На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата

...
На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата
Коментари Харесай

Днес е Светли понеделник, започва Светлата седмица!

На втория ден след Великден съгласно православната традиция стартира Светлата седмица – време, в което се популяризират светите апостоли и света Богородица. Вторият ден на Великден се назовава Светли понеделник. Той е обвързван с обичая " размятване на яйца ” за предотвратяване от градушки и за изобилие.
 
Светлата седмица приключва с втората Пасха в неделя. Нарича се Светла, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички. Тя се назовава още и Нова неделя, тъй като с нея стартира цикълът от недели, които загатват Христовото Възкресение.
 
Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и по този начин той самичък се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му елементарни. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се назовава Томина неделя.
 
В дните на Светлата седмица се благославят светиите:
в Светли понеделник – светите апостоли;в Светли вторник и сряда – св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей;в Светли четвъртък – св. ап. Йоан и Яков;в Светли петък – св. ап. Петър;Светла събота – св. Йоан Кръстител.
Тази седмица е наситена и с момински празници, измежду които максимален е честването на Светлата или Празната сряда. На Светлата сряда от Светлата седмица се извършват два обичая, които се вършат за дъжд, изобилие, предотвратяване от градушка, бродници и неприятни заболявания.
 
Често през тази седмица стопанките наново боядисвали яйца, които раздавали за душите на умряли близки. Това е по този начин, тъй като съгласно антично вярване, раздаването на алените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.
 
Не е инцидентно, че за всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята.
 
Същността на този празник е в обещанието, че индивидите още веднъж ще могат да се върнат в парадайса, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредност недели, когато тази светла новина би трябвало да доближи до всички.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР