Федералният резерв ще започне да съкращава огромните месечни покупки на

...
Федералният резерв ще започне да съкращава огромните месечни покупки на
Коментари Харесай

ФЕД редуцира стимулите

Федералният запас ще стартира да редуцира големите месечни покупки на облигации в размер на 120 милиарда щ. $ - безапелационен отговор на напиращата инфлация в хода на възобновяване на американското стопанство от пандемията. Решението, което е кулминационната точка на траялите с месеци диспути за евакуиране на паричните тласъци, бе взето на постоянното заседание на паричния комитет на щатската централна банка, което се организира на 2 и 3 ноември. То става възможно поради " забележителния прогрес " във връзка с двете съществени цели на централните банкери - оптималната претовареност и инфлация от приблизително 2% годишно. 

Месечните редукции на покупките ще стартират в средата на ноември с 10 милиарда щ. $ за облигациите и 5 милиарда $ за обезпечения с ипотеки агентски дълг. Количествата ще бъдат понижени още при започване на декември - до ДЦК на стойност 60 милиарда $ и агентски дълг - за 30 милиарда $. Предвиждат се и по-нататъшни съкращения всеки месец с концепцията процесът да завърши доникъде на 2022-а. 

Американските парични стратези оповестиха, че са " готови да поправят скоростта " на редукциите " в случай че това се постанова от промени в икономическата вероятност ", а оставащите количества активи по програмата за покупка на облигации ще подсигурят " гладкото действие на пазара и подобаващи финансови условия ", които " да поддържат кредитните потоци за семействата и бизнеса ".

Централните банкери не трансформираха главната рента, която остава в диапазона от нула до 0.25% и подчертаха, че икономическата " летва " за нарастване на лихвените проценти е надалеч по-висока в сравнение с за прекратяването на програмата за парични тласъци. 

Председателят на Федералния запас Джеръм Пауъл разяснява за кореспонденти след края на съвещанието на банковия паричен комитет, че " би трябвало да се извърви още път до реализиране на оптималната претовареност " и че " сегашната инфлация в реалност не се дължи на затегнат пазар на труда ". Пауъл призна, че " ситуацията е комплицирано ", тъй като " високата инфлация би трябвало да се балансира със протичащото се на трудовия пазар ".

През всеки месец от началото на годината инфлацията надвишава целевите 2% годишно. И са нужни единствено още няколко месеца на сходни нива, с цел да се възвърне ценовата мощност на фирмите и инфлационният напън да продължи нагоре. Същевременно, пазарът на труда към момента изостава с милиони работни места от предпандемичните си нива. Например, съотношението на работещите към популацията на страната е 58.7% против 61% през декември 2019-а. И моментът никога не е добър за покачване на лихвите, предизвестява Пауъл. 

Все отново, шефът на Федералния запас счита за изцяло допустимо американският пазар на труда да се усъвършенства в задоволителна степен доникъде на идната година, с цел да се счита, че е достигната " оптималната претовареност " - главното затруднение пред възходящия лихвен цикъл. Пауъл не вижда " тревожно нарастване " на заплатите на служащите, което да увеличи риска от " ценова серпантина " и да принуди централните банкери да се втурнат да овладяват инфлацията по-рано от упованията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР