Министерският съвет одобри парите за Община Габрово, с които да

...
Министерският съвет одобри парите за Община Габрово, с които да
Коментари Харесай

Държавата плати за фалита на свързаната с Ковачки „Топлофикация Габрово“

Министерският съвет утвърди парите за Община Габрово, с които да компенсира семействата, оставени на студено от свързаната с Христо Ковачки „ Топлофикация Габрово “. След години на непрекъснати проблеми и безгрижие за неприятното ръководство на сдружението, в последна сметка то банкрутира преди няколко месеца.

През август сдружението подаде заявление в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за преустановяване на лицензията за „ произвеждане на електрическа и топлинна сила “ и за „ транспорт на топлинна сила “, заради „ техническа неспособност за осъществяване на лицензионна активност “.
Колко пари и за какво?
Съвсем малко преди този момент известие, явно знаейки, че банкрутът наближава, финансовият министър Асен Василев даде обещание страната да подкрепи жителите на града, на които тази зима ще им се наложи да се отопляват на ток, който е по-скъп. Тогава Василев пресметна, че поддръжката ще е 1.3 – 1.5 млн. лева, само че в този момент излиза наяве, че ще е на половина – 730 хиляди лева

Енергийният министър Румен Радев изясни, че първото заричане е било направено „ преди да бъдат направени окончателните изравнителни сметки на клиентите на топлофикацията за последния отоплителен сезон. Същата бе посочена на база общо създадено количество топлинна сила от „ Топлофикация Габрово “ през последните отоплителни сезони и преди полученото удостоверение от ЕСО, че всички клиенти на електрическа сила в Габрово, които са употребявали досега топлинна сила от „ Топлофикация Габрово “, имат двойно тарифни електромери “.

Според него утвърдените през днешния ден средства са изчислени на база „ междинното действително ползване на всеки един клиент на „ Топлофикация Габрово “ за последните 3 години “. Неговите данни сочат, че за последния отоплителен сезон 2022/23 топлофикацията е произвела с 37.8% по-малко количество топлинна сила по отношение на предходния отоплителен сезон и с 41.7% по отношение на отоплителния сезон 2020/21.

От известието на кабинета от сряда се подразбира, че от страната помощ ще се възползват всички – и с ниски приходи, и с доста високи приходи. Там написа, че

средствата ще бъдат употребявани за подкрепяне на битовите клиенти на топлофикационното сдружение в града, които няма да имат топлоснабдяване през идния сезон 2023 – 2024 година "

От подпомагането ще се възползват към 4120 битови клиенти на топлинна сила на територията на Габрово.
Чия е топлофикацията?
Справка в Търговския указател демонстрира, че „ Топлофикация Габрово “ публично е благосъстоятелност на кипърската офшорна компания „ Дарклет Лимитид “. Дружеството обаче се смята за обвързвано с предприемача Христо Ковачки, който посредством своята компания „ Топгруп “ ЕООД го приватизира преди близо 20 години. Оттогава до момента собствеността беше трансферирана няколко пъти, като в някои случаи се използваха офшорни компании.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР