На 11-ти май 2024 г. Народно читалище Зора-1990“ - село

...
На 11-ти май 2024 г. Народно читалище Зора-1990“ - село
Коментари Харесай

Достойно се представи НЧ „Зора-1990“ село Победа в Празника на Дрипавата баница

На 11-ти май 2024 година Народно читалище „ Зора-1990 “ - село Победа взе присъединяване в ПРАЗНИК НА ДРИПАВАТА БАНИЦА, провел се в село Върбица, община Горна Оряховица.



Във фолклорно-кулинарния фестивал, проведен от НЧ „ Градина-Върбица 1894г “ се състезаваха над 350 баници, от 43 обитаеми места, от 16 общини на 8 области в България, както и интернационално присъединяване от Гюргево, Румъния. На открита сцена на площада бе показана богата фолклорна стратегия от самодейни сформира, както и гост-изпълнителите Ана-Мария и Симеон Славев от „ Гласът на България “.



Една от атракциите, показани в столицата на баницата бе месене, точене и печене на подница под връшник. Новост за фестивала, който се организира за осма поредна година бе детска работилница за точене на дрипава баница, под управлението на баба Стефка от селото хазаин.



Кулинарните произведения бяха оценени от авторитетно жури: Ивайло Иванов от третия сезон на кулинарното предаване HELLS KITCHEN и Цветелина Томиъм, участник в Master Chef 2021.



Във фолклорната част Народно читалище „ Зора-1990 “ село Победа се показа с осъществявания на национални песни от женска фолклорна група „ Вълшебни звуци “ с началник Надка Томова.



В кулинарната част читалището бе подготвило щанд с две баници, присъщи за района и популацията на село Победа, а точно – „ Теглена баница със сирене “, приготвена от Маргарита Александрова и „ Шопски зелник “, подготвен от 87-годишната Райна Гетова- една от първите заселници от с.Горни Пасарел. В крайното класиране журито присъди на Народно читалище „ Зора-1990 “ село Победа ГРАМОТА „ БАШ МАЙСТОР НА БАНИЦА “!



Благодарим на журито за оценката, а на уредниците за неповторимото прекарване и въодушевление! Един същински български празник, който дълго ще се помни и споделя!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР