Случайни факти, които са толкова интересни, че ще кажете „О, боже!“ (2)

...
11 Главите на Великденския остров имат тела.Емблематичните каменни глави, стърчащи
Коментари Харесай

11 Главите на Великденския остров имат тела.

Емблематичните каменни глави, стърчащи от земята на Великденския остров, са познати на повечето, но мнозина не осъзнават какво се крие под повърхността. През 10-те години на миналия век археолози, изучаващи стотиците каменни статуи на тихоокеанския остров, изкопаха две от фигурите, разкривайки цели торсове, които са високи до 33 фута.

12 Луната има лунни трусове.

Точно както Земята има земетресения, Луната има - познахте - лунни трусове. По-рядко срещани и по-малко интензивни от трусовете, които се случват тук, учените от Геоложкия институт на САЩ (USGS) смятат, че се случват поради приливни напрежения, свързани с разстоянието между Земята и Луната.

13 Настръхналите са предназначени да предпазват хищници.

Защо настръхваме? При тази физиологична реакция малките мускули, прикрепени към отделните косми по тялото, се свиват, което кара косата да настръхне. Наследихме тази способност от нашите предци отчасти като начин нашата (тогавашна) козина по тялото да улавя въздуха под себе си и по този начин да задържа топлината. Но, както Джордж А. Бубеник, физиолог и професор по зоология в Университета на Гуелф в Онтарио, Канада, обясни на Scientific American, това също е карало нашите предци да изглеждат по-големи, отколкото са били, помагайки да отблъснем хищниците, когато са били уплашени или на защитата. Тъй като съвременните хора имат по-малко окосмяване по тялото, настръхването вече не ни кара да изглеждаме толкова по-плашещо.

14 Няма такова нещо като „крушов сайдер“.

„Чакай“, сигурно си мислите, „миналата седмица ядох сайдер от круши.“ Всъщност "сайдер" е алкохолна напитка, направена от ферментирали ябълки и само ябълки. Алкохолни напитки могат да се правят от круши, но тази напитка е известна като "пери". Напитката е популярна в Англия от векове, но изпада в немилост през втората половина на ХХ век. Това се обърна през 90-те години, когато напитката беше преименувана на крушов сайдер.

15 Ананасът действа като естествен омекотител на месото.

Плодът е пълен с ензима бромелаин, който разгражда протеиновите вериги, което го прави идеална марината за месо, когато нямате много време. Но по същата причина ананасът не работи за конфитюри или желета, тъй като ензимът разгражда и желатина. Бромелаинът е толкова силен, че преработвателите на ананас трябва да носят защитни ръкавици, в противен случай с течение на времето ензимът разяжда кожата на лицето и ръцете им, оставяйки суха кожа и малки рани.

16 Хората са единствените животни, които се изчервяват.

Смята се също, че ние сме единственото животно, което изпитва неудобство - сложна емоция, изискваща разбиране на мнението на другите и други фактори. Чарлз Дарвин нарича изчервяването „най-странното и най-човешкото от всички изражения“, докато Марк Твен казва: „Човекът е единственото животно, което се изчервява. Или има нужда“.

17 Чувството да се изгубите в търговския център е известно като трансфера Gruen.

Всички сме чували как казината са предназначени умишлено да дезориентират посетителите, карайки ги да загубят представа за времето и къде точно се намират. Но знаете ли, че има подобна стратегия и зад дизайна на търговските центрове? Официално известен като „трансферът на Грюен“, този феномен е кръстен на австрийския архитект Виктор Грюен, който идентифицира как едно умишлено объркващо оформление може да доведе до това потребителите да харчат повече време и пари в място за пазаруване (въпреки че по-късно той ще се отрече от подхода).

18 Дървесната жаба може да задържи пикаенето си до осем месеца.

Говорете за това, че трябва да отидете! Известно е, че дървесните жаби в Аляска задържат урината си до осем месеца, изкарвайки я през дългите зими в региона, преди да се облекчат, след като температурите се покачат. Урината всъщност помага на животното да остане живо, докато спи зимен сън, със специални микроби в червата им, които рециклират уреята (основните отпадъци от урината) в азот.

19 Най-горещата точка на планетата е в Либия.

По-конкретно, най-горещото място, регистрирано някога на Земята, е Ел Азизия, в Либия, където на 13 септември 1922 г. е регистрирана температура от 136 градуса по Фаренхайт. Докато по-горещи точки вероятно са се появявали в други части на планетата по друго време, това е най-горещата температура, регистрирана някога от метеорологична станция. За повече информация, която ще набръчка мозъка ви, ето 50 абсурдни факта, които ще ви накарат да поставите под въпрос всичко.

20 Губите до 30 процента от вкусовите си рецептори по време на полет.

Това може да обясни защо храната в самолета получава толкова лоша репутация. Надморската височина в самолета може да има пагубен ефект върху способността ни да вкусваме нещата. Според проучване от 2010 г., проведено от германския институт за строителство Fraunhofer. Според физиката сухотата, която се усеща при високо ниво, както и ниското налягане намаляват чувствителността на вкусовите рецептори на човека към сладки и солени храни с около 30 процента. Добавете, че сухият въздух в купето влияе върху способността ни да обоняваме и способността ни да усещаме вкус е намалена допълнително.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР