13-метровата арт-инсталация на Венелин Шуроло неминуемо напомня за преходността на

...
13-метровата арт-инсталация на Венелин Шуроло неминуемо напомня за преходността на
Коментари Харесай

„Един човек“ – дигиталният „свидетел“ на новото време в „ART Детектив“

13-метровата арт-инсталация на Венелин Шуроло неизбежно припомня за преходността на живота

Дигиталното и обществено изкуство са в тематиката на четвъртия епизод на подкаста на Българска национална телевизия, отдаден на просвета и изкуство - „ ART Детектив “. Водещата Симона Кръстева се среща с Венелин Шурелов - създател на атрактивната 13-метрова арт-инсталацията „ Един човек “, ситуирана на място на някогашния пантеон, против Художествената изложба.

Арт-инсталацията е част от плана Earth Cam (водеща мрежа от уеб камери за предаване онлайн за туризъм и развлечения) и е единствената локация, която е определена и утвърдена за цяла България. Като цифров „ очевидец “ на новото време, инсталацията отразява всичко протичащо се в близост. Записите върху фигурата се изтриват и се сменят на всеки няколко часа, с цел да припомнят за преходността на съществуването и непрекъсната смяна.

Венелин Шурелов умее да смесва действителности и да преплита цифровото с физическото. Той е съосновател и учител в магистърска стратегия за „ Дигитални изкуства “, уредник на фестивал за „ Дигитално изкуство “ и има зад тила си редица изложения, участия, награди и какво ли още не. В четвърти епизод на „ ART детектив “, той споделя за процеса на създаване на „ Един човек “ за ролята на изкуствено основания разсъдък и какво е бъдещето на общественото изкуство.

Визитка на водещата

Симона Кръстева е живяла и работила в Лондон и Париж. Специализирала е в региона на медии, изкуство и мода, а преди пет месеца се връща в България. Завършила е медии и цифрови връзки в Regents University London и е стажувала в BBC Аrt and Culture. Има специализация по съвременно изкуство в Christie’s London и е изучила основите за декоративно изкуство в Sotheby`s New York. Работила е за цифрови медии и като дизайнер на концепции за огромни издатели на списания, галерии и аукционни къщи и е взе участие и в благотворителни дела в UNICEF и Women for Women UK.

Слушайте епизод 4 на „ ART Детектив “ с Венелин Шурелов

Гледайте епизод 4 на „ ART Детектив “ с Венелин Шурелов


Всички епизоди на поредицата „ ART Детектив “ са налични за слушане, както на обновените уеб сайтове www.bnt.bg и www.bntnews.bg, в подкаст и YouTube каналите на БНТ
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР