тя. Посочва, че е правила опити с незначителен триумф да наеме мигранти, само че усещането й е, че институциите, които провеждат срещи сред бизнеса и такива хора, не работят дейно. " Информация може да намериш единствено откакто е имало такова събитие, не и за идно ". Към това добавя и достигащи до парадокси условия за документите при наемането им.
 Домашните кулинарни опити в пандемията са сменени от опашки пред новите
© Лили Тоушек

Ние към този момент сме претръпнали, в този отрасъл очевидно е обикновено хората да напущат даже без да се обадят, споделят Вероника и Ивайло. Разказват за случай, в който се тормозили за своя служителка в по-напреднала възраст, че не идва, само че тя по този начин и не си вдигнала телефона, с цел да каже, че няма да работи повече. Затова в кухнята се редуват Вероника и майка й. Впечатлението им е, че доста някогашни чиновници на заведения за хранене са станали снабдители, зидаро-мазачи и друго, към което ги е тласнала несигурността в пандемията. Ивайло е подготвен да се обзаложи, че даже да удвои заплащането, отново ще има същите проблеми.

С готвенето в " Гозба " се занимава и брачната половинка на Виктор Махинчев. Тъй като това обрича фамилията да работи непрестанно, той крои проекти по какъв начин да създаде система, тъй че всеки, който стане готвач, да може да поддържа рецептите и усета на ястията, а не да се мени съгласно това кой готви. Но също по този начин споделя, че няма проблем с личния състав и намира решението в това да се дават задоволително пари, да има положително отношение и да се изясни на хората идеята на бизнеса.

Засега той също не възнамерява да се разраства, само че по причина, че желае да се оправи със слабите места в бизнесмодела си, за което не би имал време, в случай че прекомерно бързо отваря нови обекти.

Топлата витрина в магазина

По обед така наречен топли точки в магазините за храни стават безусловно горещи. Към тях също се стичат работещите в близост в търсене на по-бюджетна сготвена храна, за която също по здрач има отстъпка в цената, а и всекидневно всеки ден нещо е в промоция.
 Домашните кулинарни опити в пандемията са сменени от опашки пред новите
© Юлия Лазарова

По време на пандемията, потреблението на подготвени ястия понижа, защото хората отделяха повече време за това да подготвят храната си сами вкъщи. След завръщането в офисите обаче и забързването на темпото на живот, това ползване възвърна равнищата си от преди пандемията, даже ги надвиши, споделят в отговор на въпроси от " Дневник " от веригата " Билла България ". Според тях динамичното всекидневие на хората в огромните градове все по-рядко им оставя опция да подготвят в домашни условия желаните от тях ястия и по тази причина се стопират на по-лесни и практични варианти, като това да ги купят подготвени. Най-предпочитани от клиентите остават класическите ястия от българската и европейската кухня, споделят и те на собствен ред. Сред най-продаваните обаче са месата на скара с акцент върху кюфтета и кебапчетата, от които продават над 260 хиляди бройки седмично. Следващо по известност е печеното пиле на грил - клиентите купуват почти по 15 хиляди цели печени пилета всяка седмица.

От готвените ястия най-популярни измежду клиентите са мусаката, пълнените чушки, лазанята.

След пандемията все по-често хората, работещи отвън дома, избират тази бърза, лесна и по-изгодна алтернатива да хапнат нещо вкусно и здравословно в обедната си отмора. Другата съществена група консуматори са тези, които купуват подготвени ястия за у дома, най-често за вечеря, като по този метод икономисват време от готвене, което могат да прекарат по-пълноценно със фамилиите си, споделят от веригата. От скоро веригата популяризира предписания, одобрени от известния готвач Виктор Ангелов.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР