168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква

...
168 училища в София ще приемат първокласници тази есен. Очаква
Коментари Харесай

Децата от подготвителни групи към училищата получават 4 точки за прием

168 учебни заведения в София ще одобряват първокласници тази есен. Очаква се първокласниците да бъдат около 12 хиляди.
Родители на деца в подготвителната група на 139 ОУ „ Захарий Круша “ в столицата алармираха БНР с терзания, че те би трябвало да аплайват по общия ред и съгласно тях няма гаранция, че ще останат в същото учебно заведение. 

Те са изпратили свои питания до Министерството на образованието, до кмета на София, до районния кмет на квартал „ Лозенец “, както и до омбудсмана.

По никакъв метод мястото и приемът на децата, посещавали към този момент година това учебно заведение в подготвителната група, не са обезпечени , показва паниката на родителите един от тях - Михаела Василева. Според нея това води до стрес за децата, които към този момент са приели това учебно заведение като свое. Василева пита за какво е належащо да се повтаря цялата процедура по кандидатстване.

Няма място за безпокойствие. И през годините обратно всички деца от подготвителните групи са одобрявани в първи клас в същите учебни заведения , твърди Мария Минчева, която оглавява дирекция „ Образование “ в Столичната община.

Един от спомагателните критерии при еднакъв брой точки е детето да е приключило подготвителна група, тези деца получават 4 точки, разяснява тя за предаването „ Преди всички “.

Голяма част от децата, посещаващи сходни подготвителни групи, са от прилежащия регион на учебното заведение , добавя Минчева и приканва родителите да не се тормозят.

Досега не е имало тъжби и недоволства от родители на деца, които са били в подготвителна група на съответното учебно заведение и по-късно не са били признати в първи клас в него. 

Тази година кандидатстването за банкет в първи клас става напълно онлайн, като съвсем цялата документи се удостоверява по длъжностен път. 
Чуйте повече в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР