Знаем в каква тежка ситуация се намира земеделският сектор както

...
Знаем в каква тежка ситуация се намира земеделският сектор както
Коментари Харесай

Земеделският министър: Знаем каква е ситуацията в сектора, затова и помощите са в безпрецедентни размери 

" Знаем в каква тежка обстановка се намира земеделският бранш както вследствие на войната в Украйна, по този начин и поради увеличението на разноските за фуражи, торове, газ. И желая да ги уверя персонално, на място, че вършим всичко належащо и допустимо, с цел да ги подкрепим ". Това съобщи министърът на земеделието при визитата си в една от най-големите овцеферми в региона на гр. Съединение - с над 2000 овце-майки, представен в известие от пресцентъра ведомството. Той означи, че тази година се отпуска невиждана държавна помощ за подкрепяне на стопаните, като единствено до този миг преведените средства са близо 200 млн. лв.. 

Аграрният министър осведоми, че до края на юни ще бъде преведена и коронавирус помощта, за която предходната седмица бе получена нотификация от Европейската комисия (ЕК). „ Бюджетът е 143,5 млн. лева и следва идната седмица да стартира приемът на документи “, посочи той. По думите му, процедурата ще бъде оптимално облекчена и ускорена, с цел да могат фермерите бързо да получат парите. 

„ Освен това, Европейска комисия е създала и механизъм за държавна помощ с бюджет до 35 хиляди евро на икономически индивид, като има опция и за акумулация по разнообразни действия, с което поддръжката може да доближи 400 хиляди евро за дружество “, уточни още доктор Иванов. Той посочи, че идната седмица ще бъде направен механизъм и ще се  създадат калкулации за нужните средства. Според него средствата могат да бъдат заложени в актуализацията на бюджета и с тези пари земеделските стопани могат да бъдат в допълнение подкрепени за превъзмогване на негативите, породени от войната в Украйна. 



 

Министърът изясни още, че друго решение на Европейска комисия е разпределяне на бюджет от аварийния фонд на обща стойност 500 млн. евро., от които България ще получи 10,6 млн. евро. „ Тази сума ще може да бъде увеличена с 200 на 100, ще се създадат калкулации, и това също може да бъде планувано в актуализацията на държавния бюджет “, изясни министър Иванов.

Той добави, че България, дружно с 12 страни членки, е попълнила обща декларация, за прекачване на средства от втория дирек на ПРСР до 5 % от разноските за 2020 и 2021 година. По думите му, това са към 35 млн. евро, които също ще бъдат дадени като директна помощ на земеделските производители. Той акцентира, че България продължава да упорства за създаване на обособена помощ, сходно на коронавирус мярката, както и желаеме увеличение на размера на " де минимис ", тъй като тази година към този момент сме достигнали максимума. 

„ Водим диалози с Министерството на финансите да се отпусне кредитна линия, обезпечена от страната, която също да бъде в помощ на земеделските стопани. Тя ще е със сериозен размер и ще бъде менажирана от Държавния фонд „ Земеделие “, заяви министърът. 



В рамките на работното си пътешестване министър Иванов посети една от огромните оранжерии в Първомай. Стопанството е ситуирано върху 630 дка, с 240 дка отопляеми стоманено-стъклени оранжерии. Той разяснява, че фермата за родни краставици и домати демонстрира какви са опциите на нашето земеделие. Аграрният министър акцентира, че 100 % от продукцията на оранжерията е предопределена за българския пазар. „ Тя е образец, който ние считаме, че би трябвало да стане процедура. С реализацията на новия Стратегически проект, където съфинансирането е увеличено до 60 на 100, се цели точно да създадем съвременно българско земеделие “, уточни още земеделският министър.



 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР