Фючърсните контракти на суровия петрол загубиха над 6% от пазарните

...
Фючърсните контракти на суровия петрол загубиха над 6% от пазарните
Коментари Харесай

Пореден сблъсък между Белия дом и ОПЕК+

Фючърсните договори на суровия нефт изгубиха над 6% от пазарните си оценки през последните три търговски сесии и в ранното утро на 5 ноември се двоумят наоколо до 80 щ. $ за барел в очакване на отговора на Вашингтон на упорството на ОПЕК и другари. 

След малко заседание на 4 ноември членовете на алианса се договориха да усилят с 400 хиляди барела дневно доставките на черно злато през декември, продължавайки досегашната си тактика на непретенциозно покачване на месечния рандеман. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия - принц Абдулазис бин Салман - изясни след срещата, че " петролът не е проблем ", визирайки дефицита на природен газ. И добави: " Истинският проблем е, че енергийният комплекс минава през безпорядък и пъкъл ". 

Белият дом пък отговори, че  " това не е краят " на напъните за понижаване на петролните цени. Администрацията на Джо Байдън разисква набор от принадлежности за справяне с високите цени на суровината, осведоми представител на Националния съвет за сигурност на страната след решението на ОПЕК+. 

В очакване на следващото шоу сред Вашингтон и петролния картел, анализатори на " Голдмън Сакс груп " вещаят съществени ценови съмнения на петролните тържища и акцентират, че на пазара липсва задоволително предложение. " Ю Би Ес груп " пък поддържа прогнозата си за 90 щ. $ за барел вид " Брент " през идните месеци. 

Американският президент прикани ОПЕК+ да достави пазара с по-едри количества недопечен нефт, с цел да охлади цените, които той упреква за инфлационния напън. Американците желаеха двойно по-голямо от оповестеното нарастване на доставките, с цел да не се забави международното икономическо възобновяване от пандемията.

Отказът на ОПЕК и сътрудниците й да удовлетворят настояването на Вашингтон рискува да предизвика следващата тежка борба с най-големите консуматори на черно злато. Енергийните министри на групата обосновават решението си с изцяло резонния претекст, че търсенето на суровината към момента не е досигнало предпандемичните си нива поради продължаващото разпространяване на болестта. Намаляващата известност на Байдън в изискванията на висока инфлация и разногласия за националния дневен ред обаче е сериозен мотив за друга логичност. А протичащото се заплашва да задълбочи в допълнение така и така влошените връзки на Съединените щати с най-силния им съдружник от Близкия изток - Саудитска Арабия. 

Представителите на ОПЕК+ настояват праволинейно, че икономическите проблеми на клиентите им произтичат от препускащите газови котировки, върху които те нямат надзор. Цените на петрола в Лондон са се повишили с 25% от август насам - растеж, който въпреки и впечатляващ, бледнее спрямо 80-процентния скок на европейските газови фючърсни котировки през същия интервал. 

Тези доводи обаче въобще не топлят потребителите. 

Един от методите за противопоставяне на Белия дом е да деблокира известни количества от стратегическите петролни запаси. Това би намалило цените за купувачите на бензиностанциите, само че в същото време крие и опасности поради очертаващия се казус: първостепенното предназначение на запасите, които сега са над 612 млн. барела, е да сужи като буфер против последици от стопански произшествия, породени от урагани или други естествени бедствия. До сходна мярка прибягна преди няколко дни Китай и след нея стартира плавния, само че нищожен спад на петролните котировки.

В утринната търговия на 5 ноември фючърсните договори вид " Брент " с доставка през януари 2022-а се котираха по 80.70 щ. $ за барел, а американският лек недопечен нефт вид WTI с доставка през декември се разменяше против 79.25 $ за барел. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР