12 Изтребителите Gripen C/D се произвеждат от шведската корпорация Saab,

...
12 Изтребителите Gripen C/D се произвеждат от шведската корпорация Saab,
Коментари Харесай

Избранa е политико-военната група за новите изтребители

12
Изтребителите Gripen C/D се създават от шведската корпорация Saab, чиито представители единствени описаха в най-общи линии предлагането си към България.

© Abhishek Chinnappa 12
Американският боен тръст Lockheed Martin предлага на България най-новата трансформация на F-16, наречена Viper, която занапред би трябвало да влезе в серийно произвеждане.

© Max Rossi Още по тематиката
Превъоръжаването на армията взе първата си жертва

Ключова фигура по поръчката за бронирани машини тихомълком е отстранена от военното министерство
19 окт 2018
Изборът на изтребители e предупреден

След 13 изпратени запитвания борбата още веднъж се води сред " нормалните обвинени " и любимецът е явен
5 окт 2018
Швеция предлага на България най-малко 8 изтребителя с далекобойни ракети

В офертата на Saab се планува ремонтът на самолетите Gripen да е у нас и да се влага в най-малко четири български отбранителни компании
2 окт 2018
Борисов образува собствен екип за избор на изтребители (обновена)

" Политико-военна група ", назначена от министър-председателя, ще вземе крайното решение за избора на бойни самолети въз основата на неразбираеми критерии
1 окт 2018 Вече е конкретизиран съставът на политико-военната група, която ще вземе действителното решение за избор на нови изтребители за българските военно-въздушни сили (ВВС) на стойност 1.8 милиарда лева, научи " Капитал ".

Както авансово бе оповестено, тя е образувана със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от 26 октомври, т.е. два работни дни преди втория краен период за отчета на предходната експертна група, чиято работа бе удължена със 7 работни дни. Експертите обаче просто трябваше да прегледат четирите подадени предложения и да излязат с отчет за тях, без да го правят оценка и класират, т.е. тяхното мнение ще бъде единствено " за сведение ".

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус За момента няма данни дали някоя от офертите е препоръчана за отпадане от договарянията на първичния стадий, защото не е задоволително цялостна или не дава отговор на формалните критерии. При подаването на офертите обаче направи усещане, че документите за изтребителите F/A-18 Super Hornet са четири пъти по-малко от останалите претенденти.

По информация на " Капитал " от няколко източника новата група ще бъде ръководена от зам.-министъра на защитата от квотата на ГЕРБ о.з. ген. Атанас Запрянов. Освен него, в нея ще влязат зам.-министри от ведомства, които имат отношение към процедурата като да вземем за пример финансовото министерство, икономическото, външно и така нататък, както и представители на Военновъздушни сили и специфичните служби, в частност ДАНС. Друг забавен член на комисията по информация на " Капитал " е неуспялият претендент на ГЕРБ за транспортен министър Александър Манолев, който бе отдръпнат след медийни изявления и " мъжки диалог " с премиера, само че пък бе назначен за зам.-министър на стопанската система.

За момента не е ясно какви ще бъдат правилата на работата на политико-военната група. Също по този начин не е ясно дали крайното й решение с кого да бъдат водени договарянията за нов изтребител ще съдържа единствено един евентуален претендент или ще е ранглиста по желание. Не се знае и до каква степен решението ще е наложително за военния министър Красимир Каракачанов, който би трябвало да внесе предлагането за избор в Министерски съвет, преди то да бъде гласувано от депутатите в Народното събрание. От отбранителното ведомство прецизираха единствено, че политико-военната група ще излезе с " предложение до министъра ".

Има възможност също по този начин договарянията на политико-военната група с евентуалните реализатори за " възстановяване на офертите " да се проточат. Прави усещане, че в обновената тригодишна бюджетна рамка, която бе оповестена преди към седмица, финансирането на плана за изтребителите мистериозно е изчезнало за 2019 година и се появява чак през 2020 година Това може би би трябвало да се пояснява, че ръководещите не чакат да завършват процеса през идната една година.

В конкуренцията за превъоръжаване на бойната ни авиация се включиха три страни с четири предложения. На първо място това беше Съединени американски щати с предложение за нов F-16 Viper и F/A-18 Super Hornet. Швеция взе участие в наддаването с нови изтребители Gripen C/D, a Италия – с използвани Eurofighter Tranche 1. Неофициално се знае, че предложенията за Super Hornet и Eurofighter са прекомерно скъпи, тъй че финалната борба е сред F-16 и Gripen.

Производителят на шведските самолети – отбранителната корпорация Saab, единствена направи обществени изказвания след внасянето на офертите. Въпреки че процедурата е засектетена представители на компанията оповестиха, че тяхното предложение е за 8 бойни самолета и е на цена под оптималната, още преди договарянията за възстановяване на офертите да са почнали.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР