Заключителното обществено обсъждане на проекта за Подробен устройствен план на

...
Заключителното обществено обсъждане на проекта за Подробен устройствен план на
Коментари Харесай

Окончателното обсъждане на плана на Борисовата градина постави нови въпроси

Заключителното публично разискване на плана за Подробен организационен проект на Борисовата градина, извършено през вчерашния ден, не съумя да успокои стотиците софиянци, че хаосът в парка ще бъде преодолян. В зала " Максима " на Университета за архитектура, строителство и геодезия четири часа спориха почитатели на спорта и на ЦСКА, природозащитници и архитекти.

На трибуната основният проектант на София Здравко Здравков и създателят на плана чл.кор.арх. Атанас Ковачев оповестиха, че са получени стотици оферти и възражения след първото разискване на 5 юни. " 95% от тях желаят да се върне планът за ново разглеждане ", разгласи Здравков и очерта твърдата решителност на кмета Фандъкова да се ревизира собствеността в парка, както и да няма ново строителство там. Но и да се реконструира стадион " Българска войска " в сегашните размери.

Това не бе задоволително за почитателите на ЦСКА и те чакаха да стартират изявленията по трите микрофона в залата. Лимитът беше 5 минути. Председателят на съдружие " Червени сърца " се реди два пъти на опашката за микрофон, с цел да се изкаже, че стадион " Българска войска " е от 1923 година, когато е бил на клуб АС-23, чийто правоприемник е ЦСКА. " Дърветата в Борисовата градина са заболели, изключително кестените. Навсякъде стадионите са в парковете – в Ливърпул, в Берлин и в щатите ", акцентира той.

Наясно ли сте, че засягате ползите на група, която е по-многобройна от полицията и от армията, добави различен гръмък почитател на аления клуб. Спортният шеф на ЦСКА-София Пламен Марков седеше покрай микрофоните, само че не взе думата. Трайчо Трайков, някогашен министър на енергетиката, съобщи, че въпреки да е последовател на ЦСКА счита, че мястото на стадиона не е в парка, тъй като няма нужния превоз за огромни групи хора. " Естественият завършек на това спортно оборудване ни дава неповторима опция да помислим дали няма по-добро решение ", подмятна той. " Не, няма ", в хор му отвърна агитката. А Пламен Марков с усмивка седна до него и стартира да му коментира концепцията на клуба по въпроса.

 Спортният шеф на ЦСКА-София Пламен Марков седеше покрай микрофоните, само че не взе думата.
© Анелия Николова

Спортният шеф на ЦСКА-София Пламен Марков седеше покрай микрофоните, само че не взе думата.

Преди да напусне разискването Марков изрече позицията си пред " Дневник ". " Не е разумно страната 30 години да е абдикирала от поддържането на стадионите, а в този момент са открити средства за изграждане на нещо ново и модерно, което няма да е разход на пари от държавния бюджет. И се предлага реновиране на стадион " Българска войска ", който в цялостна степен да дава отговор на условията на ФИФА и на УЕФА за осъществяване на мачове най-малко от Лига Европа. Така, че в случай че в България се взема решение за закриване на спорта, ясно е, че няма потребност от изграждане на стадион ", съобщи Пламен Марков.

Индиректно арх. Здравков му отговори като изясни в залата, че е имал диалози със спортния министър Красен Кралев и с управлението на футболния клуб " за създаване и реорганизация на съществуващия стадион ".

Началото на мощната канонада против разисквания план за Подробен устройствен план даде ръководителят на съдружие " Да спасим Борисовата градина " Гергана Пирозова: " Според Наредбата за публичните съвещания основният проектант преди разискването би трябвало да е актуализирал и дал всички данни. А и в този момент 36 парцела в парка са без ясна благосъстоятелност! Пак се споделя, че къпалнята " Мария Луиза " и Летния спектакъл ще са с стеснен публичен достъп! Какво значи това – че някой ще се огради и хората няма да имат достъп ", запита с висок глас тя, само че получи единствено безмълвие от трибуната.

" На какво присъстваме – едно и също е! През 2017 година този план отново беше прелиминарен и отново се говореше за къпалнята, за Летния спектакъл и по какъв начин няма да се строи. На първото разискване на 5 юни се приказва същото. Сега – трети път отново едно и също. Защо ни губите времето ", провикна се млад мъж. Залата приветства, тъй като чувството за дежа вю бе несъмнено.

Главният проектант се раздвижи и обясни, че всички оферти на жителите ще получат отговор след разглеждането им в Експертния съвет на Направление " Архитектура и градоустройство " на общината. " И ще възложим преправка на проектанта арх. Ковачев ", даде обещание той.

Какво ще се случи с частните парцели – къпалнята, Летния спектакъл, върна тематиката за собствеността Борис Бонев от " Спаси София ". Трибуната нямаше подготвен отговор.

Последва нов изстрел, този път от арх. Мартин Михов: " Какъв е статутът на възражението ми? Кой ще управлява обещанията ви, които давате пред нас през днешния ден, че ще се изпълнят предложенията ни? От 2014 година се реши да има карта на собствеността в парка, а още няма. Защо? " Вместо отговор от трибуната, модераторът на събитието, Елица Панайотова, даде думата на господин с бяла риза и вратовръзка. " Аз съм от Асоциацията на къмпингуващите в България. Трябва да се обособи зона в парка за диво къмпингуване ", изкрещя той, с цел да надвика освиркванията и виковете " Провокатор ", идващи от лагера на природозащитниците.

Моментният безпорядък в залата даде опция на основният проектант да си подреди отговор за протокола на острите въпроси, заложени по-рано от арх. Михов и Вера Стаевска. Тя също попита откакто в този момент е заключителното разискване, по какъв начин жителите ще видят, че предложенията им в действителност ще бъдат включени в окончателния план.

" Аз съм ръководител на Експертния съвет и ви убеждавам, че занапред още веднъж ще се разисква и поправя плана от екипа на арх. Ковачев. После още веднъж ще бъден показан за публично разискване ", даде обещание арх. Здравков.

Николай Колев-Босия прикани специалистите – професори, озеленители и архитекти, да не се занимават с плана, а да се чуе гласът на всички жители в София. И прикани за осъществяване на референдум каква да бъде Борисовата градина.

Настана тишина, никой не беше подготвен за такава " брекзит " концепция.

В паузата се вклини следващият президент на фенклуб на алените. Обеща " чисто нов стадион без нито едно дърво да се отстрани. " Проектантът и арх. Здравков си отдъхнаха за момент, тъй като предстоеше изявлението на общинския консултант Войслав Тодоров. Той също акцентира, че предложенията, дадени на първото разискване и изпратени в писмена форма не са влезнали в плана. " Няма разширение на парка към болница " Токуда " и към Дианабад, както предложих. " Тодоров изрази отвращение, че релсите на остарялото трамвайно трасе сред Семинарията и парк-хотел " Москва " се вадят и там се прави паркинг. " Паркинг в гората, където никой не живее, кому е необходим ".

 36 парцела в парка са без ясна благосъстоятелност, подсетиха жители.
© Анелия Николова

36 парцела в парка са без ясна благосъстоятелност, подсетиха жители.

Проектантът на ПУП-а арх.Ковачев призна, че към този момент се е отказал от доста от своите хрумвания, залегнали в плана, спечелил националния конкурс за Борисовата градина. " Няма да има Климатично учебно заведение, няма да има ресторант " Тенекиите ", " Спортна София " няма да се мести, оста пред Братската могила отпада. Ние ще осъществим това, което ни предложи Експертния съвет ", съобщи той, като че ли с цел да омилостиви залата и да не го попитат – ами, тогава какво остана от вашия авторски план, с който спечелихте състезанието?

За негов шанс наедрял набит мъж се показа като ръководител на Съюз " Юнак " и предяви искания за благосъстоятелност над разпадналия се от дълго време стадион " Юнак ". Неговият съюз бил платил 40 хиляди златни лв. по времето на цар Борис Трети, а през 1992 година със сонда изкарали минерална вода там. " Нека да стане оздравителен спа-център, с цел да се реализира собствеността ни ", прикани атлетичният мъж.

Съмненията на всички бранители на парка в залата, че всичко май е спектакъл, изрази Тома Белев. " Моят въпрос е има ли обсъждания на този Подробен устройствен план в направление " Архитектура и градоустройство " и в случай че има – какъв брой са? Ще ви помоля да извършите обществени протоколите от тях. За да разберем ние, жителите, за какво има разминавания сред заданието, създаването на екипа, спечелил състезанието и това, което виждаме сега. Защото нямам доверие, че проектантът проф. Ковачев може да си разреши да нарушава Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО)и Общия организационен проект на София. А тъкмо това виждаме тук. Съгласно ЗУЗСО и Закон за устройство на територията предназначението на парцелите може да бъде единствено " за парк ". А виждаме (в ПУП-а) лятна къпалня, детска къпалня и всевъзможни неща, а това е нарушаване на закона. Ако къпалнята " Мария Луиза " или Летния спектакъл са планувани за възобновяване като такива, то те не могат да бъдат отчуждени по закон. Ако Столична община в действителност желае да си върне къпалнята и цялата приватизирана през годините част, то тя би трябвало да е с предопределение " за парк ". За да може да го отчуждите законно, другояче с предопределение " къпалня " ще остане вечно частна благосъстоятелност ", посъветва Белев, който е ръководител на Асоциацията на парковете в България.


© Анелия Николова

" Аз съм ръководител на Експертния съвет и ви убеждавам, че занапред още веднъж ще се разисква и поправя плана от екипа на арх. Ковачев. После още веднъж ще бъден показан за публично разискване ", даде обещание арх. Здравков.

В умозаключение основният проектант Здравков още веднъж подсети, че предложенията и възраженията от второто разискване ще бъдат прегледани в Експертния съвет и по-късно предоставени на проектанта да ги включи в плана за Подробен устройствен план. След това ще има ново публично разискване, с цел да са сигурни софиянци, че Борисовата градина ще бъде с проект, утвърден и от тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР