22 Април Американската компания Cerebras Systems представи най-големия и най-ефективен

...
22 Април Американската компания Cerebras Systems представи най-големия и най-ефективен
Коментари Харесай

Cerebras пусна нова версия на огромния си процесор за машинно обучение

22 Април
Американската компания Cerebras Systems показа най-големия и най-ефективен процесор в света, заяви Tom`s Hardware. Новият артикул, наименуван Wafer Scale Engine 2 (WSE-2), е правоприемник на WSE чипа, показан от компанията през 2019 година Обновената версия се чака на пазара през третата четвърт на 2021 година

Размерите на чипа са 220х220 мм - производството на една такава микросхема заема цяла 300 мм силициева пластина. Чипът има повърхност от 46 255 кв.мм, почти 56 пъти по-голяма от тази най-големия графичен процесор, Nvidia A100, и съдържа 2,6 трлн, транзистори.

Процесорът се създава по 7 нм технология, съдържа 850 хиляди програмируеми ядра, усъвършенствани за калкулации във векторно пространство, а количеството вградена SRAM памет доближава 40 GB. Ядрата работят с периодичност от 2,5 до 3 GHz - същата като тази на чипа от първо потомство. Пропусквателната дарба на паметта обаче се е нараснала от 9 на 20 PB/s (петабайта в секунда).

Благодарение на увеличената взаимосвързаност, общата продуктивност на чипа е повишена от 100 Pbps на 220 Pbps. Предвидена е опция за " заобикаляне " на дефектни зони. Това е належащо, защото при толкоз впечатляващ брой ядра е доста евентуална появяването на недостатъци по време производството.

Системите с изкуствен интелект разчитат на паралелни калкулации, което изисква многопроцесорни системи. Тяхната продуктивност значително е лимитирана от ниската скорост на междупроцесорни връзки, в която взе участие оперативната памет. Cerebras, със своите чипове от серията WSE, взема решение този проблем, като слага голямо количество памет непосредствено в кристала на процесора. В нея се зарежда едновременно цялата информация, нужна за осъществяване на калкулации с потребление на всички работещи ядра. Благодарение на това натоварването се разпределя отмерено, тъй че обработката на данните да е приключена по едно и също време от всички ядра.

Както и преди, процесорът се доставя като част от персонализирана 15U система, наречена CS-2. Миниатюрният суперкомпютър включва всички нужни мрежови съставни елементи и система за водно изстудяване. Цялостната система употребява към 17 kW електрическа енергия, което е с 2 kW по-малко от предходния модел. Според представители на Cerebras, изчислителната мощ на CS-2 е еквивалентна на " стотици GPU-базирани сървъри, консумиращи стотици киловати ".

Софтуерът, възложен от компанията, разрешава на потребителите на CS-2 да основават свои лични модели за машинно образование, употребявайки известни рамки като PyTorch и TensorFlow.

CS-2 е предопределен за потребление в центрове за данни за обработка на паралелни калкулации в региона на машинното образование и изкуствения разсъдък. Изследователските лаборатории са измежду евентуалните клиенти.

Първата му версия се употребява Националната лаборатория Аргон (контролирана от Министерството на енергетиката на САЩ) за проучване на ракови болести и моделиране на черни дупки. Според Tom`s Hardware продуктът може да съставлява интерес за военните и разследващите организации.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР