Ученици от българското неделно училище в Солун Св. Георги Зограф

...
Ученици от българското неделно училище в Солун Св. Георги Зограф
Коментари Харесай

Ученици ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно учебно заведение в Солун " Св. Георги Зограф " потеглят по следите на българската история в Света гора. Те ще вземат участие със собствен план в Националната стратегия на МОН " Неразказаните истории на българите ". Това стана ясно по време на визитата на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в българския манастир в Света гора - " Св. Георги Зограф ".
 
Той участва на храмовия празник на манастира дружно с премиера Димитър Главчев, Врачанския митрополит и наместник-председател на Светия Синод митрополит Григорий, министрите на културата - Найден Тодоров, земеделието и храните Георги Тахов, туризма Евтим Милошев и народни представители.
 
Българското неделно учебно заведение в Солун е към манастира " Св. Георги Зограф " на Атон. В него се образоват над 100 възпитаници от 1. до 12. клас, като учат български език, история и география, а в часовете по вероучение се срещат и с българските обичаи, празници, традиции, национални песни и танци.
 
" Обсъждаме опциите да подпомогнем и повече български учени - историци и медиависти да изследват скъпата книжнина, която се съхранява в българския манастир " Свети Георги Зограф " в Атон ", изясни още министър Цоков. Той посети и манастирската библиотека, в която се съхраняват голям брой извънредно скъпи ръкописи, свързани с българската история и просвета. Сред тях е и черновата на " История българска ", писана от Паисий Хилендарски.
 
Книжнината и документите се съхраняват по специфична технология, с цел да бъдат непокътнати. И сега манастирската библиотека се употребява от български учени и откриватели след особено позволение. Обсъждат се опциите тези проучвания да употребяват спомагателна поддръжка от страната по разнообразни научни стратегии и планове.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР