Общественият доставчик на природен газ /Булгаргаз/ възстановява суми по договори

...
Общественият доставчик на природен газ /Булгаргаз/ възстановява суми по договори
Коментари Харесай

Парламентът прие допълнението на Закона за енергетиката за по-евтиния газ

Общественият доставчик на природен газ / " Булгаргаз " / възстановява суми по договори за доставката му, сключени с крайни снабдители и на лица, на които е издаден лиценз за производство и пренос на топлоенергия от 1 януари до 31 март 2020 г., както и на такива, чийто лиценз е издаден между 5 август 2019 г. и 31 декември 2019 г. Това е залегнало в допълнение на Закона за енергетика, което парламентът прие на второ четене.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 5378
То се налага заради подписаното между руската компания " Газпром Експорт " и " Булгаргаз " ЕАД допълнение от 2 март 2020 г. към договора от 15 ноември 2012 г. за доставка на природен газ. Допълнението доведе до намаляване на цената на природния газ с над 40 процента от 5 август 2019 г. Поради това " Булгаргаз " трябва да възстанови надвзетите суми на клиентите си.

Промените предвиждат възможност КЕВР да приема решения за утвърждаване на цени на природния газ със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г.

Парламентът се събира на извънредно заседание

Комисията, в съответствие с промяната на цената, по която общественият доставчик продава природен газ, изменя цените, по които крайните снабдители продават на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи.

В срок от 20 дни от приемането на решенията общественият доставчик изчислява сумите за възстановяване, заплатени за доставените количества, по цените, установени от КЕВР до влизането в сила на промените, и сключва споразумение с лицата, за да бъдат парите възстановени. Средствата се връщат в 14-дневен срок от сключването му.

Изчислената разлика се приспада от крайните снабдители от дължимите от крайните клиенти суми за месеца, в който е изчислена разликата.

Пиян англичанин блъсна кола в насрещното

За крайните клиенти, при които разпределението на топлинна енергия се извършва за отчетен период от една година, се изготвя обща изравнителна сметка за сградата и индивидуални за отделните потребители, като в нея се отбелязват ценовите периоди.

Когато през някой от тези периоди краен снабдител не е купувал от " Булгаргаз ", цените, на които е продавал на клиента за това време, не се изменят, предвижда друг текст от закона.

До края на май " Булгаргаз " ще върне всички надвзети пари за природния газ

Промените в цените ще се прилагат за сделки с природен газ, сключени от участници на пазара по свободно договорени цени и/или на организиран борсов пазар.

Предвижда се цените, по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ, да се утвърждават ежемесечно от КЕВР и да се прилагат от първо число на месеца, за който са утвърдени.

До края на май " Булгаргаз " ще върне всички надвзети пари за природния газ, а до 31 октомври 2020 г. КЕВР трябва да представи на Народното събрание за сведение подробна информация за възстановените суми.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 5378  400 евро санкция за жена, разхождала костенурката си в Рим 400 евро санкция за жена, разхождала костенурката си в Рим  Върнаха постоянния парламентарен надзор Върнаха постоянния парламентарен надзор  Сърбия: Нови 441 случая на инфектирани с COVID-19 и 9 смъртни случая Сърбия: Нови 441 случая на инфектирани с COVID-19 и 9 смъртни случая
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР