От около една седмица е налице нов вариант на вируса,

...
От около една седмица е налице нов вариант на вируса,
Коментари Харесай

Епидемиолог: 60% от болните в Лондон са с новия щам на COVID-19

От около една седмица е налице нов вариант на вируса, който има няколко особености. Този вариант нараства много бързо по честота, т.е. той се предава по-бързо. Повечето мутации са концентрирани в т.нар. спайк протеин. Те водят до реална промяна на паметта на вируса, което е необичайно. Няма индикации да е по-смъртоносен. Това заяви епидемиологът по тропическа медициина д-р Петър Марков в предаването „ Още от деня “ по БНТ.

По думите му новият щам на COVID-19 е засечен при повече от 60% при болните в Лондон. Затварянето на пътищата от Обединеното кралство обаче показвало паника.

„ COVID-19 е РНК-вирус, а те мутират много. Въпреки това имаме повече мутации от очакваното. До момента нямаме индикации, че вирусът е по-опасен по отношение на патогена “, подчерта д-р Марков.

„ Всяка ваксина, независимо от технологията, цели да сервира в организма част от вируса, който да даде имунен отговор. Организмът ни ще атакува вируса от всички страни, така че ваксината ще помага и при новия щам “, посочи д-р Петър Марков.

„ Във ваксините няма ДНК. Не може РНК да се интегрира в генома на човека. РНК е инструкция за организма срещу конкретния патоген. Всяка ваксина е тествана при над 30-40 000 доброволци. Тези ваксини са едни от най-добре тестваните. При което няма показани негативни реакции. Това е гаранция, че е безопасна. Това е начин да се предпазим от остро развитие на COVID-19, както и за да можем да изградим колективен имунитет “, обясни той и допълни, че той лично ще се ваксинира.

Според д-р Марков как ще се развие епидемията зависи от въведените противоепидемични мерки.

„ Ако носим маски и спазваме дистанцията, вирусът ще си отиде, ако не спазваме мерките, той ще се върне. В България се въведоха сравнително строги мерки и те дават резултат. Не е добра идея, хората да се събират заедно по празниците “.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17219  Ирак подписа съглашение за доставка на 1,5 милиона дози от имунизациите на Пфайзер и Бионтех Ирак подписа съглашение за доставка на 1,5 милиона дози от имунизациите на Пфайзер и Бионтех  Здравен специалист с извънредно значимо конкретизиране за всички, които ще се имунизират Здравен специалист с извънредно значимо конкретизиране за всички, които ще се имунизират  Френският народен здравен регулатор ще взема решение за първата ваксина против COVID-19 на 24 декември Френският народен здравен регулатор ще взема решение за първата ваксина против COVID-19 на 24 декември
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР