1. Пабло Пикасо е велик художник, роден в Малага, Испания. 2. Той има

...
1.	Пабло Пикасо е велик художник, роден в Малага, Испания.
2.	Той има
Коментари Харесай

Любопитни факти от живота на Пикасо

1. Пабло Пикасо е популярен художник, роден в Малага, Испания.

2. Той има 23 имена.

3. Раждането на дребния Пикасо е било много мъчно тестване, както за майка му, по този начин и за акушерките – той е първо дете на родителите си (след това се раждат двете му сестри). Когато се е родил, са помислили, че не е жив. Чичо му го връща към живота като духва пушек в лицето му.

4. Ако всички деца произнасят първо „ мама ”, то Пикасо е бил по-различен и в това отношение. Неговата първа дума била молив, което на испански е „ lapiz ”. Пикасо споделя съкратеното „ piz ”.

5. Едва на 7 години Пикасо стартира да рисува с маслени бои.

6. Първата си картина великият художник рисува на 9 годишна възраст. Представлява конник, участващ в корида ( “Le Picador ”).

7. Според изкуствоведите, обаче, първата картина на Пикасо е тази, на която е нарисувал цялото си семейство. Тя е направена, когато той е бил на 15 години.

 Графит на Пикасо

8. Много забавно е, че Пикасо въобще не е бил добър студент. Причината се криела основно в това, че го мързи.

9. И въпреки че в наши дни е може би най-скъпо продаваният художник, към 1900 година, когато се реалокира да живее в Париж, Пикасо е бил доста зле финансово. Налагало му се е да изгаря свои торби, с цел да може да се стопли.

10. През 1910 година Пикасо стартира своята първа работа, от която получава месечно скромната сума от 150 франка.

11. Основава дружно с Жорж Брак кубизмът (1909 г) – това е жанр в изобразителното изкуство.

12. Пикасо е обичал дамите – даже постоянно му преписват определението плейбой. Имал е в действителност доста сантиментални връзки с друга дълготрайност. Всяка жена в живота му е оставила белег върху неговото творчество.

13. Признават го за най-хубавия в неговата област за последните 100 години.

14. Картините му са най-търсените и най-крадените – това не е инцидентно. Неговите произведения са едни от най-скъпите в региона на рисуването.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР