Николай Иванов Ом – клавишни, китара, Петър Йорданов-Бъни – перкусии

...
Николай Иванов Ом – клавишни, китара, Петър Йорданов-Бъни – перкусии
Коментари Харесай

На 18 май Художествена галерия – Русе представя „Ethno Groove Projеct“

Николай Иванов Ом – клавишни, китара, Петър Йорданов-Бъни – перкусии и специфичен африкански гост-музикант Laïla Amezian. Дръм съркъл с Петър Йорданов-Бъни.

Проектът съставлява комплициран синтез от стилове, с акцент върху вибрацията на обособения тон. Богатият саунд посредством потреблението на доста разнообразни принадлежности и пеене придава изключителното темброво благосъстояние на музиката на тримата актьори.

Николай Иванов Ом – музикант, композитор, чието креативно кредо е синтез сред Традиция и Модерност, твори в отворено поле от стилистики, разпростряли се сред интензивна работа с музика-концерти, музика за филми и балет, джаз и авнгард, езотеричва музика и електронни стилове.

Петър Йорданов-Бъни свири на принадлежности от целия свят. Съосновател е на група “Оратница ”, свири в разнообразни обединения, измежду които „ Тъпани и гайди ”, Acoustic Soul jazz band, „ Основно ветрове ”. Организира концерти, фестивали, групови свирения, работилници и презентации. Композира музика за представления на Народния спектакъл „ Иван Вазов ” и спектакъл „ Българска войска ”, взе участие на театралната сцена и с осъществявания онлайн.

Laïla Amezian е белгийско-мароканска певица с еклектичен жанр и натоварен, копринен глас. Вдъхновена от разнообразния репертоар на нейния магребски генезис, Laïla подхранва вокалния си жанр с въздействия, произлизащи от джаза, международната музика и разнообразни срещи, направени през годините. Родена в Антверпен в Белгия и живееща в Брюксел от 3-годишна възраст, Laïla израства в семейство от Мароко с музикална душа. Естествено черпейки от репертоара на своя северноафрикански генезис, както и от музикални вселени, които доста рано са събудили любознанието й като джаз, електронна музика и международна музика, Laïla предлага своето наличие, от време на време пламенно, от време на време поетично, и прецизния си глас, мощно разноцветен, като в същото време развива повече персонални планове Тя изключително обича да построява персоналните си композиции върху антични поеми, някои от които са написани на типичен арабски още през 11 век. Запленена от поезията на езика, тя се оставя да бъде водена от текста и неговата символика, с цел да сътвори своите нови композиции. Laïla споделя, че е трогната като жена и нетърпелива да способства за законното (повторно) заемане на мястото на дамите в общественото пространство. Освен това, множествените идентичности резонират надълбоко в нея и нейното изкуство също се подхранва от напрежението сред непрекъснатото търсене на интеграция, изпитвано в Брюксел, и упованията на общността, „ която ни държи в традицията “.

Събитието се реализира с голямата помощ на Димитър Панев „ Еlen Music “ Лайпциг.

В края на концерта ще може да се включите в дръм съркъл с Петър Йорданов-Бъни. „ Drum circle “ -ът или в превод – барабанен кръг, съставлява свирене в кръг на ударни музикални принадлежности – джембета, тарамбуки, кахони, барабани, маракаси и други перкусии. Средство за връзка, разтоварване и развлечение употребявано още от антични времена и племена.

Концертът е част от плана на Художествена изложба – Русе „ Теории и практики в изкуството и образованието “, реализиращ се с финансовата поддръжка на Министерството на културата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР