Експресно парламентът одобри проектодоговора със САЩ за придобиването на бронирани

...
Експресно парламентът одобри проектодоговора със САЩ за придобиването на бронирани
Коментари Харесай

НС одобри по бързата писта покупката на американските бойни машини

Експресно Народното събрание утвърди проектодоговора със Съединени американски щати за придобиването на бронирани машини Stryker за 2.5 милиарда лева Законопроектът за одобрение на контракта влезе в Народното събрание в понеделник, бързо мина през комисии на първо четене и бе признат дефинитивно в петък на две четения.

Това е първата забележителна инвестиция за сухопътните войски на България след 1989 година и е основна за осъществяването на уговорките в НАТО. За първи път от много години пък бюджетните разноски за защита ще надвишават 2% от планувания Брутният вътрешен продукт за 2024 година

Очаква се държавното управление да завърши договорката в границите на месец декември. Страната ще закупи 198 броя бойни и спомагателни машини, 183 от които – Stryker.

Машините костват 2.2 милиарда лева, а боеприпасите за тях – към 300 млн. лева

Военното министерство ще ги изплати разсрочено сред 2023 и 2027 година Първата вноска ще бъде платена още до края на този месец. Най-големи заплащания ще бъдат осъществени през 2024 и 2025 година – по над 600 млн. лева Идеята е първичните вноски да бъдат по-големи, с цел да се избегнат огромни заплащания през 2026 – 2027 година, когато са планувани по-големите прехвърляния за втората партида на изтребителите F-16.


 
Амбицията е в границите на плана да бъдат построени благоприятни условия за поправяне на подобен тип машини у нас. Според военния министър Тодор Тагарев с контракта се подсигурява, че България ще стане „ районен център за ремонт и поддръжка за Европа на машините Stryker ”.

Предвижда се доставките да стартират през третото тримесечие на 2025 година, а всички машини ще са налични при започване на 2028 година

Основните критици на инвестицията бяха проруските Българска социалистическа партия и „ Възраждане “, съгласно които машините са от прекомерно остаряло потомство.

Правителството реши да подписа междуправителствен контракт със Съединени американски щати, сходно на тези за изтребителите F-16, откакто планът за придобиване на бронирани машини години наред се проваляше.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР