Бюджет И Финанси


Темата за растяща инфлация след последните данни от НСИ за

Темата за растяща инфлация след последните данни от НСИ за ...

... на вложените средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд или с друг вид гаранция. Всеки работен ден инвеститорите могат да получат документа с ключова информация, проспекта, правилата / устава на КИС в офисите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, както и на www.elana.net.


Клубът за подкрепа на жените предприемачи в България - Smart

Клубът за подкрепа на жените предприемачи в България - Smart ...

... категорично зад тях”, сподели Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово. Кулинарен хост на събитието вчера бе Ути Бъчваров, който изготви меню, изцяло съобразено с новата посока, по която Smart Lady поема – uъм намаляване на отпечатъка върху околната среда и в помощ на природата. 


Изпълнителният директор на ЗАД „Армеец“ Константин Велев беше преизбран за

Изпълнителният директор на ЗАД „Армеец“ Константин Велев беше преизбран за ...

... ГРУП", „Групама застраховане“ ЕАД, ЗAД Aлиaнц Бългapия, Kиpил Бoшoв, изпълнитeлeн диpeĸтop нa "Eвpoинc Иншypънc Гpyп" AД и пpeдceдaтeл нa УC нa "Eвpoxoлд Бългapия" AД, Юpи Koпaч, изпълнитeлeн диpeĸтop Tъpгoвcĸa мpeжa и пpoдaжби, члeн нa УC нa "Джeнepaли Зacтpaxoвaнe" AД, Борис Паличев, изпълнителен директор и генерален мениджър на УНИКА България.  Паричното предлагане в България е нараснало с 12,7% на годишна

Паричното предлагане в България е нараснало с 12,7% на годишна ...

... април. Те нарастват с 13,4% в сравнение с май 2020 г. (11,3% годишно повишение през април). През май чуждестранните активи се увеличават с 11,6% (9,4% годишен ръст през април) и достигат 78,921 млрд. лева.Чуждестранните пасиви са 8,915 млрд. лв. и намаляват за месец с 2,6%, а за година с 1%.


Банките продължават да вземат парите на хората и да ги

Банките продължават да вземат парите на хората и да ги ...

... има затруднения, банките няма да „удушат“ клиентите си, а ще намерят начин при затруднение да се предоговорят и да си вземат парите, като покачването на сумите би било нещо нормално“, каза още финансистът. Що се отнася до повишение на таксите на банките, той напомни, че финтех секторът донякъде балансира плащанията.


Българската народна банка (БНБ) запази нивото на антицикличния капиталов буфер,

Българската народна банка (БНБ) запази нивото на антицикличния капиталов буфер, ...

... от мерки, включващ отмяна на предвидените за 2020 г. и за първото тримесечие на 2021 г. увеличения на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към местните кредитни рискови експозиции, и запазване на равнището от 0,5%, което бе непроменено през втората половина на 2020 г. и първото полугодие на 2021 г.Най-високата цена на сделките с ниви в Североизточния район през

Най-високата цена на сделките с ниви в Североизточния район през ...

... с 5,4%. В Северозападния район е отчетено увеличение на цената на рентното плащане спрямо предходната година с 2%. Спрямо предходната година цената на рентата на ниви в Югозападния и Южния централен район остава без промяна.Средни цени на рентата на ниви по статистически райони през периода 2014 - 2020 година  


От началото на годината до края на април българите, които

От началото на годината до края на април българите, които ...

... че  тази статистика (за паричните потоци от емигрантите) не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ, тъй като тук не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро.  


През тази седмица ще излязат поредните статистически данни, които ще

През тази седмица ще излязат поредните статистически данни, които ще ...

... данни за издателската дейност през миналата година. Статистическият институт ще представи данни за смърните случаи по причини и смъртност през 2020 г. В последния работен ден на тази седмица ще излезе информация с предварителни данни за индексите на цени на износа и вноса през първото тримесечие на 2021 г.  


За седмица Националната агенция за приходите (НАП) е събрала над

За седмица Националната агенция за приходите (НАП) е събрала над ...

... Малко след това бе изнесена информация, че като задължения към НАП. Според предоставената справка само в периода 2017-2020 г. сумата на несъбраните и отписани данъчни задължения е 10 млрд. лв. От миналата седмица текат и , като наличните в касите средства се преброяват, описват и сравняват с посочените в счетоводните отчети.


Инвестиции в размер на 5,32 млн. лева получиха 13 фирми

Инвестиции в размер на 5,32 млн. лева получиха 13 фирми ...

... в близо сто стартиращи компании в ранен етап от тяхното развитие. Малки и средни предприятия на етап ускоряване могат да получат финансиране от 30 хиляди до 100 хил. лв. Между 30 хиляди и 2 млн. лв. ще получат по-напредналите в разработването на своя продукт или създаването на прототип компании.  Потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за

Потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за ...

... за първите четири месеца на тази година възлиза на 36,3 млн. евро при 77,2 млн. евро за януари – април 2020 г. Само през април нетният поток от вложения е положителен и възлиза на 3,2 млн. евро, при положителна стойност от 10,4 млн. евро за същия месец на 2020 г.


Търговското салдо на България за април е отрицателно в размер

Търговското салдо на България за април е отрицателно в размер ...

... период на 2020 г.Резервните активи на БНБ са по-малко с 1,454 млрд. евро през април, докато през същия месец на 2020 г. се увеличиха с 816,1 млн. евро. За януари – април те намаляват с 3,488 млрд. евро при повишение с 2,354 млрд. евро за същия период на 2020 г.


В края на май 2021 г. средствата, натрупани в Държавния

В края на май 2021 г. средствата, натрупани в Държавния ...

... на номиналния размер на акумулираните във фонда публични ресурси. Важен аргумент за запазване на средствата на фонда в БНБ е и запазването на висока прозрачност. При благоприятно развитие на международните финансови пазари могат да бъдат сключени допълнителни споразумения между Министерството на финансите и БНБ за диверсификация на управлението на средствата. 


е най-новата услуга в богатото портфолио от дигитални решения, които

е най-новата услуга в богатото портфолио от дигитални решения, които ...

... автоматично в приложението, а като бонус всеки потребител получава безплатна дигитална карта. Повече информация за мобилния портфейл може да бъде получена на телефон 0700 18 555 (Център за обслужване на клиенти), кратък номер *7224, на имейл , както и на официалната Facebook страница на Пощенска банка, на или на .


До момента са изплатени близо 120 млн. лева по първите

До момента са изплатени близо 120 млн. лева по първите ...

... допустимост на посочените кодове на икономическа дейност съгласно Класификация на икономическите дейности 2008 (КИД - 2008), да се извършва спрямо данните от годишните отчети за дейността на предприятията за 2020 година, да подадат отчетите си в НСИ преди да кандидатстват за подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятияРедица фактори продължават да подкрепят инфлационните тенденции и в България.

Редица фактори продължават да подкрепят инфлационните тенденции и в България. ...

... Стойността е виртуална. Мултинационалните компании плащат данъци в една държава, замърсяват във втора, а продажбите са им в трета. Такова данъчно хармонизиране ще ускори процеса на глобализация", каза той.Повече за финансовите стимули, въздействието на инфлацията и глобалния корпоративен данък може да гледате във видеото. Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да гледате   


Цветанка Минчева става председател на управителния съвет и главен изпълнителен

Цветанка Минчева става председател на управителния съвет и главен изпълнителен ...

... банката. През 2017 г. Цветанка става директор Глобално банково обслужване като реализира множество стратегически и трансформационни проекти. От юли 2020 г. тя заема длъжността заместник главен изпълнителен директор на УниКредит Банк Румъния. Има икономическо образование, завършила е и MBA програма по международен бизнес в MIB School of Management в Италия.


Българската народна банка (БНБ) одобри нови членове на надзорния и

Българската народна банка (БНБ) одобри нови членове на надзорния и ...

... предишния му пост - председател на Българската агенция за инвестиции, а позицията си в ББР той запази, след като единствен се яви на изслушване на кого са отпуснати осемте големи кредита за близо 1 млрд. лева. Investor.bg напомня, че досегашните надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват решението на икономическия министър.


Дълговете на държавата към бизнеса у нас в края на

Дълговете на държавата към бизнеса у нас в края на ...

... на държавата намаляват с едва 30 млн. лв. Припомняме, че в края на миналата година задълженията бяха с над 65 млн. лв. по-малко спрямо края на 2019 г. Общото намаление на дълговете в края на март 2021 г. пък е 4 млн. лв. спрямо края на декември 2020 г.  


През тази седмица ще излязат поредните статистически данни, които ще

През тази седмица ще излязат поредните статистически данни, които ще ...

... ще даде информация за външната търговия за март. От БНБ ще разберем какъв е платежният баланс и потокът на преките инвестиции през април. От НСИ ще научим за дейността на лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и здравни заведения през 2020 г. В петък (18 юни) няма обявени събития.Всички банки в България с открити сметки и делови взаимоотношения

Всички банки в България с открити сметки и делови взаимоотношения ...

... Припомняме, че в началото на месеца държавният департамент на САЩ обяви, че заради корупция налага санкции на бившия депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, на обвинявания в десетки престъпления бизнесмен с интереси в хазарта, а напоследък и в политиката Васил Божков и още четирима по-слабо известни бивши държавни служители.


Износът на български стоки през периода януари – април е

Износът на български стоки през периода януари – април е ...

... 2020 година е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (51,1%). Спад се наблюдава единствено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (8,9%). Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода от януари до март е отрицателно и е на стойност 250,6 млн. лева.


„Еконт Финансови Услуги“ получи лиценз от Българската народна банка (БНБ)

„Еконт Финансови Услуги“ получи лиценз от Българската народна банка (БНБ) ...

... поставени от БНБ. Компанията отговаря на изискванията за издаване на лицензи и одобрения и ще бъде вписана в регистъра на операторите на платежни системи с окончателност на сетълмента, посочват от банковия регулатор. Дружеството е уведомило централната банка, че възнамерява да предоставя изпълнение на кредитни преводи, включително нареждания за периодични преводи.


През последните 10 години социалното предприемачество в България търпи силно

През последните 10 години социалното предприемачество в България търпи силно ...

... Вярваме, че тези области имат най-голям потенциал да вдъхновяват позитивни промени и да създават нови възможности за развитие за цялото общество,“ коментират от Пощенска банка. Ако имате идея, свързана с образованието, технологиите или зелени идеи за устойчиво развитие, не пропускайте възможността да изпратите своята заявка на  до 10 юли 2021 г.


Средствата, управлявани от застрахователните дружества в България, към края на

Средствата, управлявани от застрахователните дружества в България, към края на ...

... с 49,3 млн. лв. (3,7%) до 1,283 млрд. лв. при 1,332 млрд. лв. към края на същото тримесечие на миналата година. Относителният им дял в общия размер на застрахователните технически резерви е 24% при 26,6% в края на март 2020 г. СТРУКТУРА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ ТЕХНИЧЕСКИ РЕЗЕРВИ ПО ИНСТИТУЦИОНАЛНИ СЕКТОРИ  Рейтингът на Българската банка за развитие (BBB/положителен) не е засегнат

Рейтингът на Българската банка за развитие (BBB/положителен) не е засегнат ...

... служебното правителство Кирил Петков назначи проверка на - към фирми, които имат преки или косвени връзки с бизнесмените Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, Георги Самуилов. След оповестяването на тези имена се стигна до отстраняването на двама членове на надзорния съвет и промяна на състава на одитния комитет на банката.


Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се е свил с

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се е свил с ...

... а при строителството – с 3,6%. По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически спад има износът на стоки и услуги - с намаление от 5,9%. В НСИ отчитат, че вносът на стоки и услуги се увеличава с 1,9% в сравнение с първото тримесечие на 2020 г.


Един от най-значимите финтех трендове към момента – моделът „купи сега,

Един от най-значимите финтех трендове към момента – моделът „купи сега, ...

... управление на продажбите разполагате и с всичко необходимо за: ·       управление на процесите по доставка, връщане и анулиране на покупките; ·       мониторинг и управление на продажбите през NewPay; ·       мониторинг и управление на плащанията между вашия електронен магазин и NewPay. Повече за това как да превърнете посетителя на вашия онлайн магазин в купувач можете да намерите на: .


През тази седмица ще излязат поредните статистически данни, които ще

През тази седмица ще излязат поредните статистически данни, които ще ...

... застрахователни и презастрахователни дружества през първите три месеца на тази година. В четвъртък (10 юни) НСИ ще разкрие какви са продажбите в промишлеността, строителството и търговията през април. Статистиката ще даде данни за местата за настаняване през април. В петък (11 юни) НСИ ще публикува данни за стокообмена през април.


Социалната пенсия за старост ще бъде увеличена от 1 юли

Социалната пенсия за старост ще бъде увеличена от 1 юли ...

... приложи еднакъв подход към доходите на пенсионерите. Това увеличение ще струва на бюджета малко над 3,8 млн. лева за 2021 г., което възлиза на около 640 хил. лева месечно до края на годината. Средствата са заложени във фонд „Пенсии, несвързани с трудова дейност“, утвърден с годишния бюджет за 2021 г.


Незабавните плащания са новото нормално и банките са част от

Незабавните плащания са новото нормално и банките са част от ...

... хибридния модел за работа на служителите си?Чуйте във видеото цялото интервю на Петя Димитрова за дигиталните валути на централните банки, лошите кредити и бъдещето на работата в офиса.Дигитализацията бе една от темите в дискусията по време на събитието „Бъдещето: Парите“, което Bulgaria ON AIR и ще излъчат на 6 юни.


По-съществено нарастване на реалния БВП на верижна база през второто

По-съществено нарастване на реалния БВП на верижна база през второто ...

... се растеж на кредита за частния сектор може да се очаква банките да търсят алтернативни и по-доходоносни възможности за инвестиране на свободните си ликвидни средства чрез увеличение на чуждестранните си активи и на портфейлите си от ДЦК на българското правителство, при спазване на изискваните от БНБ ограничения за техните експозиции.


Българското министерство на външните работи реагира със собствено съобщение по

Българското министерство на външните работи реагира със собствено съобщение по ...

... с обявяването на новината за американските санкции срещу Васил Божков беше съобщено, че е подала оставка шефът на кабинета на вътрешния министър Елена Фичерова. Тя беше сред учредителите на паартията на Божков "Българско лято" В прессъобщение оставката й е обяснена с желанието да не причинява негативи на  кабинета.    


Служебният кабинет промени максималния размер на новите задължения за разходи

Служебният кабинет промени максималния размер на новите задължения за разходи ...

... през 2021 г., със сума в размер на 25,875 млн. лв. Още по темата Съгласно Закона за бюджета досега таванът бе близо 67 млн. лв., а с увеличението сумата достига 92,778 млн. лв. В прессъобщението не се посочва каква е причината за увеличението, но подобни повишения имаше и през предишните месеци.


Ръст от 50% отчита УниКредит Булбанк в броя на преводите,

Ръст от 50% отчита УниКредит Булбанк в броя на преводите, ...

... безплатно. „Обновеният Булбанк Мобайл дава възможност на клиентите още по-бързо и надеждно да извършват всички банкови операции през телефона си, без да е необходимо да посещават филиал. Допълнително оптимизирахме и променихме приложението, за да премахнем всички неудобства, за които клиентите ни информираха“, обяснява Стефан Петков, мениджър дигитална трансформация в УниКредит Булбанк.


Националната агенция за приходите (НАП) вече е започнала проверката на

Националната агенция за приходите (НАП) вече е започнала проверката на ...

... имат възможност да коригират данните и да подадат счетоводните си отчети отново. Според НАП някои от проверяваните фирми вече са подали годишните си финансови отчети за 2020 г., макар че срокът за това изтича в края на юни и посочените в тях касови наличности продължават да бъдат нелогично високи.  


Намаленото потребление на горива и алкохол свиват постъпленията от акцизи.

Намаленото потребление на горива и алкохол свиват постъпленията от акцизи. ...

... с около 9 млн. лв. повече – през април 2020 г. митата са били 69,5 млн. лв. Нетният размер на приходите от ДДС от внос към април 2021 г. е 1,302 млрд. лв., като нарастват с 24,9 млн. лв., или с 1,9% в сравнение със същия период на 2020 г.


Подуправителят на БНБ Калин Христов, главният изпълнителен директор и председател

Подуправителят на БНБ Калин Христов, главният изпълнителен директор и председател ...

... единствената бизнес телевизия у нас Bloomberg TV Bulgaria. „Бъдещето: Парите“ е част от серията експертни тв студия на Bulgaria ON AIR, които националната политематична телевизия организира, за да запознае зрителите с последните иновации и тенденции в различни аспекти на ежедневието, които могат да им помогнат за подобряването на качеството им на живот.


БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети

БНБ няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети ...

... да има достъп до информацията за кредитните досиета, както законът го повелява", заяви Петков. Той посочи, че разчита с помощта на БНБ в максимално бърз срок одитният комитет да има достъп до кредитните досиета. Впоследствие от ББР уточниха, че са предоставили подробна финансова информация на членовете на новия одитен комитет.


ЗАД „Армеец“ създаде нов, изцяло дигитален и иновативен сертификационен процес за

ЗАД „Армеец“ създаде нов, изцяло дигитален и иновативен сертификационен процес за ...

... ни и същевременно отговаря на най-високите стандарти за интерактивно обучение и професионално развитие“, каза изпълнителният директор на ЗАД „Армеец“ Константин Велев. Системата е достъпна за всички застрахователни брокери с активен договор за застрахователно посредничество със ЗАД „Армеец“. Повече детайли за този процес ще намерите в промо видеото - , както и на .


Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния ...

... среда, подчертава агенцията. Не е сигурно дали предсрочните избори в началото на юли ще подобрят шанса за мнозинство и правителствена коалиция. Очаква се период на продължителни преговори за коалиция, като не се изключва управление на малцинство, заради което политическия процес на вземане на решения ще е сложен през следващите години.


Заемите, които фирмите договориха през април с банките, отбелязват ръст

Заемите, които фирмите договориха през април с банките, отбелязват ръст ...

... 5,3 млн. лв. В БНБ пресмятат, че обемът по нов бизнес по другите кредити в левове на Работодатели и самонаети лица намалява с 0,5% (0,1 млн. лв.) до 14,4 млн. лв.                ОБЕМИ ПО НОВ БИЗНЕС ПО КРЕДИТИ ЗА СЕКТОР ДОМАКИНСТВА В ЛЕВОВЕ*  


Министерството на финансите очаква дефицит от 173 млн. лева в

Министерството на финансите очаква дефицит от 173 млн. лева в ...

... за поставяне на ваксини срещу коронавируса, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на специалисти от професионално направление "Здравни грижи" в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева. Към края на май вноската на България в европейския бюджет достига 683,2 млн. лева. 


Печалбата на банковата система в България към 30 април е

Печалбата на банковата система в България към 30 април е ...

... подадени 115 237 искания за 2,142 млрд. лв., от които са одобрени 96 427 броя за 1,872 млрд. лв. Спрямо 31 март общият брой на одобрените искания от предприятия и домакинства намалява с 1486, а брутният размер на одобрените задължения – обект на частния мораториум, нараства с 1,001 млрд. лв.


За последните 11 години Българската банка за развитие (ББР) е

За последните 11 години Българската банка за развитие (ББР) е ...

... ревизия, която да установи как и при какви условия се разходват държавни средства.  След няколко опита на новия икономически министър да разбере какво се случва в банката и  на институцията, вчера се стигна и до  - Митко Симеонов и Велина Бурска с бяха освободени заради отказ да се срещнат с Кирил Петков.


Комисията за финансов надзор (КФН) издаде пенсионна лицензия на „Пенсионноосигурително

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде пенсионна лицензия на „Пенсионноосигурително ...

... дружеството да извършва дейност по допълнително пенсионно осигуряване след получаване на разрешение от Комисията за финансов надзор за управление на фонд за допълнително пенсионно осигуряване. Разрешението се издава за всеки фонд поотделно, уточняват от КФН. Към момента в България оперират девет пенсионноосигурителни компании, като трите най-големи са "Доверие", "Алианц" и "ДСК-Родина". 


Обемът на спестяванията в банковата система в България расте въпреки

Обемът на спестяванията в банковата система в България расте въпреки ...

... и април 2021 г. не е наличен. Лихвеният процент по свръхрезервите остава непроменен на ниво от -0,70%. Дългосрочният лихвен процент за оценка на степента на конвергенция (ДЛП) през април е 0,14%, като спрямо март остава без промяна.                  ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО ИЗБРАНИ ИНСТРУМЕНТИ*


Aкумулираните нетни активи в системата за допълнително пенсионно осигуряване в

Aкумулираните нетни активи в системата за допълнително пенсионно осигуряване в ...

... при хората на възраст между 50 и 54 години. В техните партиди има средно по малко над 5 хил. лв. към 31 март 2021 г. Хората между 60 и 64-годишна възраст, за които предстои първи да получат пари по втория стълб, имат натрупани суми средно в размер на 4408 лв.


През тази седмица ще излязат статистически данни, които ще дадат

През тази седмица ще излязат статистически данни, които ще дадат ...

... услугите през първото тримесечие на тази година. Ще излязат фискални данни за подсектори "Централно държавно управление" и "Социалноосигурителни фондове" за април. В сряда (2 юни) и четвъртък (3 юни) няма обявени събития. В петък (4 юни) Българската народна банка ще обяви дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция за май.


Докато България излиза полека от пандемията, всички усилия на служебния

Докато България излиза полека от пандемията, всички усилия на служебния ...

... мярка обаче е с огромен бюджет – 1,2 млрд. лева. Но България е на 25 място в ЕС по ръст на икономиката, на 7 място по безработица, по вътрешни инвестиции сме на 26 място, така че по тези показатели мерките не са дали толкова добър резултат", каза още служебният вицепремиер.


Брутният външен дълг (частен и държавен) на България в края

Брутният външен дълг (частен и държавен) на България в края ...

... на 3,667 млрд. евро, като намалява с 57,6% (1,340 млрд. евро) спрямо края на 2020 г. (отрицателна стойност от 2,327 млрд. евро). Понижението се дължи както на намалението на брутния външен дълг с 2,3% (876,5 млн. евро), така и на повишението на брутните външни активи с 1,1% (463,6 млн. евро).


Милиардерът филантроп д-р Макс Рьослер стана акционер в Лев Инс.

Милиардерът филантроп д-р Макс Рьослер стана акционер в Лев Инс. ...

... от третия по големина презастраховател в света – HannoverRe, който застана зад Лев Инс и гарантира покритието на киберзастрахователната полица. Според авторитетното международно издание See News, ЗК „Лев Инс” АД е на 17-то място в Югоизточна Европа в застрахователния сектор, което е голямо признание за развитието компанията в последните години.


Клиентите на Централна кооперативна банка вече могат да пазаруват онлайн по-лесно и

Клиентите на Централна кооперативна банка вече могат да пазаруват онлайн по-лесно и ...

... клиент може да инсталира приложението CCB Mobile и да го активира за потвърждение на плащане с биометрична автентикация на максимум десет устройства. Повече подробности как да активирате своята „E-secure” услуга, както и откъде може да изтеглите приложението за мобилно банкиране CCB Mobile ще откриете на официалния уебсайт на ЦКБ – .


Големите кредиполучатели на Българската банка за развитие (ББР) не дойдоха

Големите кредиполучатели на Българската банка за развитие (ББР) не дойдоха ...

... да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия. Всички тези промени се случват на фона на уверенията на ръководството на ББР, че са максимално прозрачни и съдействат на служебния министър на икономиката. Въпреки това Петков среща явна съпротива и вероятно това е мотивът всички срещи със замесените лица да са публични.


Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите

Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите ...

... вместо той да бъде разпределен между 8 фирми. Малко по-късно днес се очаква Петков да проведе среща с осемте от най-големите кредитополучатели на Българската банка за развитие. Целта на срещата е да се установи от управителите на тези фирми как се развива бизнесът им и как виждат връщането на парите.


Koнcтитyциoнният cъд почти единодушно обяви за противоконституционни промените в Зaĸoнa

Koнcтитyциoнният cъд почти единодушно обяви за противоконституционни промените в Зaĸoнa ...

... е постигнато чрез събиране на предоставени от банката кредити, осребряване на активи и чрез обявяване на недействителността на извършени прихващания. Всеки кредитор на КТБ може да провери каква е разпределената му за получаване сума в Единния портал за заявяване на електронни административни услуги към Агенцията по вписванията на Република Българи


Паричното предлагане в България е нараснало с 12,8% на годишна

Паричното предлагане в България е нараснало с 12,8% на годишна ...

... с април миналата година, като годишното повишение през март беше 14,7%. През миналия месец чуждестранните активи се увеличават с 9,4% при 12,5% годишен ръст през март и достигат 77,312 млрд. лева.Чуждестранните пасиви са 9,405 млрд. лв. и на годишна база намаляват с 2,6% (1,2% годишно понижение през март 2021 година).


България, заедно с още 28 страни, от които девет в

България, заедно с още 28 страни, от които девет в ...

... е постигната „значителна“ степен на отчетност, а едва в 4 тя може да се определи като „достатъчна“.  *Партньор за България е Институтът за пазарна икономика. Представител на българското министерство на финансите също изрази становище, което бе взето под внимание при окончателното изчисление на индикаторите и направените констатации, уточняват от ИПИ.


Благотворителна инициатива в името на развитието на младите талантливи деца

Благотворителна инициатива в името на развитието на младите талантливи деца ...

... Мениджмънт“ да помага на родителите да се грижат за бъдещето на децата си, като спестяват и инвестират редовно в тяхното бъдещо развитие. Част от тази стратегия е и продукта на компанията „ОтЛИЧЕН Финансов План“. В деня на детето управляващото дружество е организирало и подаръци за всички малки посетители на изложбата.


В края на април 2021 г. средствата, натрупани в Държавния

В края на април 2021 г. средствата, натрупани в Държавния ...

... за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на Фонда за периода 2021-2023 г. Двата документа са одобрени от Управителния съвет на Фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход за управление на активите, при спазване на принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност.


През тази седмица ще излязат поредните статистически данни, които ще

През тази седмица ще излязат поредните статистически данни, които ще ...

... по видове товари според Единната класификация на товарите в транспорта; железопътни произшествия, убити и ранени по вид на произшествието. Ще излязат данните за март за производство и доставки на енергийни продукти. В последния работен ден на тази седмица от централната банка ще излязат данни за брутния външен дълг за март.


Огромните касови наличности на фирмите вероятно захранват корупцията в страната. Това

Огромните касови наличности на фирмите вероятно захранват корупцията в страната. Това ...

... да преодолее липсата на средства и да се започне генерирането на приходи. „Идеята е да се помогне на бизнесите да започнат да работят, а не да им се плаща за това, че не работят. Това трябва да стане плавно и внимателно, за да не се създаде сътресение в икономиката“, коментира Василев.


През изминалите десетилетия един от основните двигатели на икономически растеж,

През изминалите десетилетия един от основните двигатели на икономически растеж, ...

... оставяме настрана общини, където чуждите инвестиции възлизат на няколко стотин хиляди или 1-2 милиона евро, където между годините се наблюдават спадове и ръстове от по няколкостотин процента в резултат на много малки реални промени в обема на инвестициитеСтатията е част от поредица на ИПИ по инициативата „265 истории за икономика”


Служебният министър на икономиката реактивира обществения дебат с информация за

Служебният министър на икономиката реактивира обществения дебат с информация за ...

... млн. лева с обща стойност над 9 млрд. лева. Излишно е да се заблуждаваме, че е възможен хибрид между схема за държавна интервенция и привидно пазарно поведение, въплътен в търговска банка. Иначе държавните помощи са фискален въпрос и трябва да се разглеждат като бюджетен ангажимент в прерогативите на народното събрание.


В края на март активите, управлявани от местните и чуждестранните

В края на март активите, управлявани от местните и чуждестранните ...

... – с 37,8 млн. лева (40,3%). По институционални сектори към март 2021 г. спрямо края на предходното тримесечие пасивите на местните инвестиционни фондове към резиденти в сектор Застрахователни компании и пенсионни фондове нарастват с 22 млн. лева (3,8%), а задълженията към резиденти към домакинствата – със 70,5 млн. лева (9,8%).


Финансовият министър Асен Василев бързо се ориентира в обстановката и

Финансовият министър Асен Василев бързо се ориентира в обстановката и ...

... правят споразумения. Затова ме радва, че се мисли за по-голяма събираемост, за подкрепа на малкия бизнес, подготвя се излизане към външните пазари". Трябва да се мисли в по-средносрочен план, каза той. Основната задача на това служебно правителство е разумно да води развитието на бюджета, а ревизиите са работа на парламента, допълни той.


Вече са ясни имената на част от фирмите, които имат

Вече са ясни имената на част от фирмите, които имат ...

... в списъка с отписаните дългове – 54,409 млн. лв. са зачеркнати като несъбираеми. Любопитно е, че въглищната електроцентрала "Брикел", която напоследък често попада в общественото внимание заради системно обгазяване на района на Гълъбово, където се намира, също е в списъка на НАП. Компанията дължи на хазната почти 43 млн. лв.


Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е с 10

Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е с 10 ...

... да е най-големият в Европа, а и в света. Да направим инсталации за кинетично използване на енергията на Дунав съвместно с ръмънците по протежението на общата ни граница. Това е приложено в Австрия. Другата ми голяма мечта е да построим пристанище на Капитан Андреево", изброи бъдещите възможни проекти Личев.  


За периода 2017-2020 г. българските приходни агенции са отписали данъчни

За периода 2017-2020 г. българските приходни агенции са отписали данъчни ...

... сметки на начислена основа, а националната - на касова. Въпреки разликата в методологиите това не променя основните параметри и не разсейва съмненията в качеството на управление на държавните пари. Ако обаче пролетната макроикономическа прогноза бе публикувана навреме, подобни разминавания в методологиите и пресмятането нямаше да има. Очаквайте подробности!