Зеленчукопроизводители от община Сандански се оплакват от ниски изкупни цени

...
Зеленчукопроизводители от община Сандански се оплакват от ниски изкупни цени
Коментари Харесай

Ниски изкупни цени на оранжерийните зеленчуци в Санданско

Зеленчукопроизводители от община Сандански се оплакват от ниски изкупни цени и едва търсене на създадените от тях оранжерийни марули. По думите им повода е в огромния импорт на по-ниски цени.

Сандански

Георги Кафтанов има 6 декара с оранжерии. Казва, че търсенето на оранжерийни марули към този момент е доста едва.
Георги Кафтанов-председател на Сдружение на производителите на плодове и зеленчуци „ Югозапад 2013 ”: „ Пазарът на тоя стадий е редуциран съвсем до нула. В момента от една седмица няма никакъв интерес към салатата.
-Защо по този начин?
-Еми приказва се, сътрудниците разясняват, че има вносна. ”
Вносната марула излиза по 27-28 стотинки броя и е по-изгодна за търговците.
Георги Кафтанов: „ При нас изкупната цена до предходната седмица беше 35 стотинки. При състояние,че вносната продукция е малко по-евтина, значи това значи, че би трябвало да занижим нашата цена. ”
Борислав от село Микрево е измежду малцината, които имат обезпечен пазар за продукцията си. От години работи с непрекъснати търговци прекупвачи. Миналата година е сключил контракт и с огромна комерсиална верига, която към този момент му изплаща постоянно дължимите суми.
Борислав Дамянов - зеленчукопроизводител: В момента имаме салата, има някакъв спад на търсенето.
През последните години доста хора от района се насочват към оранжерийно произвеждане на зеленчуци,за да си обезпечат прехранване.
Георги Кафтанов : „ Всеки залага да създава, никой не мисли на тоя стадий за пазари – това е казусът. ” Борислав Дамянов: По-зле става другояче, не става по-добре.
Георги Кафтанов се занимава с оранжерийно зеленчукопроизводство от 20 години. Сега обаче съществено се замисля дали да продължи, или да се ориентира към чужбина, където, по думите му, българските агрономи намират добър банкет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР