Творчеството на световноизвестния художник Стоимен Стоилов, роден във Варна, но

...
Творчеството на световноизвестния художник Стоимен Стоилов, роден във Варна, но
Коментари Харесай

Неделно училище разказва историята на световноизвестния художник Стоимен Стоилов

Творчеството на световноизвестния художник Стоимен Стоилов, роден във Варна, само че от дълго време гражданин на Виена, бе мотив за събитие на българското учебно заведение " Проф. Иван Шишманов " в Деня на светите братя Кирил и Методий.
 
Тържеството бе проведено в границите на Националната стратегия на МОН " Неразказаните истории на българите ", по която работи неделното учебно заведение в австрийската столица. По тази стратегия се поддържат българските общности зад граница за съхраняването на националната, културната, родовата и духовната еднаквост, опазването и популяризирането на българското културно-историческо и родово завещание, както и за разпространение на приноса на актуалните българи, живеещи в чужбина.
 
Над 150 участници и посетители от българската общност във Виена, видни представители на културните и научните среди на Австрия и България се събраха, с цел да видят кино лентата на журналиста Георги Тошев, основан в партньорство с учебното заведение, за историята на нашия съотечественик. Той особено поздрави МОН, че дава опция да се описват истории на българите, без значение къде живеят по света. Неговият роман за художника е за живота сред Варна и Виена, сподели създателят на показания за първи път филм.
 
Стоимен Стоилов е роден във Варна през 1944 година. Във кино лентата той споделя за Черно море, за своето образование в Националната художествена академия в София – по какъв начин е изучавал разнообразни техники, с цел да сътвори собствен жанр.
 
Професорът е основател на Международното биенале на графиката във Варна и негов дълготраен шеф. Над 30 години живее и твори във Виена. Носител е на редица влиятелни национални и интернационалните награди. Има независими изложения в двореца " Порчиа " и в музея " Егон Шиле " в Австрия, в " Лайъм алън мюзиъм ъф арт " в Съединени американски щати, в частни галерии в Пърт, Западна Австралия и из цяла Европа.
 
Негови творби имат Музеят " Албертина " във Виена, Австрийското Министерство на външните работи, Френската библиотека и Фондът за модерно изкуство към Лувъра в Париж, Конгресната библиотека във Вашингтон, Градската библиотека в Ню Йорк, Колекциите на университетите Принстън и Йейл, Колекцията " Джаф ” на Университета Флорида Атлантик.
 
Проф. Стоилов е притежател на Хердерова премия на Виенския университет за изцяло творчество. През 2009 година е почетен с купата " професор ” от Министерството на културата и Президента на Австрия за изключителни заслуги към развиването на културата и изкуството на австрийската страна. Той е притежател и на медал " Стара планина ” I-ва степен на Република България.
 
" Изкуството на Стоимен Стоилов със своя неповторим почерк и характерни техники, легенди и митове от Средиземноморието и цяла Европа прекрачва границите на времето от иконописта и венецианските стенописи до днешните легенди и го трансформира в непокътнат знак за европейска просвета ”, споделя за създателя някогашният канцлер на Австрия доктор Волфганг Шусел.
 
Посланикът ни във Виена Десислава Найденова-Господинова приветства участниците в събитието, като акцентира какъв брой значим е осъщественият план – обвързван с културата и образованието – полезности, за които няма граници.
 
Държавният специалист от МОН Владима Попова-Накова поздрави екипа на учебния началник Сълзица Громан за включването в програмата за неразказаните истории на българите, както и за празника на светите братя Кирил и Методий и идния 24 май.
 
Сред гостите на форума беше проф. Конова, шеф на дом " Витгенщайн ", както и преподаватели от Великотърновския университет " Св.св. Кирил и Методий ".
 
По време на събитието ученици на неделното учебно заведение рецитираха стихове и показаха музикални осъществявания от българския фолклор, както и типичен творби. Прозвуча и химнът " Върви, народе възродени ".
 
В учебното заведение във Виена се образоват над 150 деца и възпитаници. То е в Списъка на българските неделни учебни заведения, които се финансират от българската страна.
 
МОН осъществя 3 национални стратегии, ориентирани към българските общности в чужбина. Това са " Роден език и просвета зад граница ", " Неразказаните истории на българите " и " България – образователни маршрути ".
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР