14 държави от НАТО заедно ще придобият модерните системи за

...
14 държави от НАТО заедно ще придобият модерните системи за
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Не трябва да подценяваме ядрената заплаха от Русия

14 страни от НАТО дружно ще придобият модерните системи за отбрана от въздушни офанзиви.

Какво ще включва Европейският щит за Противовъздушна отбрана. Как ще ни пази тази система?

„ Тази система е още една крачка към укрепването на отбраната на Европа и най-много на Източния фланг. Важно е да се каже, че НАТО разпознава Русия като съществена опасност за сигурността и заради това от известно време се укрепва отбранителната дарба на страните – разполагат се военни елементи със съответното съоръжение, в България има италиански подразделения. Тази система е извънредно значима, тъй като тя цели да отбрани Европа от разнообразни типове ракети. Виждаме, че Русия употребява ракетно въоръжение на територията на Украйна за поразяване на разнообразни цели. Още по време на Студената война е изграждана защита против балистични ракети, включително и междуконтинентални. България има план за рационализация на армията тъкмо за създаване на ракетна противовъздушна защита “. Това сподели в предаването „ Брюксел 1 “ Йордан Божилов, някогашен зам.-министър на защитата.

Според Божилов, това значи, че системата ще бъде по-ефективна и цената ще бъде доста по-ниска.

А на въпрос, по кое време ще бе създадена тази система, специалистът отговори: „ Това е внимателен въпрос, тъй като всички страни в НАТО и други страни, търсят метод да подобрят въоръжението си и индустриалните системи са извънредно натоварени. Очаквам 2025 година да стартира разполагането на части от тази система “.

За войната в Украйна Йордан Божилов е скептично надъхан, тъй като вижда какво се пробва да наложи Русия, като метод на водене на война. Удрят се обекти на сериозната инфраструктура, цивилни обекти. „ Това подсказва, че ще се търси прилепяне на украинското ръководство и на украинското общество да одобри съветските условия. Това не значи, че Украйна ще се съобщи. Тя отвоюва много от териториите си. Явно украинските военни имат по-добро ръководство и по-добра организация от съветските, логистиката им е по-добра, както и помощта, която получават от западните страни. Новата помощ е да се усили противоракетната отбрана на украинските цивилни обекти “, добави Божилов.

Реална ли е нуклеарната опасност?

„ Не би трябвало да подценяваме този въпрос, тъй като Путин и Медведев ясно приказват, че няма да се поколебаят при избрани условия да употребяват нуклеарно оръжие. Изключвам потреблението на оръжия с огромен резултат. Но тактическите нуклеарни оръжия са с по-малък обхват на деяние и с по-малък заряд. Това може да бъде да вземем за пример поразяване на транспортен съд с нуклеарно торпедо. Т.е. няколко пъти по-малки в сравнение с бомбата, която беше пусната над Хирошима.

Според мен това е действителната опасност. Цели се и психически резултат – мислете си, мога да употребявам и нещо друго. Много натовски страни не изключват потребление на такова оръжие, което би пренесло войната в нов етап “, разяснява някогашният зам.-военен министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР