102 училища в страната затвори днес епидемията от бомбени заплахи.Заплахите

...
102 училища в страната затвори днес епидемията от бомбени заплахи.Заплахите
Коментари Харесай

Бомбени заплахи затвориха 102 училища. Дългият пръст на Русия

102 учебни заведения в страната затвори през днешния ден епидемията от бомбени закани.

Заплахите подвигнаха на крайник службите и постановиха евакуация на хиляди деца. Имейли с предизвестия за взривни устройства получиха учебни заведения в София, Сливен, Варна, Бургас и Плевен. Днес опасност имаше и за Университета за национално и международно стопанство. По данни на Министерство на вътрешните работи сигналите са общо 102. Реална заплаха няма, успокояват от службите.
-->
Вече повече от 24 часа продължава офанзивата с подправени бомбени сигнали към разнообразни образователни заведения. Част от управленията им взеха решение неотложно да изтеглят учениците и да затворят порти до четвъртък.

Полицията обаче към този момент разполага със диря. „ Имаме насоки за вероятно лице, съпричастно към тези мейли, което е отвън територията на страната ”, разяснява основният секретар на Министерство на вътрешните работи гл. комисар Петър Тодоров.

Вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че се работи с партньорските служби и че най-вероятно става въпрос за хибридна офанзива, в която присъединяване има и Русия.

Последва реакция от Руското посолство. Оттам дефинират заканите като „ гнусни ” и допълват: „ Категорично отхвърляме всевъзможни голословни обвинявания към страната ни в осъществяване на сходни осведомителни офанзиви ”.

Още сутринта в столичното 22-ро учебно заведение сигнал за бомба по телефона принуждава управлението да вземе крути ограничения, макар уверенията, че взривно устройство няма. „ Не мога да пожертвам живота и здравето, макар уверенията на киберспециалисти и на полицията. Аз безусловно им имам вяра ”, изясни шефът на учебното заведение Елена Кърпачева.

Малко след 15 ч. се наложи евакуация на част от образователните заведения в столичния „ Лозенец ”. Причина за това още веднъж е застрашителен имейл, само че изпратен до полицията, описват от 107 учебно заведение. „ Този, който го е предизвикал това, заслужава по-сериозно наказване от плануваното ”, безапелационен е Боби Борисов - родител на дете в четвърти клас.

Над 1000 възпитаници е трябвало да бъдат евакуирани и в Сливен след приемането на застрашителен мейл. „ Съобщението съдържа информация, че на територията на общината, във всички учебни заведения, има сложени самоделни взривни устройства, които скоро ще бъдат задействани ”, сподели кметът на града Стефан Радев.

Всички учебни заведения в Сливен бяха запечатани и претърсени от службите на реда, а децата евакуирани. „ Отвратителна демонстрация на този, който е направил този бойкот. Надявам се да бъде оголен и най-строго осъден ”, добави градоначалникът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР