Текущата и капиталовата сметка на България през август е 1,197

Текущата и капиталовата сметка на България през август е 1,197 ...

......... млн. евро, като година по-рано отбелязаха повишение с 885,1 млн. евро.Резервните активи на БНБ се повишават с 230,5 млн. евро през август. Година по-рано увеличението беше с 680,8 млн. евро. От януари до август те нарастват с 374,6 млн. евро, докато преди година отбелязаха ръст с 644,6 млн. евро.  


Направените в България преки чуждестранни инвестиции през първите осем месеца

Направените в България преки чуждестранни инвестиции през първите осем месеца ...

......... финансови, облигационни и търговски кредити) е в размер на 275,6 млн. евро, докато за същия период на 2017 г. беше 671,2 млн. евро. Най-големите нетни преки инвестиции в страната за осем месеца са направени от холандци (264,9 млн. евро), руснаци (158,5 млн. евро) и германци (79,7 млн. евро).

Raiffeisen се завръща. Австрийската банка Raiffeisen Bank International AG, третата

Raiffeisen се завръща. Австрийската банка Raiffeisen Bank International AG, третата ...

......... дали цената и качеството на активите ще са съпоставими“.  Raiffeisen влезе в страната ни през 1994 г. чрез Райфайзенбанк (България) ЕАД. Тя беше първата банка в България със 100% чуждестранно участие. В ЦИЕ банката управлява мрежа от дъщерни банки, лизингови компании и многобройни доставчици на специализирани финансови услуги на 17 пазара.  


Размерът на таксата за общ финансов надзор, събирана от застрахователните

Размерът на таксата за общ финансов надзор, събирана от застрахователните ...

......... с които се регламентираха таксите, необходими за финансовата самостоятелност на регулатора. Надзорът върху небанковия сектор получи пълна финансова обезпеченост и вече е независим от държавния бюджет. За да може да се самоиздържа КФН обаче, пенсионните фондове, застрахователите и другите борсови играчи бяха натоварени от тази година със сериозни нови такси.


КТ "Подкрепа" е постигнала съгласие с финансовия министър ваучерите за

КТ "Подкрепа" е постигнала съгласие с финансовия министър ваучерите за ...

......... доходи и жизнено равнище своето предложение за промяна в заплащането и ограничаването на нощния труд, съобщават още от синдиката. Нощният труд съсипва биологичния и социален живот на хората. От 10 години за нощният труд се доплаща 25 стотинки на час, което налага спешни и адекватни промени, допълват от синдиката.  


За мен скокът на максималния осигурителен доход беше изненада. Това

За мен скокът на максималния осигурителен доход беше изненада. Това ...

......... лева”, посочи Стоянова. По думите ѝ разчетите показват, че от тази мярка ще бъдат засегнати около 140-150 хиляди души. “Смисълът на осигуряването е всеки да получи адекватна пенсия на база на вноските, които е правил”, каза Стоянова. Според нея таванът за пенсиите е необходим, но той трябва да бъде адекватен.    Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в

Собствениците на по-нови автомобили ще бъдат по-ощетени от поправките в ...

......... "България ще бъде автоморгата на Европа, може би на света, поради две причини – данъчното облагане на превозните средства и екотаксата. Докато не се промени данъчното облагане и не отпадне екотаксата, ние ще бъдем автоморга, защото екотаксата е един билет за баня. Плащаш и замърсяваш колкото искаш", емоционално коментира Христов.


Близо 80% от българите са използвали безконтактни плащания през последните

Близо 80% от българите са използвали безконтактни плащания през последните ...

......... правят основно мъже на възраст между 30 и 39 години, хора от столицата и лица с доход над 1000 лева. Жените демонстрират склонността да „миксират“ методите на плащане, вероятно по удобство в конкретния момент, посочват от iCard.Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!гледано: 21   Още видео0 гласа  


България има едно от най-високите нива на диспропорция между доходите,

България има едно от най-високите нива на диспропорция между доходите, ...

......... стандартната процедура, която е заложена в бюджета, а се вземат ад хок решения“, заяви Юлиан Войнов. Според него „надали ще се стигне до нов заем“ въпреки казаното от министър Бисер Петков, че разходите за пенсии догодина са над 10 млрд. лева и е предвидено увеличение на заплатите в бюджетния сектор.


Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри законопроект за ратифициране

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри законопроект за ратифициране ...

......... 3315 европейски банки правят вноски.  „Единният фонд за преструктуриране ще продължи да расте до малко под 33 млрд. евро през 2019 г. Сумата ще бъде инвестирана, за да се гарантира защита на стойността и висока ликвидност“, заяви председателят на Единния съвет за преструктуриране Елке Кьониг на банкова конференция в Брюксел.


Старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък с въвеждането

Старите автомобили ще бъдат облагани с по-висок данък с въвеждането ...

......... по електронен път, по които получатели са данъчно незадължени лица.Депутатите решиха посредничество при международно осиновяване по Семейния кодекс да бъде освободена доставка. Парламентът реши още да бъде закрит Централният регистър на юридическите лица с нестопанска цел, а към Агенцията по вписванията да бъде създаден регистър на юридическите лица с нестопанска цел.С 50 хил. лева се увеличава бюджетът за 2018 г.

С 50 хил. лева се увеличава бюджетът за 2018 г. ...

......... насаждения. Стопаните от Варна, Добрич, Ловеч, Силистра, Сливен и Шумен със 100% пропаднали площи с праскови и нектарини, кайсии, сливи, бадеми или череши в резултат на измръзване, подлежат на подпомагане. 35 млн. лева ще получат животновъди и овцевъди с първия транш по схемите за преходна национална помощ, реши още ДФЗ.


Максималният осигурителен доход да скочи двойно, което автоматично ще увеличи

Максималният осигурителен доход да скочи двойно, което автоматично ще увеличи ...

......... да скочи с 4,6% по швейцарско правило. Сега тя е 207 лева, а аритметиката показва, че тя ще скочи до 216,52 лева. По-рано днес социалният министър Бисер Петков обясни, че увеличенията за догодина са вече предвидени и социалното министерство не може да осигури допълнителни средства.Още новини четете в Dnes.bg  


Бизнесът е спестил 51,3 млн. лв. разходи под формата на

Бизнесът е спестил 51,3 млн. лв. разходи под формата на ...

......... водят само до намаляване на бюджетните приходи без реална полза за икономиката и обществото. Според дирекция „Данъчна политика“, която е изготвила доклада за неефективните данъчни разходи, следва да бъде проведено по-задълбочено проучване, което да даде отговори на въпроса в каква степен е оправдано по-нататъшното им действие в настоящата им форма.  


Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси приеха на

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси приеха на ...

......... се сключват имотни сделки и продажби на автомобили, която после да се използва като база за определянето на годишните данък сгради и данък МПС. Със сигурност между двете четения ще има сериозни промени, като най-сериозната битка се очертава тази за повишаването на праговете за одит на малки и средни предприятия. 


Праговете за одит защитават публичния интерес. Това важи както за

Праговете за одит защитават публичния интерес. Това важи както за ...

......... която ще се извършва и занапред. По думите на Васко Райчев от МФ имат готовност и са склони за разговори по темата. Приемственост има и от страна на работодателските организации. Реформата във финансовата отчетност трябва да бъде добре обмислен процес, в който участват всички заинтересовани лица, заяви Васко Райчев.  Увеличаването на максималния осигурителен доход през следващата година ще удари

Увеличаването на максималния осигурителен доход през следващата година ще удари ...

......... доход”, заяви Бранков.„Изключително важно е да има справедлив начин на мерене на това, което даваме и получаваме. Това е правилна крачка към целите на реформата – вдигането на минималния осигурителен доход. Няма как да се осигурявам на 350 лв. и да очаквам да получа 1000 лв. пенсия”, каза Гонева.  


Ръстът на минималните осигурителни доходи за 2019 година ще се

Ръстът на минималните осигурителни доходи за 2019 година ще се ...

......... пенсии, краткосрочни обезщетения, службите по социално осигуряване и предоставените трансфери за 2019 г. е 11,7 млрд. лева Очакваните трансфери за 2018 г. ще са близо 4,5 млрд.лева, което е с 0,2 млн. лева получени повече трансфери. Очакваният излишък за 2018 година ще е 179,4 млн. лева според проектобюджета на ДОО.


Около 1 милион пенсионери взимат минималната пенсия, която ще е

Около 1 милион пенсионери взимат минималната пенсия, която ще е ...

......... нарастването на доходите и всичко е взето предвид, както в Швейцарското правило за повишаване на пенсиите с 5,7%. „Това решение е взето на база увеличение с 50% на инфлацията, предвид ръста на половината от средния осигурителен доход и за първи път от години имаме такова голямо число“, обясни тя.  


През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с

През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с ...

......... платежния баланс през август, за външната търговия през юли и за потока на преките инвестиции през август 2018 г. НСИ ще обяви данни за Системата на здравни сметки за 2016 г. В последния работен ден на тази седмица ще има информация и за праговете по Системата Интрастат за 2019 г.


След като преди седмица кабинетът одобри промените в Кодекса за

След като преди седмица кабинетът одобри промените в Кодекса за ...

......... на печата за 12 октомвриОбсъжда се вариант за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2921-годишен мъж е задържан за убийството на журналистката Виктория Маринова165Девет държави скочиха срещу германските ограничения за дизеловите коли12Обсъжда се вариант за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 29BGONAIR.BGУвеличава се м</p></a></div>
</article>
				</div>
<hr />

<div class=

Увеличава се минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се от 510

Увеличава се минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се от 510 ...

......... осигурителен доход Запазва се минималното дневно обезщетение за безработица от девет лева и максимално от 74,29 лева. Запазва се периодът за изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане от 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години на 380 лева.  


Общо 15 523 българи са декларирали приходи от по над

Общо 15 523 българи са декларирали приходи от по над ...

......... те не се обявяват в НАП и върху тях не се плащат данъци. Не се включват и доходи от сделки с акции и дялове от взаимни фондове. Декларираните възнаграждения включват доходи от работна заплата, наеми и хонорари, но не и от сключени сделки с акции и дялове от взаимни фондове.


Събраните във Фонда за компенсиране на инвеститорите средства до края

Събраните във Фонда за компенсиране на инвеститорите средства до края ...

......... на правата им, средствата и посредниците, в които инвестират. Хората вече са  доста  по-информирани и по-внимателни при вземане на решения за инвестиране в капиталовия  пазар, коментира Теодора Дренска. – На всички поставени към нас въпроси се стремим да даваме изчерпателни отговори, а на сайта ни периодично се публикува актуална информация.”


Обединена българска банка и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха ново

Обединена българска банка и Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) подписаха ново ...

......... по линия на InnovFin банката има договорени над 1800 кредита за обща сума над 300 млн. лв. по програма COSME. Така благодарение на гаранционните инструменти на ЕИФ – част от плана Юнкер, ОББ значително улеснява достъпа до финансиране на българските малки, средни и междинни предприятия за реализиране на техните проекти.


България остава една от малкото страни в Централна и Източна

България остава една от малкото страни в Централна и Източна ...

......... и краят на икономическия цикъл в ЦИЕ. През настоящата година средният брой на фалитите ще нарасне с 10,4%, като повечето държави ще регистрират увеличение в производството. По-слабият икономически растеж ще допринесе за средния брой несъстоятелности в ЦИЕ, като прогнозите са ръстът им да достигне 15,5% през 2019 г.

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Обединена българска банка,

Комисията за защита на конкуренцията разреши на Обединена българска банка, ...

......... Варна и др. Светослава Георгиева, изпълнителен директор на Фонда на фондовете, преди време обяви, че новост за настоящия програмен период е, че финансирането ще обхваща 39 общини в сравнение с седем за миналия. Освен това част от инвестициите са насочени в подкрепа на културното наследство и туризъм в цялата страна.


През третото тримесечие на 2018 г. инспекторите на Агенцията за

През третото тримесечие на 2018 г. инспекторите на Агенцията за ...

......... 2016 г. Установените вреди са за 34 060 лева, но са възстановени. При ремонта на Народния театър "Иван Вазов" са установени четири броя нарушения по Закона за обществените поръчки и изпълнението на сключените договори от средствата, отпуснати целево от Министерския съвет за 2017 г. Установените вреди са за 23 928.


Министерският съвет одобри днес проекта на Закон за изменение и

Министерският съвет одобри днес проекта на Закон за изменение и ...

......... да останемГенчо Начев: Рязката демонополизация на Здравната каса е много опасна15Караниколов: Внос на работници и завръщане на българите ще спасят пазара на труда1321-годишен мъж е задържан за убийството на журналистката Виктория Маринова125BGONAIR.BGВ сравнение със Запада: Живеем ли добре или вегетираме?Партньорство между Facebook и рекламната мрежа Httpool ще подпомага местния бизнес


България успява да намали търговския си дефицит през август, след

България успява да намали търговския си дефицит през август, след ...

......... за държавите - членки на ЕС. Само през юли експортът нараства с 11,8% на годишна база и е в размер на 3,505 млрд. лева.Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за ЕС през периода 2017 - 2018 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Строителната продукция отново отбеляза спад през август, след като през

Строителната продукция отново отбеляза спад през август, след като през ...

......... е с 0,6% под равнището от юли. През август показателят за строителна продукция е под равнището от юли, като намалението на продукцията от сградното строителство е с 0,8%, а  от гражданското и инженерното строителство - с 0,3%.Изменение на индексите на строителната продукция спрямо предходния месец (Сезонно изгладени, 2015 = 100)


Индексът на промишленото производство през август отбеляза годишен ръст от

Индексът на промишленото производство през август отбеляза годишен ръст от ...

......... производството на напитки - с 4,7%, производството на химични продукти - с 4,5%. В НСИ регистрират спад  при производството на тютюневи изделия - с 11%, производството на превозни средства, без автомобили - със 7,5%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 6%, производството на мебели - с 5,5%.


Идеите на управляващата коалиция за повишаване на данъци и осигуровки

Идеите на управляващата коалиция за повишаване на данъци и осигуровки ...

......... намалява. „И през трите си мандата Бойко Борисов не е намалил нито един данък, никога. България може много повече, но само когато правителството не пречи за разкриването на потенциала на всички граждани. То вече е изключително вредно за бъдещето на страната и трябва да си ходи час по-скоро“, твърди обединението.


Данъчната тежест няма да се променя до края на този

Данъчната тежест няма да се променя до края на този ...

......... данъкоплатците. Така че сме отворени за този дебат“, обясни финансовият министър Владислав Горанов.  Според БСК задължителното одитиране засяга 6 хил. малки и средни фирми с годишен оборот от 4 млн. лв. Радосвет Радев обясни, че съгласно директиви на ЕС прагът може да бъде вдигнат до 8 млн. лв. Очаквайте още подробности. 


Българската банка за развитие (ББР)  регистрира Фонд за капиталови инвестиции

Българската банка за развитие (ББР)  регистрира Фонд за капиталови инвестиции ...

......... стартиране на бизнес и почти липсва дялов капитал във фазата на растеж. Чрез новото си дружество, което ще заработи в началото на следващата година, Българската банка за развитие ще разполага с още един инструмент за подкрепа на българския бизнес и изпълнение на мандата си за запълване на пазарен недостиг.  


През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с

През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с ...

......... за вътрешнообщностната търговия със стоки –  Интрастат и стокообмена на България. Ще излязат статистически данни за търговия със стоки с трети страни –  Екстрастат за август. В четвъртък (11 октомври)  НСИ ще даде актуална информация за местата за настаняване през август 2018 г. В петък (12 октомври) няма обявени събития.


Промените в данъчното законодателство срещу незаконното производство на цигари и

Промените в данъчното законодателство срещу незаконното производство на цигари и ...

......... закони като Закона за акциза и данъчните складове, Закона за тютюна и др. На първо място в България по контрабанда са горивата, но цигарите са с по-голям относителен дял на приходи. Целият бизнес, който се занимаваше с наркотици, се е прехвърлил към цигарите, заради по-голямата печалба, коментира народният представител.  


Към края на август 2018 г. консолидираната фискална програма е

Към края на август 2018 г. консолидираната фискална програма е ...

......... реформа да върви с вдигане на вноски, може да се раздели вноската към здравната каса и съответно да се премахне монополът на НЗОК – нали това беше идеята, още когато бе вдигната вноската от 6 на 8 процента? Ето само два примера как може да се мисли в различна посока.


Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за балансиран бюджет

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за балансиран бюджет ...

......... в никакъв случай не е достатъчен и догонващ за развиваща се икономика", пише в позицията. Асоциацията приканва Бюджет 2019 да бъде ползван като действен инструмент за хеджиране на глобалните рискове и максимално оползотворяване на вътрешните възможности. Това е необходимото условие, което би позволило ръстът през 2019 г. да надхвърли 4 %. 


Средствата за целеви помощи за отопление ще бъдат увеличени с

Средствата за целеви помощи за отопление ще бъдат увеличени с ...

......... да нарасне, припомни министърът. Увеличението на пенсиите с 3,8 на сто от 1 юли 2018 г. също до момента компенсира инфлацията. На този етап разчетите показват, че от 1 юли 2019 г. пенсиите ще бъдат увеличени с 5,7 на сто, което също изпреварва ръста на прогнозната инфлация, каза още той.


Хиляди дела за компенсации могат да връхлетят българската държава заради

Хиляди дела за компенсации могат да връхлетят българската държава заради ...

......... били нарушени, нарушението да е било достатъчно съществено и да има причинно-следствена връзка между нарушението и причинената вреда. Според документа все папк българският съд трябва да прецени дали на Кантарев му се полага наказателна лихва за забава. Според Съда на ЕС обаче нарушенето може да се счита за достатъчно съществено.


Таванът на всички пенсии, нови и стари, ще стане 1200

Таванът на всички пенсии, нови и стари, ще стане 1200 ...

......... по-високо увеличението на заплатите. „Тези 10% ще са ориентирани само за увеличение на основното заплащане. На индивидуално ниво заплатата ще стои на две нива – твърда заплата и плаваща. Ние заедно се съгласихме, че кабинетът ще свика работна група за оценка на всички работещи в тази сфера", обясни още той. 


Средствата в Сребърния фонд ще продължават да се управляват консервативно.

Средствата в Сребърния фонд ще продължават да се управляват консервативно. ...

......... в нея. Двата стратегически документа за „Сребърния фонд“ предстои да бъдат актуализирани ежегодно, в съответствие с тенденциите на финансовите пазари и при оценка на риска. Този подход позволява своевременното и адекватно предефиниране на инвестиционната политика и средносрочната стратегия на Фонда при настъпили промени в пазарната среда, посочва се в решението.


В разгара на текущия политически сезон и в момент, в

В разгара на текущия политически сезон и в момент, в ...

......... края на 2017 г. той е едва 9% от БВП на страната, единственият под 20% в ЕС, допълва Георги Вулджев. Икономистът коментира и някои идеи на управляващите за таван на цените или ограничаване на печалбите, като посочи, че става дума за икономическа неграмотност, която може да доведе до сериозни дефицити.


Българските емигранти губят значителни суми. Това показват последните анализи на

Българските емигранти губят значителни суми. Това показват последните анализи на ...

......... декларации за всяка фискална година. Въпреки това, дори ако сте натрупали дълг, е възможно да го намалите или елиминирате напълно - всеки случай е индивидуален", споделя Мандаджиева. Според данните на компанията при  българите, които редовно попълват данъчните си декларации, средната възвръщаема стойност на данъци от чужбина е около 804 евро.


От началото на 2018 г. се наблюдава нарастване на интереса

От началото на 2018 г. се наблюдава нарастване на интереса ...

......... Сосиете Женерал Експресбанк. В Западна Европа, взаимните фондове са сред най-атрактивните и предпочитани продукти за управление на свободни средства, нареждайки се в спестовната гама между стандартния банков депозит (почти с нулева доходност към момента) и инвестицията в недвижим имот (с продължителен  процес и период за освобождане на средствата).

Разходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) за пенсии, обезщетения при

Разходите на държавното обществено осигуряване (ДОО) за пенсии, обезщетения при ...

......... престой на пазара на труда в сравнение с жените.Шест от всеки 10 лева, изплащани от държавното обществено осигуряване за пенсии и краткосрочни обезщетения, са за лица над 64-годишна възраст. А делът на разхода за пенсии за лицата над 64 г. възлиза на 71% от общия разход за пенсии.    


Застрахователната индустрия е значим фактор за българската икономика - застрахователите

Застрахователната индустрия е значим фактор за българската икономика - застрахователите ...

......... Застрахователното проникване, измерено като процент на брутния премиен приход към БВП на страната, нараства почти двойно от 1,28% през 1999 г.  до 2,23% през 2017 г. С този показател България изпреварва пазарите в Румъния, Гърция и Турция, но остава значително под средно европейското проникване от 7,2%, коментират още от асоциацията.


Черноморската банка за търговия и развитие заяви интерес за подкрепа

Черноморската банка за търговия и развитие заяви интерес за подкрепа ...

......... ББР – сътрудничество за  мобилизиране на ресурси и финансиране на трансгранична регионална  инфраструктура, както и стратегическите цели на ЧБТР за увеличаване на финансирането за инвестиционни проекти в инфраструктурата. Важен акцент в разговора беше инвестиционната политика на ЧБТР и възможностите за съ-финансиране, особено на публичната инфраструктура в България, информираха от ББР.


Президентът на Република България Румен Радев назначи Людмила Елкова за

Президентът на Република България Румен Радев назначи Людмила Елкова за ...

......... за България, ръководител на българската делегация в Международната банка за икономическо-развитие-Москва, член на Управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие", член на Управителния съвет на Националния доверителен екофонд. От 2015 г. осъществява консултантска дейност в областта на финансите, държавните помощи, разработването, управлението и изпълнението на проекти, финансирани от Европейския съюз. /БТА/


Всеки клиент ще може да провери до пет минути дали

Всеки клиент ще може да провери до пет минути дали ...

......... страницата на ведомството, отпечатване и разпространение на специални брошури, персонален мейлинг до заинтересованите лица, както и срещи в офисите на НАП в страната.  Освен това, вече е изработен и публикуван специален софтуер, с който всеки, притежаващ фискално устройство, може да провери дали то подлежи на доработване или не. Вижте тук.  


През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с

През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с ...

......... миналата година за производителността на труда. В четвъртък (4 октомври) Българската народна банка ще даде информация за дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция за миналия месец. В петък (5 октомври) НСИ ще публикува актуални данни към 5 октомври за ключови показатели за България  за септември 2018 г.


Фискалните правила са обект на обсъждане и полемика още от

Фискалните правила са обект на обсъждане и полемика още от ...

......... като показва доколко бюджетът е способен да осигури без трудност обслужването на дълга (без главницата).[5] Фискалният съвет наблюдава спазването само на фискалните правила на национално ниво съгласно Закона за фискален съвет и автоматични корективни механизми. Това означава, че липсва реален механизъм за проследяване на спазването на фискалните правила в общините.


2,388 млрд. лв. е излишъкът в бюджета към края на

2,388 млрд. лв. е излишъкът в бюджета към края на ...

......... 31 август от централния бюджет възлиза на 738,2 млн. лв. Размерът на фискалния резерв1 към 31 август е 10,9 млрд. лв., в т.ч. 10,6 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,3 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.


Печалбата на банковата система към 31 август възлиза 1,088 млрд.

Печалбата на банковата система към 31 август възлиза 1,088 млрд. ...

......... регламент (ЕС) 2015/61 на Комисията (за допълнение на Регламент (ЕС) № 575/2013 на Европейския парламент и на Съвета) ликвиден буфер и нетни изходящи ликвидни потоци в края на август са съответно 24,5 млрд. лв. и 7 млрд. лв. Съотношението между двете величини – отношението на ликвидно покритие2 , е 349,2%.


След многократните предложения на браншови сдружения от хранително-питейната, фармацевтичната и

След многократните предложения на браншови сдружения от хранително-питейната, фармацевтичната и ...

......... вкл. когато последните са превъзложили дейностите по третиране на оператори на инсталации и съоръжения с издадени разрешителни по Закона за управление на отпадъците. БСК настоява за оттегляне на предложението за третиране на ваучерите за храна като "ваучери за конкретна цел", което води до начисляване на ДДС при тяхното издаване.  


10 години от създаването си отбеляза Националният гаранционен фонд, част

10 години от създаването си отбеляза Националният гаранционен фонд, част ...

......... в София 27 гаранционни институции от 17 държави. По данни на Асоциацията през 2016 г. Националният гаранционен фонде бил лидер по ръст на отпуснатите гаранции в Европа. Миналата година фондът отчете най-голям обем издадени гаранции от създаването си – 223 млн. лв. гаранции и над 500 млн. лв. гарантирани кредити.


Най-голямата българска банка по активи - “Уникредит Булбанк”, продаде портфейл

Най-голямата българска банка по активи - “Уникредит Булбанк”, продаде портфейл ...

......... до над 62 млн. лв, а приходите ѝ са се повишили с 18% до 22,3 млн. лв. От старта на дейността си в края на 2010 г. до сега АСВ е изкупила повече от 500 хил. задължения, а брутният ѝ портфейл е над 800 млн. лв. преди новата сделка.  


Средните лихвени нива на кредитите са отбелязоха слабо движение през

Средните лихвени нива на кредитите са отбелязоха слабо движение през ...

......... кредити в левове той се увеличава с 0,05 пр.п., а при жилищните кредити в евро – с 0,16 пр.п. При другите кредити в левове средният лихвен процент през миналия месец се повишава с 0,07 пр.п., а при другите кредити в евро се понижава с 0,13 пр.п.                                                                                                 Кредити

Финансиране за създаване на стартиращи компании в България има, но

Финансиране за създаване на стартиращи компании в България има, но ...

......... да работят за по-рискови инвестиции. Той съобщи и за друга инициатива на БФБ, където планират компания с лимит до 500 хил. евро да набира капитал и без проспект. Участниците в дискусията се обединиха около идеята, че публичният и частният капитал могат да работят успоредно, за да се развие инвестиционната среда.


Лихвите по депозитите по нов бизнес на фирмите и домакинствата

Лихвите по депозитите по нов бизнес на фирмите и домакинствата ...

......... понижава с 0,02 пр.п. до 0,18%, а по тези в евро се увеличава с 0,01 пр.п. до 0,21%. В сравнение с юли средното лихвено ниво при спестяванията с договорен матуритет в левове и в евро спада с 0,01 пр.п.  ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Дайнърс клуб България, съвместно с Fibank (Първа инвестиционна банка), разработиха

Дайнърс клуб България, съвместно с Fibank (Първа инвестиционна банка), разработиха ...

......... и чужбина, както и сигурност на плащанията в интернет чрез изполване на еднократна 3D парола. Всеки желаещ да получи кредитна карта Evolve може да избере една от трите разновидности - MasterCard Classic, Diners Club - Mastercard First Lady Pink и Diners Club - Mastercard First Lady Red, уточниха от ПИБ.


Социалните разходи в България като дял от БВП показват незначително

Социалните разходи в България като дял от БВП показват незначително ...

......... и 9,5% от общите парични разходи. През 2016 г. изплатените обезщетения в натура са в размер на 5 млрд. лв. и нарастват с 5,7% спрямо предходната година. С най-висок относителен дял са разходите по функцията „Болест/Здравна грижа“ (78,2%). Разходи на системата за социална защита и относителен дял от БВП, НСИ:


Твърденията, че ограничаването на пенсиите от таван е противоконституционно, са

Твърденията, че ограничаването на пенсиите от таван е противоконституционно, са ...

......... че комисията изготвя становища по внесени законопроекти, а не по меморандуми. Васил Върбанов, председател на инициативния комитет от пенсионерски организации, внесъл предложението, заяви, че над 2 милиона пенсионери са със средна пенсия от 321 лева, каквато е в момента линията на бедността. Според него исканията са реалистични и наложителни.  


Брутният външен дълг на България (частен и държавен) в края

Брутният външен дълг на България (частен и държавен) в края ...

......... страна е на трето място след Естония и Люксембург по най-нисък външен дълг, който е намалял от 29% на около 23%. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова също очаква през следващите години дългът да продължи да пада, като през тази година ще бъде 23% от БВП, а догодина  – 21,3%.


Ръстът на кредитите към бизнеса и домакинствата общо се ускори

Ръстът на кредитите към бизнеса и домакинствата общо се ускори ...

......... сигнал, че има потенциал за още по-сериозно увеличение на частните инвестиции в икономиката, защото тези данни показват, че бизнесът не намира в достатъчна степен по-добри инвестиционни възможности за свободните си средства от фирмения депозит. Бизнесът обаче, се въздържа от тези инвестиции, каквато е тенденцията и при външните инвеститори“, смята Калчев.


През август кредитирането в България запазва тенденцията от последните месеци

През август кредитирането в България запазва тенденцията от последните месеци ...

......... годишна база, докато през юли имаше 3,4% годишно повишение. Към 31 август кредитите за фирмите достигат 32,491 млрд. лв.  Заемите, предоставени на финансови предприятия, в края на август са 2,670 млрд. лв. И за една година се увеличават с 35% , докато месец по-рано годишното повишение беше 35,9%.

Има  дефицити в данъчното законодателство и до края на следващата

Има  дефицити в данъчното законодателство и до края на следващата ...

......... този вид, не е ясно какви ще са последствията“. Цацаров се надява „идеите, намеренията и волята да са облечени в законодателна форма, така че след време законът да покаже съвършенство“. „С Цачева коментирахме възможността опитът за нарушение също да бъде инкриминиран и това е нашето мнение“, категоричен е Сотир Цацаров.


Общо 930 земеделци от област Русе са допуснали пропуски в

Общо 930 земеделци от област Русе са допуснали пропуски в ...

......... физическите лица /ЗДДФЛ/, но не са декларирали останалите приходи от своята дейност. В третата група попадат 150 земеделци, посочили доход в ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ по-малък от посочените изплатени субсидии от Държавен фонд "Земеделие". НАП е изпратила до всички уведомителни писма с покана да подадат коригиращи декларации.  


Темата за плоския данък отново се завъртя в публичното пространство,

Темата за плоския данък отново се завъртя в публичното пространство, ...

......... които водят до бедност и неравенство – основно образованието и трудовата заетост, също са видими от данните на Националния статистически институт. В същото време кампанийното говорене срещу плоския данък всъщност прикрива идея за чувствително покачване на преките данъци и ролята на държавата. Последното едва ли ще се хареса на данъкоплатците.