Зажъднелият за нови инвестиционни инструменти пазар за социално отговорен дълг

...
Зажъднелият за нови инвестиционни инструменти пазар за социално отговорен дълг
Коментари Харесай

Брюксел ще емитира първата социална дългова емисия

Зажъднелият за нови капиталови принадлежности пазар за обществено виновен дълг ще получи забавно предложение през идната седмица. Европейската комисия ще продаде първите си обществени облигации, свързани с програмата за поддръжка на районната претовареност на еврозоната SURE, която би трябвало да смекчи разрушителните провали на ковид. Подобни предложения разрешават на длъжниците да понижават разноските си даже в изискванията на алегорични лихвените проценти поради глада на вложителите за избавителни убежища.

Този тип обществен и щадящ околната среда дълг има едвам 2% дял от пазара на еврозоната, само че пандемията трансформира облигациите в най-бързо растящия ъгъл на обществено виновните финанси. Европа би могла да продава облигации от този клас за по 10 милиарда евро на месец, по сметки на "Комерцбанк ", с цел да доближи общ номинал от 100 милиарда евро през идната година - съвсем колкото е общия размер на световните излъчвания до момента. Според стратезите на "Комерцбанк ", "Европейският съюз е напът да стане най-едрият емитент на обществено виновни принадлежности на планетата ". Общността възнамерява също да продаде и зелен дълг за 225 милиарда евро, което обаче надали ще се случи преди 2021-.а

Параметрите на програмата за покупка на облигации на Европейската централна банка подсигурява, че новата обществена дългова емисия към този момент има "значим " покупател, показват анализаторите на "Комерцбанк ". Други вложители пък евентуално ще бъдат привлечени от спомагателната награда на офертата над сходните по условия немски облигации с върхов рейтинг "ААА ". Доходността на най-сигурните дългови бумаги на еврозоната към този момент е слязла до минималните си равнища от март вследствие на възобновените офанзиви на болестта, а лихвените проценти в така наречен "периферия " - от Ирландия до Гърция - са най-ниски в историята.

Облигационните продажби на еврозоната евентуално ще намалеят през идната седмица, когато Германия и Белгия ще пуснат дългови бумаги за 5.8 милиарда евро. Франция ще заплати над 41 милиарда евро за облигации на падеж и купони. Италия, Австрия, Португалия и Белгия също имат дребни заплащания по купони на ДЦК.

Във фокуса през идната седмица ще са и решенията на рейтинговата организация "Стандард енд Пуърс глоубъл рейтингс " за кредитните оценки на Италия, Гърция и Англия. Основната конспирация ще е дали Италия ще резервира рейтинга си от две степени над високия риск (junk), който е с едно равнище над оценките на другите две водещи интернационалните организации "Мудис инвестърс сървис " и "Фитч рейтингс ". "Сосиете женерал " предвижда 30% възможност за намаляване на италианския рейтинг и поучава вложителите за внимателен метод към Ботуша. Банкерите предлагат да се купува италиански десетгодишен дълг и да се продават сходните по срочност немски бумаги едвам когато спредът сред доходността им доближи 150 базови пункта против жестоко 130 сега.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР