Турция може да започне масова ваксинация срещу COVID-19 още през

...
Турция може да започне масова ваксинация срещу COVID-19 още през
Коментари Харесай

Турция иска да започне масова ваксинация срещу Ковид-19 още през ноември

Турция може да започне масова ваксинация срещу COVID-19 още през ноември, съобщава турският печат.

След като в сряда в Турция бе приложена първата ваксина срещу коронавируса, препарат на китайската фирма Sinovac, страната си поставя за цел да започне масова ваксинация още през ноември, информира в. " Йени шафак ". Китайската ваксина се прилага на медици доброволци в Турция в рамките на третата фаза от изпитанията на препарата. Освен за тази ваксина Турция е дала разрешение и за дейностите по разработване на коронавирусна ваксина на американския концерн Pfizer, като се проучват също и данните за руската ваксина, отбелязва вестникът.

Плановете на страната са масова ваксинация да започне още през ноември, а през декември да бъдат обхванати по-широки обществени сегменти, обясни БТА.

Междувременно Турция продължава с усилията за създаване на собствена ваксина срещу COVID-19, отбелязва в. " Тюркийе ". Турската ваксина се очаква да бъде достъпна в началото на 2021 г.

Вестникът отбелязва, че в световен мащаб се работи по общо 180 ваксини, като 35 от тях вече се прилагат върху хора, а девет са на финалния етап от разработването им.

" Турция участва в конкуренцията с 13 проекта ", посочва " Тюркийе ". Един от тези проекти е на етап изпитания върху хора, допълва изданието.

По проектите за създаване на турска ваксина в сътрудничество работят 49 турски компании с одобрението на Турския съвет за научни и технически изследвания /ТЮБИТАК/. Междувременно турските учени разработват и десет медикамента за лечение на COVID-19, отбелязва още " Тюркийе ".

До десет дни се очаква турската ваксина да бъде приложена на 1300 здравни работници, които доброволно ще участват в изпитанията. На втория етап ще бъдат ваксинирани 13 хиляди доброволци на възраст между 18 и 60 години. Групата ще бъде проверена за реакции на 28-ия и 42-ия ден.

" Целта е да влезем в новата година с ваксина, а в най-лошия случай да пуснем на пазара турската ваксина срещу COVID-19 до април 2021 г. ", пише вестникът.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 12302  Как ще работят родителите, в случай че имат дете под карантина поради COVID-19? Как ще работят родителите, в случай че имат дете под карантина поради COVID-19?  Янка Такева: Връщането на учениците в учебните заведения не беше преждевременно Янка Такева: Връщането на учениците в учебните заведения не беше преждевременно  Няма да има карантина на възпитаници и учители от 6-о ОУ в Стара Загора Няма да има карантина на възпитаници и учители от 6-о ОУ в Стара Загора
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР