Законовите промени бяха обявени в понеделник сутринта, очевидно приети на

...
Законовите промени бяха обявени в понеделник сутринта, очевидно приети на
Коментари Харесай

Правителството предложи субсидиите на партиите да се намалят със задна дата

Законовите промени бяха оповестени в понеделник сутринта, явно признати на автограф малко откакто министър председателят Борисов още веднъж се включи онлайн във фейсбук, на път към Габрово.

© Facebook Механизмът за установяване на държавната дотация на партиите ще се промени по този начин, че тя да се фиксира на 11 лева на фактически получен глас. Това плануват незабавни промени в Закона за политическите партии, които разгласи Министерският съвет в понеделник сутринта. Те са гласувани неприсъствено, като планът планува да влязат в действие със задна дата - от 25 май 2016 година, след като евентуално са " несъвършенствата в закона ". Това значи, че политическите обединения, които получават дотации, ще би трябвало да върнат надвзетите средства, които са в общ рамер от 18.6 млн. лева, които ще им бъдат удържани от идващите траншове.

Това се случва седмица откакто Слави Трифонов разгласи в предаването си, че партиите и обединенията с право на държавни дотации в действителност са получили по-високи суми (по 13.23 лева на глас) от полагащите им се по закон. На процедура към парламентарните партии са преразпределени парите за всички подадени действителни гласове на последните парламентарни избори. И по този начин през 2018 година те са получили общо с 6.5 млн. лева повече, в сравнение с биха взели, в случай че дотацията им се счита на база фактически получени гласове за сътответната партия, демонстрират изчисленията на екипа на Тифонов на база данни от Министерството на финансите, получени по Закона за достъп до социална информация. Сега излиза наяве, че тази процедура на пресмятане на дотациите е от средата на 2016 година, когато е променено законодателството.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък След предаването на Трифонов основният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Върховната административна прокуратура да направи инспекция дали дотациите на политическите партии през предходната година са изплатени при съблюдаване на закона, а финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че става въпрос за " несъвършенство на законодателството ", а не за неточност на неговото ведомство.

Партии ще връщат пари

С проектопромените в този момент текстовете се уточняват. С тях се предлага годишният размер на държавната дотация на правоимащите партии да се дефинира " въз основата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по размера за един получен автентичен глас ".

Промените влизат със задна дата - от 26 май 2016 година Предложението е получените дотации от тази дата до влизането в действие на новите текстове да се преизчислят по новия ред. Така на процедура партиите ще би трябвало да върнат в бюджета общо 18.6 млн. лева, излиза наяве от известието на Министерския съвет. Тези пари ще се приспаднат от последващи траншове (субсидиите се превеждат от бюджета на 4 елементи през годината), а при дефицит или липса на последващи траншове ще се възвръщат от съответната партия. От текстовете не излиза наяве в какъв период се чака да се случи това.

Само за 2018 година обаче ГЕРБ ще би трябвало да върне (ще му се приспаднат от последващи плащания) близо 2.6 млн. лева, Българска социалистическа партия - 2.1 млн. лева, Движение за права и свободи - 705 хиляди лева, " Обединени патриоти " - 711 хиляди лева, и така нататък

Защо се оферират измененията

След като стана ясно, че страната осребрява всички гласове от изборите в интерес на партиите с право на дотация, а освен съответните гласове за тях, Горанов посъветва да се чете законът. Оказва се, че заложените в годишните бюджетни закони - 11 лв. на глас, на процедура се обезсмислят от съответните текстове на в този момент настоящия Закон за политическите партии (чл.25-27), където е уредена методиката за установяване на дотациите.

Според нея първо се дефинира общата сума на годишните дотации, като се умножат всички действителни гласове за партии и обединения на последните парламентарни избори по 11 лева на глас, а по-късно тази обща сума се разпределя единствено сред партиите и обединенията с право на дотации – това са парламентарните обединения и тези, които имат над 1 % на последните парламентарни избори (в момента единствено партия " Възраждане " от извънпарламентарните обединения получава средства).

Промяната в закона, с която става допустимо това, е влезнала в действие на 25 май 2016 година Оттогава до момента правоимащите партии са получили 18.6 млн. лева повече.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР