Окончателно пенсиите се увеличават с 11%. Надзорният съвет на Националния

...
Окончателно пенсиите се увеличават с 11%. Надзорният съвет на Националния
Коментари Харесай

Окончателно: С колко се увеличават пенсиите от юли?

Окончателно пенсиите се усилват с 11%. Надзорният съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) гласоподава актуализирането на пенсиите от юли.

Всички, като се изключи представителя на Асоциацията на индустриалния капитал, гласоподаваха „ За “ нарастването.

До тук се стигна откакто стана ясно, че има разминаване сред прогнозните и действителните данни, от които зависи този % и че растежът в действителност би трябвало да е с 10 на 100. Темата провокира политически престрелки и искане за привикване на изключително съвещание на Народното събрание.

 С какъв брой % ще се усилят пенсиите тази година? България 3 мин. С какъв брой % ще се усилят пенсиите тази година?  Социалният министър ще упорства за 11% растеж на пенсиите от юли България 3 мин. Социалният министър ще упорства за 11% растеж на пенсиите от юли  Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е с 10, а не с 11% България 2 мин. Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е с 10, а не с 11%  С какъв брой % ще се усилят пенсиите тази година? България 3 мин. С какъв брой % ще се усилят пенсиите тази година?  Социалният министър ще упорства за 11% растеж на пенсиите от юли България 3 мин. Социалният министър ще упорства за 11% растеж на пенсиите от юли  Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е с 10, а не с 11% България 2 мин. Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е с 10, а не с 11%

Въпреки това нощес на брифинг министър председателят Димитър Главчев сподели, че нарастването ще остане 11%, както е заложено в Закона за държавния бюджет.

Надзорният съвет на Национален осигурителен институт е органът, който взема решение точния %, с който да се актуализират пенсиите през юли. Той се пресмята по формула - 50% от инфлацията плюс 50% от растежа на осигурителния приход за избран интервал.

В бюджета по тази формула беше планувано, че актуализацията ще е с 11 на 100. След като обаче излязоха действителните данни за двата индикатора, стана ясно, че и двата са с по-ниски стойности и в действителност растежът на пенсиите би трябвало да е с 10 на 100.

По закон окончателното решение за % се взема от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Нужни са гласовете на 50 плюс един от членовете. Социалният министър предложи да се гласоподават 11% актуализиране и нужните гласове бяха събрани.

Бившият обществен министър Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ разгласи през уикенда, че служебният кабинет се готви да открадне по 8 лева от всеки пенсионер с по-ниския % актуализация на парите на възрастните. Той разгласи, че ще изиска изключително съвещание на Народното събрание по този въпрос.

Междувременно по-рано ПП-ДБ внесе искане за привикване на изключително съвещание на Народното събрание на 15 май от 10:00 часа, което да вземе решение и да задължи Национален осигурителен институт и държавното управление да изпълнят бюджета по този начин, както е написан и гласуван от кабинета „ Денков ".

Искането е импортирано след опита на служебния кабинет да понижи нарастването на пенсиите на 10%, базирайки се на план на отчет на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ). Планираното в бюджета нарастване на пенсиите от 1 юли беше за 11%, оповестиха от пресцентъра на партията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР