Засилването на сътрудничеството между висши училища и научни организации, както

...
Засилването на сътрудничеството между висши училища и научни организации, както
Коментари Харесай

Ученичка от френската гимназия бе гост на среща между министър Галин Цоков и посланика на Северна Македония

Засилването на съдействието сред висши учебни заведения и научни организации, както и  включването в предпочитани за Европейски Съюз начинания като европейските академични алианси. Това бяха част от тематиките, разисквани по време на срещата сред министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на Република Северна Македония у нас Н.Пр. Агнеза Руси Поповска. В диалога взе участие и проф. Генка Петрова, заместник-министър на образованието и науката.
 
Специален посетител в МОН беше Дорина Иванчева, ученичка в 12 " В " клас на 9-та Френска езикова гимназия " Алфонс дьо Ламартин ". Тя е измежду наградените в състезанието на Министерство на външните работи за есе " Посланик за един ден " и като част от самодейността имаше опция да взе участие в дипломатическа среща.
 
По време на диалога бяха коментирани политиките ориентирани към студентите и докторантите от Северна Македония. Отбелязани бяха и взаимните научни планове на учени от Българска академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата, измежду които и такива финансирани от фонд " Научни проучвания " на МОН, както и от Рамковата стратегия " Хоризонт 2020 ".
 
И двете страни се сплотиха към нуждата от задълбочаване и надграждане на двустранните просветителни и научни връзки в границите на подписаната Програма в региона на образованието и науката сред България и Северна Македония за интервала 2022-2025 година.
 
В срещата участваха още Пейка Траяновска, консултант на дипломат Поповска, началникът на кабинета на министъра на образованието и науката Наталия Михалевска и специалисти от МОН.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР