34-годишният Алексей Савро в Канзас Сити е работил какво ли

...
34-годишният Алексей Савро в Канзас Сити е работил какво ли
Коментари Харесай

Дресьори на AI обучават изкуствения интелект да работи за нас

34-годишният Алексей Савро в Канзас Сити е работил какво ли не от началото на трудовия си стаж.

Правил е сандвичи за бързо хранене. Бил е пазач и сметоизвозвач. Работил е и като механически озвучител в спектакъл.

В наши дни обаче работата му е по-малко практична. Той е обучител по изкуствен интелект, споделя CNBC.

Савро е част от скрита войска наемни служащи, които правят подмолна работа по образованието на системите за изкуствен интелект по какъв начин да проучват данни, с цел да генерират текстове и изображения, които са впечатлили хората, употребяващи известни артикули като ChatGPT.

За да усъвършенства точността на AI, той слага тагове на фотоси и предвижда какъв текст би трябвало да генерират приложенията по-късно.

Заплащането е най-малко 15 $ на час, без осигуровки.

Извън светлините на прожекторите, през последните няколко години Савро и други негови сътрудници са прекарали безчет часове в образование на системите на OpenAI, с цел да дават по-добри отговори в ChatGPT.

Тяхната противоположна връзка запълва незабавна и безкрайна потребност на компанията и нейните съперници в региона на изкуствения разсъдък: даване на пасажи от фрази, основни думи и всякаква друга информация, които служат като данни за образование.

" Ние сме грубите служащи, само че без нас нямаше да има езикови системи с изкуствен интелект ", споделя Савро, който е работил за софтуерни стартъпи, в това число OpenAI, компанията от Сан Франциско, която пусна ChatGPT през ноември и провокира сензация в региона на генеративния изкуствен интелект.

" Можете да проектирате всички невронни мрежи, които желаете, да привлечете всички откриватели, които желаете, само че без етикетиращи устройства няма да имате ChatGPT. Нямате нищо ", споделя Савро.

Този тип работа е доста значима, само че постоянно подценявана в региона на изкуствения разсъдък, където привидната магия на новата софтуерна граница може да засенчи труда на наемните служащи.

" Пропускаме значим подробност от историята: че напредъкът на тези технологии зависи в голяма степен от човешка работна мощ ", изяснява Сонам Джиндал, началник на програмата за AI, труд и стопанска система в Партньорство за изкуствен интелект – организация с нестопанска цел от Сан Франциско, която предизвиква проучванията и образованието в региона на изкуствения разсъдък.

В продължение на десетилетия софтуерната промишленост е разчитала на труда на хиляди нискоквалифицирани и по-нископлатени служащи, с цел да построи своите компютърни империи: от операторите на перфокарти през 50-те години на предишния век до по-новите реализатори на Гугъл, които се оплакват от второразреден статут, в това число жълти значки, които ги отличават от чиновниците на цялостно работно време.

Онлайн работата посредством уеб сайтове като Amazon Mechanical Turk стана още по-популярна при започване на пандемията.

Сега процъфтяващата промишленост на изкуствения разсъдък следва сходен сюжет.

Работата се дефинира от нейния нерешителен темперамент, при поискване, като хората се наемат на цивилен контракти или непосредствено от дадена компания, или посредством снабдител от трета страна, профилиран в сезонна работа или аутсорсинг.

Обезщетения като здравна осигуровка са редки или въобще не съществуват, което води до по-ниски разноски за софтуерните компании, а работата нормално е анонимна, като всички заслуги са на ръководителите на софтуерните стартъпи и откривателите.

Партньорството за изкуствен интелект предизвести в отчет от 2021 година, че следва внезапно повишаване на търсенето на по този начин наречената " работа по обогатяване на данни ". Организацията предложи на промишлеността да се ангажира със заслужено заплащане и усъвършенствани практики, а предходната година разгласява насоки, които фирмите по избор могат да следват.

DeepMind, дъщерно сдружение за изкуствен интелект на Гугъл, към този момент е единствената софтуерна компания, която обществено се ангажира с тези насоки.

" Много хора признаха, че това е значимо. Предизвикателството в този момент е да накараме фирмите да го създадат ", сподели Джиндал.

" Това е нова работа, която се основава от изкуствения разсъдък. Имаме капацитет да бъде висококачествена работа и служащите, които я правят, да бъдат уважавани и ценени за приноса им към обезпечаването на този прогрес. ", добавя тя.

В Найроби, Кения, повече от 150 души, които са работили по AI за Фейсбук, TikTok и ChatGPT, гласоподаваха да основат синдикат, базирайки се на ниското възнаграждение и психическото натоварване на работата, заяви списание Time. Фейсбук и TikTok не дават отговор на молбите за коментар, а от OpenAI отхвърлят подобен, оповестява CNBC.

Засега работата по контракт за изкуствен интелект не е въодушевила сходно придвижване в Съединени американски щати измежду американците, които безшумно основават системи за изкуствен интелект буквално.

Савро, който работи от вкъщи си на преносим компютър, стартира да се занимава с AI на контракт, откакто вижда публикация за работа в интернет. Заедно с предходната си работа във веригата за сандвичи Jimmy John's, той счита, че работата му е помогнала да се измъкне от клопката на ниските приходи. Сумата от 15 $ на час е повече от минималната работна заплата в Канзас Сити.

В обявите за работа за реализатори на изкуствен интелект се загатва както за очарованието на работата в една авангардна промишленост, по този начин и за от време на време изтощителния темперамент на работата.

В публикация на Invisible Technologies, организация за краткотрайна претовареност, за " модернизиран обучител на данни за изкуствен интелект " се отбелязва, че работата ще бъде начална и заплащането ще стартира от 15 $ на час, само че също по този начин, че тя може да бъде " потребна за човечеството ".

" Мислете за това като за преподавател по езиково изкуство или персонален ментор за някои от най-влиятелните технологии в света ", се споделя в обявата. В нея не се посочва клиентът на Invisible, само че се споделя, че новият чиновник ще работи " в границите на протоколи, създадени от водещите международни откриватели на изкуствения разсъдък ". Invisible не отговори на настояването за повече информация за обявата.

Няма дефинитивни данни за това какъв брой чиновници са наети за компании, работещи с изкуствен интелект, само че това е все по-често срещана форма на работа по света.

През януари списание Time заяви, че OpenAI е разчитала на нископлатени кенийски служащи, с цел да маркират текстове, които включват тирада на омразата или полово принуждение, тъй че нейните приложения да могат по-добре да разпознават токсичното наличие сами.

OpenAI е наела към 1000 отдалечени реализатори тук-там като Източна Европа и Латинска Америка, с цел да маркират данни или да образоват софтуера на компанията на задания по компютърно инженерство, заяви през януари онлайн изданието Semafor.

OpenAI към момента е дребна компания, с към 375 чиновници към януари, съобщи основният изпълнителен шеф Сам Алтман в Twitter, само че този брой не включва изпълнителите и не отразява цялостния мащаб на нейните упоритости.

Говорител на OpenAI съобщи пред CNBC, че никой не е разполагаем, с цел да отговори на въпроси по отношение на потреблението на наемници за образование на изкуствен интелект. Работата по основаване на данни за образование на модели на AI не постоянно е лесна за осъществяване, а от време на време е задоволително комплицирана, с цел да притегли бъдещи бизнесмени в региона.

22-годишният Джейтин Кумар от Остин, Тексас, споделя, че е работил по контракт за изкуствен интелект в продължение на една година, откогато е приключил лицей с тапия по компютърни науки, и това му дава визия накъде ще се насочи технологията за генеративен изкуствен интелект в близко бъдеще.

" Това, което ви разрешава, е да започнете да мислите за способи за потребление на тази технология, преди тя да се появи на обществените пазари ", сподели Кумар. Той също по този начин работи по личния си софтуерен стартъп Bonsai, който основава програмен продукт за подкрепяне на болничното фактуриране.

Кумар изяснява, че главната му работа е генериране на подканващи известия: присъединяване в диалог с технология за чатботове, което е част от дългия развой на образование на системи с изкуствен интелект. Задачите стават все по-сложни с натрупването на опит, споделя той, само че първоначално са били доста елементарни.

" На всеки 45 или 30 минути получавахте нова задача, която генерираше нови подсказки. Задачите могат да бъдат толкоз елементарни, като да вземем за пример: " Коя е столицата на Франция? ", добавя младежът.

Кумар е работил с към 100 други реализатори по задания за генериране на данни за образование, поправяне на информация и прецизиране на модела посредством предоставяне на противоположна връзка за отговорите.

Други наемни чиновници се занимават с " маркирани " диалози: четат образци, подадени от консуматори на ChatGPT, които по една или друга причина са докладвали отговора на чатбота назад на компанията за обзор. Когато постъпи маркиран диалог, той се селектира съгласно типа на съответната неточност и по-късно се употребява при по-нататъшното образование на моделите на AI.

В началото всичко за Кумар е почнало като метод да оказва помощ на OpenAI и да научава за съществуващите нови технологии. Днес обаче, той вижда бъдещето си директно обвързвано с тази работна позиция, добавя CNBC.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР