Заповядайте на Европейска нощ на музеите 2023 г. в Художествена

...
Заповядайте на Европейска нощ на музеите 2023 г. в Художествена
Коментари Харесай

Европейска нощ на музеите 2023 г. в плевенските Художествени галерии

Заповядайте на Европейска нощ на музеите 2023 година в Художествена изложба " Илия Бешков " и Художествена изложба Дарение " Колекция Светлин Русев ".

Тази година екипите в галериите са подготвили разнообразна стратегия - синтез на изкуства. От 17:30 ч. В Художествена изложба Дарение " Колекция Светлин Русев " балетната школа при Народно читалище „ Съгласие 1869 “ – Плевен, с началник Маня Николова и учител госпожа Валя Козовска ще посрещнат посетителите с " Танца на музата ", въодушевен от педагогическите занимания в музея: " Музеят е муза ". Детски хор " Звъника ", с ръководителВаня Делийска ще популяризира магията на изкуството със силата на музиката. Посетителите ще имат опцията на създадат нощна обиколка на експозициите, в която по избор да подпълнят занимателна игра с въпроси, свързани с творбите и художниците, показани в галерията.

В Художествена изложба " Илия Бешков " от 19.00 ч. ще бъде открита Нощта на музеите с театрална импресия по картините на Янаки Манасиев - " 4+1 ", отдадена на 90 години от рождението на художника Янаки Манасиев, текст Димитър Кабаков, режисьор Надя Панчева, художник Лариса Нагорская, с присъединяване на актьорите: Ирена Ненчева, Маргарита Костова, Дориана Гълъбова и Сергей Константинов в залата, където е подредена тематичната галерия " Янаки Манасиев - Размисъл ".

Посетителите ще могат да прегледат общо 4 краткотрайни експозиции: „ Хартията “, гостуваща галерия с определени произведения от пленери от Художествената изложба - Добрич, „ Плакат “ - определено от Международния конгрес на театралния афиш, " Янаки Манасиев - Размисъл ", с присъединяване на ХГ " Никола Маринов " гр. Търговище и ХГ " Борис Денев ", гр. Велико Търново. Изложбата е част от самодейностите, отдадени на 90- годишнината от рождението на Янаки Манасиев. През ноември 2022 година в Изложбени зали „ Рафаел Михайлов ” във Велико Търново бе показана изложбата„ Отразени светове ” – доцент Янаки Манасиев и ученици ”.

През декември 2023 година в Софийска градска художествена изложба следва да бъде открита ретроспективна галерия на Янаки Манасиев, съпроводена с азбучник, обхващащ цялото творчество на художника. По този метод през три разнообразни експозиции публиката има опция освен да си напомни, само че и да огледа живота и творчеството на един от забравените надарени български художници. Четвъртата краткотрайна експозиция в музейната нощ ще показва живопис и графика на Петър Лазаров и Гергана Рахнева.

В непрекъснатата експозиция Посетителите ще имат опцията на създадат нощна обиколка на експозициите, в която по избор да подпълнят занимателна игра с въпроси, свързани с творбите и художниците, показани в галерията.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР