300 години от рождението на Паисий Хилендарски,260 години от написването

...
300 години от рождението на Паисий Хилендарски,260 години от написването
Коментари Харесай

1 ноември – Ден на народните будители,

300 години от рождението на Паисий Хилендарски,
260 години от написването на „ История славянобългарска “
Официална гала по награждаване от доктор Юлиян Найденов – Кмет на Община Силистра, на персони и институции с принос в духовното развиване на Силистра. Събитието ще се организира на 27.10.2022г., в Зала 13 на Художествената изложба
На 1 ноември България празнува Деня на националните будители. През тази година се означават 100 година от оповестяването му за общобългарски празник, както и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „ История славянобългарска “.
Денят на националните будители е светла дата, празник, на който се отдава респект на просветителите, книжовниците и революционерите, построили и съхранили духовните полезности и националното съзнание на българите.
В историята на Силистра са записани доста имена на национални будители, измежду които се открояват първият всемирски стихотворец Партений Павлович, Сава Доброплодни, Илия и Рашко Блъскови, Евлампия Стоева и доста други.
Изключително огромен е приносът на персони и институции в община Силистра за духовното развиване на града ни и близките обитаеми места.
За първи път, преди 9 години, по самодейност на доктор Юлиян Найденов, Община Силистра удостоява с грамоти и награди модерни будители-наши съграждани за принос в духовното развиване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР