„30 на сто от досегашния екологичен отток на язовир „Копринка“

...
„30 на сто от досегашния екологичен отток на язовир „Копринка“
Коментари Харесай

4 области са застрашени от безводие

„ 30 на 100 от досегашния екологичен отток на язовир „ Копринка “ ще бъде насочван по поречието на река Тунджа към язовир „ Жребчево “, с цел да бъде обезпечено естественото водоснабдяване на сондажите, които се употребяват от жителите на Старозагорска, Сливенска и Ямболска области “, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров. Днес той беше в Стара Загора на работна среща с тримата регионални шефове на Стара Загора, Ямбол и Сливен и с кметовете и зам. кметове на общини от Сливен и Ямбол, Нова Загора, Елхово, Стралджа, Тунджа, Раднево и Гълъбово и представители на ВиК сдруженията.

Срещата беше по покана на локалната власт за обезпечаване водоснабдяването на обитаеми места в региона. Основната тематика беше питейно-битовото водоснабдяване за популацията на областите Сливен и Ямбол.

Ако не бъдат взети ограничения, водните ресурси за областите Сливен и Ямбол ще стигнат до идващия март. Водна рецесия чака и Бургаска и Варненска области.

Днес Област Стара Загора няма да има проблем с водата за питейно-битови потребности, тъй като получава вода от място, което не е подвластно от равнището бент. " Копринка ", сподели след срещата Емил Димитров. „ Решението, което всички участници в срещата поддържаха единомислещо, е 30% от водния запас на р. Тунджа да продължи да върви по поречието на реката след освобождението му от бент. „ Копринка “. Тези размери вода ще подхранват кладенците по поречието на Тунджа и обезпечено ще обезпечават задоволителни количества питейна вода за жителите на двете области. Това няма да заплаши водоснабдяването на област Стара Загора “, акцентира министърът.

В началото на месец август обезпокоени кметове от двете области алармираха министър Димитров, че равнището на сондажите в Сливен и Ямбол, Елхово, Нова Загора, Тунджа и Стралджа спада фрапантно заради продължаващата към този момент трета година суша. Представителите на държавната и локалната управляващи потърсиха подпомагане от министерството за решение на казуса. Затова през днешния ден бяха разисквани опциите да се усили оводняването на река Тунджа посредством подаването на количества от язовир " Копринка " към язовир " Жребчево ". Този развой е от значително значение за областите Сливен и Ямбол, защото подсигурява обикновено доставяне с питейна вода в изискванията на поредност от сухи години.

„ Своевременно взехме ограничения за обезпечаване на задоволително количества вода за подземните кладенци, с цел да може популацията да не остане без водоснабдяване. Целта е да не се постигане до мъртъв размер от 5 млн. куб. м на язовир „ Копринка “. При подобен режим на водоподаване е обезпечено зареждането на Старозагорска, Сливенска и Ямболска области “, увери министър Димитров. Той добави, че дружно с локалната власт са стигнали до решение, тъй че да се обезпечи водата за тази година. „ Искаме обаче занапред да предприемем ограничения, с цел да може и следващата година да има задоволително количества за потребностите на популацията, напояването и енергетиката. Така както в този момент се започнаха ограничения за обезпечаване водоснабдяването през месец август, следващата година може да се наложат сходни дейности по-рано, заради което следва да се акумулират спомагателни водни количества в бент. Жребчево “, съобщи министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР