INSAIT отпуска четвърт милион лева за стипендии на изявени студенти

...
INSAIT отпуска четвърт милион лева за стипендии на изявени студенти
Коментари Харесай

INSAIT обявява магистърски стипендии за общо 250 000 лева за даровити студенти от ФМИ на СУ

INSAIT отпуска четвърт милион лв. за стипендии на изявени студенти от магистърската стратегия " Логика и логаритми " във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Тази сума е обезпечена от дарения и включва 5 стипендии на стойност 50 000 лв. всяка за интервал от 18 месеца. Стипендиите предизвикват изявени младежи, които да останат и намерят развиване в България в региона на осведомителните технологии и изкуствения разсъдък. 
Основната задача на INSAIT е да нарежда България като водеща софтуерна дестинация в международен мащаб, място където се правят проучвания на най-високо равнище и където се основават високотехнологични компании въз основата на тези проучвания. За постигането на тази задача е основно построяването на топ експерти със мощно университетско обучение във фундаментални дисциплини като математика и информатика на равнище бакалавър и магистър.
Програмата  " Логика и логаритми " дава фундаментални познания в областта на формалната логичност, които са основополагащи за по-нататъшно развиване в редица проучвателен посоки. Пример за едно от тях е сферата на математически способи за инспекция на редовност и сигурност на компютърни стратегии и изкуствен интелект, сфера с финансов дял от стотици милиарди и в която INSAIT работи интензивно.  
Напомняме, че INSAIT към този момент поддържа двама магистър-студента в програмата " Логика и логаритми ”, като първият от тях Траян Господинов продължи научната си кариера INSAIT като докторант в гореспоменатата сфера на математически способи за доказване на основни свойства на стратегии. Вторият стипендиант – Люба Конова, също се развива сполучливо в програмата. Тя е и един треньорите на дамския народен тим по математика и приготвя девойките, които годишно носят на страната ни редица оценки. Финансовата поддръжка дава опция тези младежи да останат и да се развиват в страната, а в този момент и други ще тръгнат по техния път.
Новата самодейност на INSAIT е единствено част от общите действия между  INSAIT и ФМИ, структури на Софийския университет. Само преди 3 месеца INSAIT разгласи стипендиантската стратегия " Explorer ” с бюджет от над 1 милиона лв.. Програмата има за цел да задържи надарените деца в България, като дава стипендии от 2 000 лв. на месец за целият интервал на бакалавърското им образование във ФМИ, компетентност " Информатика ”. Тази стратегия, както и магистърските стипендии, които започват, са обезпечени от частни дарения, най-вече от софтуерния бранш.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР