Румъния излиза на пазара на алкохол с нещо необичайно за

...
Румъния излиза на пазара на алкохол с нещо необичайно за
Коментари Харесай

Шотландец печатар направи румънско уиски

Румъния излиза на пазара на алкохол с нещо извънредно за традициите ѝ - уиски. Дали ще успее да пробие на пазара и в които страни ще откри фенове следва да се види. Очаквано и консуматори, и търговци са скептични поради огромния избор от напитката от обичайни производители. Това ще е предизвикването и за българските му дистрибутори.

Производителят на напитката, която залага на името на Карпатите, не е румънец. Той е Наваф Саламех от Сирия. Емигрира в късните си тинейджърски години като отива първо в Гърция. Там купува и дребен производител на локално бренди, а по-късно уголемява доста компанията. Мести се в Румъния. Той точно е основателят на това да се прави уиски - сингъл малц от Карпатите.

За задачата, несъмнено, би трябвало да разчита на опитните хора в тази сфера, с които се свързва посредством Колин Ловъринг - уиски дипломат, живеещ от години в Румъния и ръководител на британско-румънската комерсиална камара. Търсенето на експерти ги води до шотландеца Алън Андерсън, който има 30-годишна кариера в производството на уиски.

Андерсън е в София за представянето на новия за локалния пазар бранд. " Бях на 23 и бях приключил печатарство. Инженер - печатар. Това бе извънредно скучно. Завърших го поради родителите си. И тогава видях във вестника, беше преди 30 години.... публикация, 200-300 знака, дестилерия си търси технолог. Кандидатствах и по този начин навлязох в уиски бизнеса.... ", споделя той за себе си. И добавя, че няма шотландец без опит с уискито.

Обяснява, че по какъвто и план да е работил, е имал разнообразни провокации. За този в Румъния съответно загатва набирането на нужното съоръжение.

Оценката му е, сетът към този момент в огромна степен е наясно с напитките, създавани от обичайните дестинации като Шотландия и Ирландия и е любопитен към новите. Примери за положителни артикули има и от Япония, Индия и други пазари. Затова е оптимист, че и румънското уиски ще се конкурира сполучливо с одобрени марки. Убеден е, че качеството му не отстъпва по нищо на създаденото в родината му. Допълва, че преценката за това какъв брой положително е едно уиски е в огромна степен въпрос на усет.

Производителят възнамерява да купи бъчви, в които са отлежавали български сортове вино, с цел да отлежава в тях напитката, с цел да придобие по-интересен мирис. За момента продуктът от Румъния първо отлежава в дъбови бъчви от Кентъки, а за край в такива от коняк и порто.

 Шотландец печатар направи румънско уиски
© Деян Дянков
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР