​Ключовата дума е доверие - за това трябва да работим,

...
​Ключовата дума е доверие - за това трябва да работим,
Коментари Харесай

Борисов дефинира ключовата дума за Западните Балкани - доверие

​ " Ключовата дума е доверие - за това би трябвало да работим ", изясни министър председателят Бойко Борисов в изявлението си по време на Срещата на върха на самодейността " Берлински развой " в Познан.

Пред държавните и държавни ръководители Борисов отбелязва, че европейската вероятност на Западните Балкани няма опция . " Тя е гаранция за сигурност и непоклатимост в района, стабилно икономическо развиване , обществен разцвет и продължение на започнатите промени в тези страни ", а разширението на Европейски Съюз с шестте страни от Западните Балкани остава един от външнополитическите цели на България .

" За нас е значимо Западните Балкани в никакъв случай повече да не се върнат към положението на спорове , опълчване и шовинизъм, в което се намираха през 90-те години на XX век ", разяснява той.

" Държавите от Западните Балкани би трябвало да положат оптимални старания и за развиването на добросъседски връзки със своите съседи от Европейския съюз ", разяснява Борисов и дава образец с подписването на Договора за добросъседство сред България и Република Северна Македония.
 Борисов чака покана да сме хазаин на
Борисов чака покана да сме хазаин на " Берлински развой "

Наша заслуга е, че след председателсвото ни се приказва за Западните Балкани, уверен той

" Сред приносите на Берлинския развой е програмата за съгласуваност, ориентирана към основаване на условия за икономическо развиване и поощряване на добросъседските връзки . Включително посредством финансирането на съответни капиталови планове за районната инфраструктура, превоза и енергетиката ", добавя министър председателят.

Той отбелязва, че положителните транспортни и енергийни връзки, както и цифровата съгласуваност, усъвършенстват живота на хората в района и спомагат дейностите на Европейски Съюз да станат по-видими.

" Преди началото на Срещата на върха в Познан демонстрирах фотоси на сътрудниците от разрушената през вчерашния ден фабрика за незаконни цигари до Пловдив . Запознах ги с данните от акцията " Инициативата против противозаконната търговия ", които демонстрират, че резултатът от 3.8% за 1-ви тримесечие на 2019 година е най-ниският от началото на Инициативата до момента и е невиждан в целия Европейски Съюз ", написа Борисов в своя Facebook.

" От интерес за целия район и за европейската сигурност е цялостното създаване на Коридор № 8 , който ще разреши свързването на Черно с Адриатическо море ", разяснява Борисов на срещата.

България е на кръстопът на Балканите и по тази причина освен за нашата страна, само че и за целия Европейски Съюз ще бъде потребно построяването в района на газови интерконекторни връзки със прилежащите страни, като т е ще допринесат за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Европа, изяснява той.

" Надявам се и в бъдеще Берлинският развой да продължи да бъде мотор за развиване на локалните стопански системи , да способства за доближаването на района с Европейски Съюз и за по-добър живот на жителите на тези страни ", добавя министър председателят Борисов.
 Захариева: Една от главните цели на Берлинския развой е да свърже хората и бизнеса
Захариева: Една от главните цели на Берлинския развой е да свърже хората и бизнеса

Общото ни бъдеще на Балканите минава през помирение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР