20 средновековни некропола са разкрили археолозите във Велики Преслав. На

...
20 средновековни некропола са разкрили археолозите във Велики Преслав. На
Коментари Харесай

Археолози разкриха 20 средновековни некропола

20 средновековни некропола са разкрили археолозите във Велики Преслав. На терена до Владетелската базилика работи екипа на доктор Петър Димитров и на доктор Мария Манолова, осведоми БНР.

Сред находките най-ценни са откритият откъс от керамична икона от столичния интервал на Преслав и част от Средиземноморска раковина, сподели Мария Манолова: “Става въпрос за една естествена раковина, огромна. Но самият факт, че тя участва тук и е достигнала до Преслав демонстрира, че в този интервал, макар че не е бил столица към този момент Преслав, към момента е поддържал доста необятни търговски връзки. Има такива данни, че сходни раковини, изключително в Западно-Европейската част на Средиземноморието, са употребявали и като сигнални тръби “.

Според археолозите северно от владетелската базилика се е оформил занаятчийски квартал, след рухването на Велики Преслав под византийска власт.

Там се намира и огромният Некропол с разкритите близо 540 гроба. Специалистите обаче към момента не знаят къде са живели хората, заровени там.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР