Установената през последните години тенденция на повишаващи се местни данъци

Установената през последните години тенденция на повишаващи се местни данъци ...

......... данъчно облагане и политическо представителство на местно ниво и увеличаване на капацитета на гражданското общество да участва във формулирането на местни политики; Създаване на условия за възникване на реална данъчна конкуренция на местно ниво в бъдеще, когато общините получат право да определят размера на ставката на ДДФЛ в по-широки граници.


През първото полугодие на 2018 г. Агенция „Митници” (АМ) е

През първото полугодие на 2018 г. Агенция „Митници” (АМ) е ...

......... по дял на излишъка от БВПНАЙ-ЧЕТЕНИ|НАЙ-КОМЕНТИРАНИПоредна порция промени в наредбата за касовите апарати1Какво следва по сделката за ЧЕЗ България?Теменужка Петкова: Няма българо-чешка търговска война1Преглед на печата за 20 юлиД-р Дечо Дечев е новият управител на НЗОКБългария подава днес писмо за близко сътрудничество с ЕЦБ*8КЗК спря сделката за ЧЕЗ България*

Излишъкът по текущата сметка на България се свива със 76,4%

Излишъкът по текущата сметка на България се свива със 76,4% ...

......... на 158,8 млн. евро при положително салдо от 196,4 млн. евро за май 2017 г. За януари – май 2018 г. салдото е положително в размер на 783,5 млн. евро (1,5% от БВП) при положително салдо от 896,2 млн. евро (1,8% от БВП) за същия период на 2017 г.   


Преките инвестиции в България за януари – май 2018 г.

Преките инвестиции в България за януари – май 2018 г. ...

......... предварителни данни преките инвестиции в чужбина за януари – май 2018 г. нарастват със 74,2 млн. евро, при увеличение с 66,6 млн. евро за януари – май 2017 г. През май 2018 г. те се повишават с 0,8 млн. евро, при увеличение с 3,2 млн. евро за май 2017 г.


Правителството даде днес мандат на финансовия министър Владислав Горанов да

Правителството даде днес мандат на финансовия министър Владислав Горанов да ...

......... днес е в резултат на дългогодишна комуникация между българските власти и страните от Еврозоната, Европейската комисия и ЕЦБ като част от пътната карта за присъединяване на България към Еврозоната и на българския лев към механизма ERM-2, каза още финансовият министър. До няколко часа писмото ще бъде изпратено, допълни той. Очаквайте подробности!


Със 101 гласа „за“ депутатите приеха на първо четене в

Със 101 гласа „за“ депутатите приеха на първо четене в ...

......... до 15 г.Отново възлагат на БЕХ да се разбере с ЕК за злоупотреби на газовите пазариПорожанов: Обезщетенията абсолютно покриват стойността на евтаназираните животни2Ангелкова: Не защитавам интересите на групировкиП. Андронов: Пътят ни към еврозоната ще е малко заобиколен44Какви обезщетения ще получат фермерите в Странджа за избитите животни?


Очаква се новата уикенд винетка да струва около 10 лева,

Очаква се новата уикенд винетка да струва около 10 лева, ...

......... категорията на пътищата и от тяхното състояние. Тази тарифа в момента се изготвя от консултанта на агенцията - Световната банка. Очакваме в средата на август да бъде представена официално за обсъждане“, разясни Глосов. Системата няма да обхваща всички пътища, така че шофьорите, които не искат да заплащат, ще имат алтернатива.


15% от населението на България на възраст 20-65 години разполага

15% от населението на България на възраст 20-65 години разполага ...

......... на 1 200 лева. При банковите карти този лимит е с около 500 лева по-висок, става ясно още от публикуваните данни. Проучването е представително за населението на страната на възраст 20-65 години и е проведено от GFK сред 1500 души през април 2018 г. по поръчка на Аксес Файнанс ООД.


Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е сезирала за

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е сезирала за ...

......... необходим подробен анализ на мотивите за приемането на тези изменения, какви цели се преследват с тях, до какви ефекти за конкуренцията биха могли да доведат и има ли друг алтернативен метод за регулация в случая“, посочват още от КЗК. Поради тази причина антимонополният орган образува производство по застъпничество за конкуренцията. 


Пътят на България към еврозоната ще се окаже малко заобиколен,

Пътят на България към еврозоната ще се окаже малко заобиколен, ...

......... сложни и институцията е много взискателна дори и към водещите икономики във валутния съюз. Банкерът определи като реалистичен срока за присъединяване към ERM II, посочен от редица европейски чиновници - лятото на 2019 година. Андронов обаче предупреди, че пред страната има много задачи, които трябва да изпълни в тези месеци.


Каква система прилага БНП Париба Лични Финанси, за да предпази

Каква система прилага БНП Париба Лични Финанси, за да предпази ...

......... друга страна, по-младите клиенти по-често кандидатстват за покупка на стоки на изплащане. Много от тях все още не са фокусирани върху дългосрочни планове и желаят да притежават модерни устройства като смартфони, които ползват за забавление, снимане, споделяне в социалните медии и, за да са във връзка с приятели и роднини.През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с

През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с ...

......... международните резерви и ликвидност в чуждестранна валута за юни. За вторник и сряда няма насрочени събития. В четвъртък (19 юли) Централната банка ще даде информация за външната търговия за април, платежния баланс и потокът на преки инвестиции за май. БНБ ще публикува тримесечните финансови сметки по институционални сектори за март.


Не е пресилено да се каже, че след вчерашното заседание

Не е пресилено да се каже, че след вчерашното заседание ...

......... call on the Bulgarian authorities to thoroughly implement the reforms monitored by the Commission under the Cooperation and Verification Mechanism in the areas of judicial reform and the fight against corruption and organised crime in Bulgaria, in light of their importance for the stability and integrity of the financial system.”


Очакваме до края на седмицата писмото на България за членство

Очакваме до края на седмицата писмото на България за членство ...

......... II, които са задължителни за всяка една държава членка, гостът коментира, че са свързани с конвергенцията и стигне ли се до този етап, България няма да има проблем. Очаквайте видео материал с целия разговор по темата в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. Всичко за пътя на България към еврозоната четете тук!


Съвременните реалности, свързани с постоянното развитие на иновациите, налагат на

Съвременните реалности, свързани с постоянното развитие на иновациите, налагат на ...

......... Контактния център и всъщност те могат да разчитат на банката навсякъде и по всяко време. Ние ще продължим да инвестираме в разширяване на функционалностите на предлаганите канали с фокус към обслужването от разстояние, с което вярваме ще подобряваме дългосрочно клиентското изживяване.“Публикацията е изготвена със съдействието на ПроКредит Банк (България) ЕАД


Излишъкът от 10 млн. лв. от бюджета на Националната здравноосигурителна

Излишъкът от 10 млн. лв. от бюджета на Националната здравноосигурителна ...

......... региони – средният разход за болнична помощ на осигурено лице е 283 лв., в София той е над 400 лв., а в Перник – 100 лв. Близо 450 хиляди души са пренасочени към други регионални здравноосигурителни каси, отбеляза Нигяр Джафер от ДПС.В крайна сметка внесените доклади баха приеха без възражения."Инвестбанк" АД успешно финализира сделката по придобиване на 100% от

"Инвестбанк" АД успешно финализира сделката по придобиване на 100% от ...

......... банка група на системно значимите банки. „Инвестбанк“ има 2% дял от сумата на активите в банковата система, като заема 14 място, а ТБ “Виктория“ има 0,1% дял от сумата на активите и заема 17 място. След осъществяване на сделката обединената група ще има дял от 2,1% от сумата на активите.


"Вярвам, че по-силна еврозона означава по-силна Европа", коментира пред Комисията

"Вярвам, че по-силна еврозона означава по-силна Европа", коментира пред Комисията ...

......... на конкурентоспособността на европейската икономика и допълни, че в много страни има нужда от опростяване на данъчните системи. Българският финансов министър отчете още работата на българското председателство по няколко досиета, сред които за косвеното данъчно облагане (минималната ставка на ДДС), подкрепата за малките и средните предприятия, цифровата икономика и т.н.


България не е готова за стриктните правила на Банковия съюз,

България не е готова за стриктните правила на Банковия съюз, ...

......... реформи. Иванов каза още, че не може да очакваме членството в Банковия съюз или еврозоната да извърши вместо българските власти нужните реформи. По-късно днес в Брюксел ще се проведе среща на Еврогрупата и очакванията са, че България ще представи официално писмо с желание за влизане в т.нар. "чакалня" на еврозоната. 


България се е ангажирала със заздравяване на банковия си сектор,

България се е ангажирала със заздравяване на банковия си сектор, ...

......... че резултатът все още не се знае, но според един от тях на срещата може да бъде определена конкретна дата за присъединяване на България към ERM-2. Оценката на ангажиментите на страната може да отнеме повече от година, казва представителят. Едва след това България ще може да се присъедини към чакалнята.


През второто тримесечие на тази година инспекторите на Агенцията за

През второто тримесечие на тази година инспекторите на Агенцията за ...

......... 2014 г. до 16 октомври 2017 г. Инспекторите са проверили и документалната обоснованост, свързана с предоставянето на служебни аванси на длъжностни лица в „КОЦ - Шумен“ ЕООД за периода от 1 януари 2014 г. до 16 октомври 2017 г. и тяхното отчитане, както и счетоводното им отразяване в счетоводните регистри.


Националният статистически институт започна подготовка на 18-ото преброяване на населението

Националният статистически институт започна подготовка на 18-ото преброяване на населението ...

......... май - юни, ноември - декември. След три години обаче са насрочени парламентарни избори през пролетта и президентски през есента, а статистиците предпочитат времето на преброяването да не съвпада с нито един от двата вота. В НСИ тепърва ще се обсъжда какви нови признаци ще бъдат заложени в преброителната карта.


През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с

През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с ...

......... май. В четвъртък (12 юли) ще излязат предварителни данни за вътрешнообщностната търговия със стоки –  Интрастат и стокообмена на България през април. НСИ ще информира каква е търговия със стоки с трети страни – Екстрастат, като предостави предварителни данни за май 2018 г. За петък (13 юли) няма обявени събития.


За втора поредна година Банка ДСК взе голямата награда „Банка

За втора поредна година Банка ДСК взе голямата награда „Банка ...

......... банковите процеси и услуги, заедно с финтех бизнеса. Последното ще променя все по-радикално моделите на банкиране на дребно, на финансиране на малкия и среден бизнес, на всякакви форми на разплащания. Българските банки все повече забързват своето движение към дигиталния свят, в това число и света на финансовите услуги", посочи Панайотов.


Рамково споразумение от 1,5 млрд. евро за Българска банка за

Рамково споразумение от 1,5 млрд. евро за Българска банка за ...

......... включват подпомагане на малките и средните предприятия, енергетика, комуникации, транспорт, селско стопанство в България. Мавродиев обяви, че Българската банка за развитие обсъжда с ръководството на Китайската банка за развитие и възможност за създаване на съвместни фондове за рисков капитал, чрез които да се подпомогне развитието на стартиращи бизнеси в България.


По данни от бизнес анкетите през юни показателят на доверие

По данни от бизнес анкетите през юни показателят на доверие ...

......... 3,1%. Спад е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 4,3%. За индивидуално потребление на населението през първото тримесечие са изразходвани 77,2% от произведения БВП. Реалното увеличение на показателя спрямо съответното тримесечие на 2017 г. е 2,9% (според сезонно изгладените данни).

Комисията за защита на конкуренцията разреши на „Инвестбанк“ да придобие

Комисията за защита на конкуренцията разреши на „Инвестбанк“ да придобие ...

......... че по дял на привлечени депозити от граждани и домакинства Инвестбанк е на 11-то място с дял от 2,4%, а ТБ Виктория е на 24-то място с дял 0,01%. След осъществяване на сделката общият им пазарен дял ще бъде 2,41% и позицията на Инвестбанк няма да се промени.

Увеличение на акциза за електронните цигари ще има, но най-вероятно

Увеличение на акциза за електронните цигари ще има, но най-вероятно ...

......... (на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова – б.р.) предложение миналата година за намаляване на кешовите плащания – всички знаем кой защитава този закон. Хората не са толкова неосведомени, че да не знаят чии интереси защитава – мисля че „Кой” е достатъчно да се каже в този случай”, смята депутатът.


Премиерът Бойко Борисов ще разпореди на парламентарната група на ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов ще разпореди на парламентарната група на ГЕРБ ...

......... и от коалиционния партньор на ГЕРБ. Според вносителите депутатите не са оценили навреме разпространението на тези цигари и това налага промяната в средата на годината. По данни на депутата Менда Стоянова относителният дял на употребата на бездимните цигари вече е 1,4% от общия, спрямо 1% в края на 2017 година. 


Още по тематаНамаляват фирмите, които искат да предоставят електронни услуги

Още по тематаНамаляват фирмите, които искат да предоставят електронни услуги ...

......... на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел в столицата и страната, са над 131 хиляди, което е около 29% от общия брой. От Агенцията за вписванията информират, че 2062 търговци от 4 до 30 юни са подали годишните си финансови отчети в 13-те офиса на НАП-София.


През май регистрираната безработица продължи да намалява и достигна 6,1%,

През май регистрираната безработица продължи да намалява и достигна 6,1%, ...

......... годишна база, в реално и номинално изражение.Динамика в потребителските цени Годишният темп на инфлация (ХИПЦ) достига 2,3% през май, след повишението на цените на непреработени храни и енергийни стоки на годишна база. Базисната инфлация се ускорява до 2%, пресмятат в МФ.          Приноси по основни компоненти на ХИПЦ

Акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми изделия (хийтс)

Акцизната тежест върху кутия цигари и кутия нагреваеми изделия (хийтс) ...

......... и потенциално от Украйна (разликата в цената ще е 4-5 пъти)”, убеден е Петър Ганев. По думите му приходите от акцизи върху тютюневите изделия през първите пет месеца на тази година са рекордни и достигат 923 млн. лв. (спрямо 848 млн. лв. за първите пет месеца на 2017 г.).  


Още по тематаЕксперт: Трябва да стимулираме свързаността на Северна и

Още по тематаЕксперт: Трябва да стимулираме свързаността на Северна и ...

......... годишно, след пик от 3% през ноември 2017 г.  Очакванията на икономическия екип на УниКредит Булбанк, ръководен от Кристофор Павлов, са инфлацията да продължи своята постепенна възходяща тенденция, като достигне средна стойност от 2,7% през тази година. Този резултат ще бъде в съответствие с очакваното забавяне в увеличен

Българският бюджет е загубил от началото на годината около 15

Българският бюджет е загубил от началото на годината около 15 ...

......... подала заявката си за едновременно влизане в „чакалнята” на еврозоната и в банковия съюз, като на 12 юли трябва да има решение в Брюксел. „Ако получим тези гаранции, мисля, че можем да се похвалим с успех, ако не - трябва да има мотиви защо", коментира още председателят на бюджетната комисия. 


През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с

През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с ...

......... фондове" за май 2018 г.  В сряда (4 юли) няма насрочени събития. В четвъртък (5 юли) Българската народна банка ще обяви дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на конвергенция за юни. В петък (6 юли ) НСИ ще публикува ключови показатели за развитието на България с последни актуални данни.


Печалбата на банковата система към 31 май е 515 млн.

Печалбата на банковата система към 31 май е 515 млн. ...

......... кредитни институции е отчетено намаление с 29 млн. лв. (0,5%), а при тези на сектор „Държавно управление“ – с 67 млн. лв. (2,7%).Собственият капитал в баланса на банковата система в края на май възлиза на 11,9 млрд. лв., което представлява увеличение с 47 млн. лв. (0,4%) спрямо април 2018 г.


Към 30 юни бюджетният излишък ще бъде в размер на

Към 30 юни бюджетният излишък ще бъде в размер на ...

......... за сметка на националния бюджет, както и увеличените средства за бюджета на ЕС. Към 30 юни 2018 година вноската на България в европейския бюджет възлиза на 576,3 млн. лева.Фискалният размер към 31 май е в размер на 10,4 млрд. лева, от които 9,6 млрд. лева са на депозити в БНБ.


Окончателно са приключили с влезли в сила решения две дела,

Окончателно са приключили с влезли в сила решения две дела, ...

......... въпрос, свързан с "надлимитната дейност", извършена от болниците, но неизплатена от НЗОК, министър Ананиев каза, че "надбюджетни разходи" като термин не познава. Работим по приет от вас Закон за бюджета на НЗОК за съответната година и това е лимитът на разходите, които може да направи НЗОК, допълни още министър Ананиев.


Брутният външен дълг на България (частен и държавен) в края

Брутният външен дълг на България (частен и държавен) в края ...

......... страна е на трето място след Естония и Люксембург по най-нисък външен дълг, който е намалял от 29% на около 23%. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова също очаква през следващите години дългът да продължи да пада, като през тази година ще бъде 23% от БВП, а догодина  – 21,3%.


Приетият на първо четене в ресорната парламентарна комисия проект на

Приетият на първо четене в ресорната парламентарна комисия проект на ...

......... две години. Браншови организации също са дали одобрението си на проекта за секторен закон. Според БПГА държавата има право да поиска обезпечения, с които да си гарантират вземанията от сектора. Почти половината от цената на горивата представляват държавни вземания, коментират от Асоциацията, в която членуват големите вериги бензиностанции у нас.


Лихвените проценти на кредитите на бизнеса и домакинствата отбелязват понижение

Лихвените проценти на кредитите на бизнеса и домакинствата отбелязват понижение ...

......... спрямо април и към 31 май е 2,92%. На месечна база средният лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, се понижава с 0,43 пр.п., а по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро – с 0,07 пр.п.КРЕДИТИ НА СЕКТОР НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ (НОВ БИЗНЕС)

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) определи ниво на

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) определи ниво на ...

......... буфер за друга системно значима институция. Ако някоя банка не покрива изискваните нива на капиталовите буфери, ще ѝ бъдат налагани ограничения в изплащането на дивиденти, променливите възнаграждения и други плащания. Заради изисквания в Наредба № 8 за капиталовите буфери на банките оповестената информация се актуализира на всяко тримесечие.Източник: БНБ  


Лихвените нива по депозитите на бизнеса и домакинствата в България

Лихвените нива по депозитите на бизнеса и домакинствата в България ...

......... с 0,07 пр.п. до 0,17%, а по тези в евро – с 0,04 пр.п. до 0,18%. В сравнение с април 2018 г. средната лихва обаче се повишава с 0,03 пр.п., а по тези в евро – с 0,02 пр.п.  ДЕПОЗИТИ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА (НОВ БИЗНЕС)

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е завършила 2017 година с положително

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е завършила 2017 година с положително ...

......... здравноосигурителни плащания; В резултат на отчетените към 31 декември 2017 г. разходи и трансфери - всичко в общ размер на 3,57 млрд. лв., спрямо отчетените приходи и трансфери - всичко в общ размер на 3,58 млрд. лв. се формира положително бюджетно салдо за годината в размер на 10 млн. лв.


Проектът за придобиване на два нови патрулни кораба за военноморските

Проектът за придобиване на два нови патрулни кораба за военноморските ...

......... нов продукт и модификация на съществуващ. С друго свое решение правителството одобри допълнителни разходи за 310 хил. лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Със средствата  два вертолета Cougar AS-532-AL ще бъдат дооборудвани за  гасене на горски пожари от въздуха. Предвидена е също първоначална подготовка на екипажите. 


Премиерът Бойко Борисов разкритикува Съвета по икономически и финансови въпроси

Премиерът Бойко Борисов разкритикува Съвета по икономически и финансови въпроси ...

......... писмо, разпространето до медиите от пресцентъра на БСК „Натоварената програма на българското председателство на Европейския съвет очевидно затруднява своевременното провеждане на тази среща и пълноценното обсъждане в предложения от нас формат“, пише в писмото, в което се инициира провеждането на среща с нова дата – през първата седмица на юли.


През май кредитирането в България запазва своята тенденция от последните

През май кредитирането в България запазва своята тенденция от последните ...

......... г.), като достигат 1,026 млрд. лева. Заемите, предоставени на финансови предприятия, в края на май възлизат на 2,329 млрд. лв. (2,2% от БВП) в края на май 2018 година. В сравнение със същия месец преди година те се увеличават с 57,7% (54,8% годишно повишение през април 2018 година).

Злоупотребите с фалшиви инвалидни пенсии са съвсем малко - не

Злоупотребите с фалшиви инвалидни пенсии са съвсем малко - не ...

......... само за асистентска помощ на майките на деца с увреждания при минимална работна заплата 510 лева, са колкото целия бюджет на АСП. Това не означава, че тези майки не трябва да се борят, а показва, че разходите за социални грижи в България са най-ниски в целия ЕС, допълни Ваня Григорова. 


През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с

През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с ...

......... на цените на жилищата (HPI) през първото тримесечие на 2018 г. В последния работен ден на този месец са насрочени общи събрания на "Билборд" АД, "Арома" АД, "Актив Пропъртис" АДСИЦ, "Алтерко" АД и "София Комерс-Заложни къщи" АД В събота (30 юни) е общото събрание на акционерите на "БГ Агро" АД-Варна.


Да бъде създаден пул за  селскостопанско застраховане, вместо сега предложения

Да бъде създаден пул за  селскостопанско застраховане, вместо сега предложения ...

......... задължително застраховане на дотираните площи и публично-частно партньорство между застрахователите и държавата за създаването на пул за селскостопанско застраховане, който да поеме разходите по превенция. По аналогия на застраховането на отговорността от „ядрена вреда“ чрез Българския национален застрахователен ядрен пул може  да се създаде пул за селскостопанско застраховане, предлага секторът.


Жените на ръководни постове у нас стават все повече, дамите

Жените на ръководни постове у нас стават все повече, дамите ...

......... гъpдaтa, oтcтъпĸи пpи пoĸyпĸи в нaд 400 тъpгoвcĸи oбeĸтa, дocтъп дo BИΠ caлoни нa лeтищaтa в цял свят и peдицa дpyги пpивилeгии. Всичко това е още една възможност на представителките на нежния пол в България да направят още една смела стъпка напред по пътя към така заслуженото равенство с мъжете.


Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобриха на

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобриха на ...

......... пък предложи да не се наказват собствениците, отдаващи нелегално жилищата си на туристи, а да се мотивират да излязат на светло. Това според него може да стане чрез законодателни промени, които да освобождават въпросните собственици от данък при покупка на втора или трета къща, ако те ги отдават на туристи.


Малките бензиностанции не искат да бъдат легални, не искат да

Малките бензиностанции не искат да бъдат легални, не искат да ...

......... и средни бензиностанции. Депутатът обясни още, че се съобразил с исканията на транспортни фирми, и компании, които се занимават с рециклиране на отпадъци и ще внесе още днес промените. В 14.30 ч. в парламента ресорната бюджетна комисия ще разгледа на второ четене законопроекта, който вече бе подкрепен на първо четене. 


Направените в България преки чуждестранни инвестиции от януари до април

Направените в България преки чуждестранни инвестиции от януари до април ...

......... периода януари-април 2018 г. по предварителни данни нарастват със 73,3 млн. евро, при увеличение с 63,4 млн. евро за януари – април 2017 г. Само през април сумата се е свила с 5,2 млн. евро, докато година по-рано вложенията извън България се увеличиха с 12,1 млн. евро.

Текущата и капиталовата сметка през април е положителна и възлиза

Текущата и капиталовата сметка през април е положителна и възлиза ...

......... услугите е положително в размер на 81 млн. евро, докато преди година бе 57,8 млн. евро. За първите четири месеца на 2018 г.  то е положително и възлиза на 417,1 млн. евро, като преди година също беше на плюс с 246,7 млн. евро.Салдото по статия Първичен доход (която включва дох


Влизаме в следващата многогодишна финансова рамка без стратегия. Когато финансирането

Влизаме в следващата многогодишна финансова рамка без стратегия. Когато финансирането ...

......... да отиде финансирането там, където има нужда от него, даде пример той. – Затова опростяването на правилата не е административен каприз, а въпрос на подкрепа, на улесняване.“ Вицепремиерът уточни, че това не означава да няма силен, ефективен контрол, но в същото време не трябва бенефициентите да бъдат сковавани от страх.


За седми пореден път авторитетният конкурс „Най-добра българска фирма на

За седми пореден път авторитетният конкурс „Най-добра българска фирма на ...

......... публиката, която ще избере своя фаворит измежду включилите се в конкурса с пряко онлайн гласуване.  Фирмите, които желаят да участват в надпреварата, е необходимо да попълнят кратък електронен въпросник, който може да бъде намерен на сайта на конкурса. Заявки за участие  ще се приемат до 7 октомври 2018 г.   


Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите, съобщи земеделското

Извънредна помощ de minimis се отпуска за розопроизводителите, съобщи земеделското ...

......... се определи от агроминистерството, след като бъдат събрани всички заявления за участие по схемата. Държавната помощ се предоставя на физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани по Наредба №3 от 1999 г., отглеждащи маслодайна роза. Стопаните могат да кандидатстват  в областните дирекции на Държавен фонд ”Земеделие”.


През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с

През тази седмица ще излязат актуални статистически данни, свързани с ...

......... Националният статистически институт ще публикува индекс на разходите за труд за първото тримесечие на тази година. Обявления за общи събрания са направили Индустриален Холдинг България АД-София, ТБ Тексим банк АД, Слънчев бряг АД и Соларпро холдинг АД. В събота (23 юни) Албена АД ще събира на общо събрание акционерите си.


БДЖ-Пътнически превози отново е в цайтнот. Ситуацията в момента с

БДЖ-Пътнически превози отново е в цайтнот. Ситуацията в момента с ...

......... лева спешни заеми На фона на тези огромни суми, данните за превозените пътници показват бързо намаление с всяка следваща година – както заради демографията и намаляващото население, така и заради все по-малко конкурентната услуга на БДЖ спрямо другите начини за транспорт (бусове, маршрутки, лични автомобили, споделено пътуване).

Дълговете на държавата нарастват значително, показва справка на Investor.bg в

Дълговете на държавата нарастват значително, показва справка на Investor.bg в ...

......... 2017 г. са били забавени малко над 60 млн. задължения на цетралното правителство.  176 млн. лв. са неизплатените договори на общините. Данни за забавени плащания по социалноосигурителните фондове за този период липсват. Просрочените задължения по сметки за средствата от ЕС на общините са в размер на 9,8 млн. лв.   


Земеделски производители получиха държавна помощ за земи със 100% провалена

Земеделски производители получиха държавна помощ за земи със 100% провалена ...

......... други едногодишни зърнени култури – до 132,36 лв./ха; Ечемик (есенен и пролетен) – до 111,81 лв./ха; Слънчоглед – до 119,99 лв./ха; Соя – до 112,51 лв./ха; Ръж – до 101,13 лв./ха; Сорго – до 94,85 лв./ха. Земеделските стопани, които не са сключили застраховки, получават 50% от допустимия размер за подпомагане.


В периода 2013-2018 г. Главна инспекция по труда е проверявала

В периода 2013-2018 г. Главна инспекция по труда е проверявала ...

......... работят, поради което при сигнал ГИТ не може да уведоми местните контролни органи, за да извършат проверка. Предприятията, които осигуряват временна работа, и фирмите посредници подлежат на регистрация в Агенцията по заетостта, на сайта на която могат да се видят фирмите с действаща регистрация, както и тези с отнета такава.


Държавата да гарантира минимален пакет от социални услуги, залегнали в

Държавата да гарантира минимален пакет от социални услуги, залегнали в ...

......... чието управление не е възложено. Право на социални услуги ще имат всички хора, които се нуждаят от подкрепа, която може да бъде оказана чрез социалните услуги. По този начин ще бъдат дефинирани универсални (общодостъпни) и специализирани (насочени конкретно към определени потребности, вследствие на определен риск) услуги, се посочва в концепцията.


Изплатените в България претенции по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” при

Изплатените в България претенции по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” при ...

......... щети се очаква да бъдат над 1,446 млрд. лв. Възникналите, но непредявени претенции се очаква да бъдат 153,487 млн. лв., а очакваните плащания за неимуществени са за значително повече – над 1,85 млрд. лв. Очакваният размер на възникналите, непредявени неимуществени претенции към 31 март 2018 г. е 55,46 млн. лв.


51% от българските граждани одобряват еврото като валута на страната

51% от българските граждани одобряват еврото като валута на страната ...

......... че София ще подаде молба за влизане в ERM II до края на юни. През тази седмица правителството ревизира мнението си, като Горанов обяви, че страната ще се опита да влезе едновременно във валутния механизъм и банковия съюз - нещо, за което настояват както ЕК, така и Европейската централна банка. 


България ще се опита да се присъедини към банковия съюз

България ще се опита да се присъедини към банковия съюз ...

......... на нови искания за България. "В рамките на една година ще можем да влезем едновременно в близко сътрудничество с банковия съюз и в ERM", каза Горанов. "Но се нуждаем от твърдите ангажименти от нашите партньори, че няма да стигнем до една игра без край".* Допълнено в 17:15 ч. българско време.


Пет обвързващи оферти са подадени за изкупуването на Пиреос Банк

Пет обвързващи оферти са подадени за изкупуването на Пиреос Банк ...

......... влезе в cпopaзyмeниe c инвecтициoннaтa ĸoмпaния Ј.С. Flоwеrѕ & Со зa пpoдaжбaтa нa бизнecа си в Pyмъния. Oчaĸвa ce cдeлĸaтa зa бъдe зaвъpшeнa до края на юни. Piraeus Bank e пoлyчилa 2,72 млрд. eвpo дъpжaвнo финaнcиpaнe oт нoeмвpи 2015 г., a гpъцĸият cпacитeлeн фoнд пpитeжaвa нaд eднa чeтвъpт oт бaнĸaтa.


Райфайзен Лизинг България и Банката за развитие към Съвета на

Райфайзен Лизинг България и Банката за развитие към Съвета на ...

......... с нея общата сума на предоставеното финансиране от БРСЕ ще възлезе на 120 млн. евро. Към момента отворените линии с европейска подкрепа, по които Райфайзенбанк и Райфайзен Лизинг България отпускат финансиране на българския бизнес възлизат на 505 млн. евро – както по гаранционни споразумения, така и по кредитни линии.  


Цените на горивата у нас поскъпнаха осезаемо само в рамките

Цените на горивата у нас поскъпнаха осезаемо само в рамките ...

......... реално може да понижи цената, която да се върне в рамките на 60-70 долара, която беше устойчива в продължение на половин година“. По думите на Владимиров, ако Венецуела изпадне в гражданска война или САЩ обявят война на Иран, е възможно цените да се повишат до около 100 долара за барел.