Водени са разговори в парламента с парламентите групи и със

...
Водени са разговори в парламента с парламентите групи и със
Коментари Харесай

Обмисля се актуализация на бюджета заради заплатите във ВУЗ-овете

Водени са диалози в Народното събрание с парламентите групи и със Съвета на ректорите, че вероятно новият 50-и парламент ще актуализира бюджета поради средствата, които са нужни за нарастване на заплатите на преподавателите, на специалистите и откривателите във ВУЗ-овете.

Това съобщи служебният учебен министър проф. Галин Цоков в отговор на въпрос на News.bg по отношение на готвените митинги в областта на висшето обучение.

Проф. Цоков уточни, че актуализацията на бюджета е едно допустимо решение, с цел да се намерят средствата за университетските преподаватели.
 В знак на митинг: Държавните университети няма да отворят порти на 20 май
В знак на митинг: Държавните университети няма да отворят порти на 20 май

ВУЗ-овете стартират стъпаловидни по дълготрайност протестни дейности

Той изясни обаче, че няма дупка в бюджета на образованието . Това, което е заложено като нарастване на заплатите на преподавателите и специалистите са средства, които са отвън бюджета за 2024 година След гласуването на измененията в закона са направени плановете, квалифицирано е разпореждане на Министерския съвет за заплатите на учителите, само че не е получена финансова аргументация. Служебното държавно управление още веднъж е оправило искане за финансова аргументация и създали среща с финансовия министър, от която е станало ясно, че в бюджета не са налични нужните средства, с цел да могат да бъдат ориентирани средствата към образованието. Днес ще се търсят опция за преструктуриране на бюджета по време на среща с финансовия министър.

Проф. Цоков не знае дали ще има митинги на университетските преподаватели, защото зависи от съвещанието на Съвета на ректорите. Ако има обаче митинг, той щял да е пред Министерството на финансите, а не пред МОН.
 Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%
Увеличават заплатите и на администрацията във ВУЗ-овете с 12%

2 100 лева става заплатата за асистентите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР