Валутните пазари тестват готовността на Берн и Тел Авив да

...
Валутните пазари тестват готовността на Берн и Тел Авив да
Коментари Харесай

Търговците вгорчават живота на централните банкери на Швейцария и Израел

Валутните пазари тестват готовността на Берн и Тел Авив да поддържат паричните си тактики и заложените целеви параметри посредством обменните курсове на паричните си единици, които са извънредно значими за стабилността в двете страни, разясняват анализатори от сектора.  

Паричните стратези и на Швейцария и на Израел по предписание отслабват националните валути, с цел да поддържат стопанските системи си. В момента обаче вложителите нападат готовността на централните им банки за валутни интервенции в изискванията на просветляване на вероятностите за напредък и инфлация.

Израелският шекел се изкачи на 2 ноември до най-силната си котировка за последните 25 години преди да загуби част от извоюваното, а централните банкери на страната отхвърлиха да разясняват дали са се намесили на пазара. Швейцарският франк пък нарастна при започване на седмицата до най-високата си стойност към еврото за последните 17 месеца.  

На процедура Швейцария и Израел са следващите пазарни цели на търговците.

Резките съмнения на валутите им се случиха откакто на постоянното си заседание за паричната политика на 2 ноември Резервната банка на Австралия се отхвърли да поддържа целевото ниво на рентабилност от 0.1% на държавните облигации с падеж през април 2024-а. Причина за смяната бяха всеобщите продажби на държавните дългови бумаги, които " изстреляха " тяхната възвръщаемост осем пъти над поддържаната от централната банка стойност.  

Всъщност, смяната е разследване на по-мащабния поврат на настройките на световните пазари, които залагат на стягане на паричната политика в отговор на растежа на потребителските цени. Това принуждава централните банки да балансират упованията на търговците и необходимостта да поддържат към момента нежното икономическо възобновяване от пандемията.

Централната банка на Израел разгласи, че ще стартира да редуцира програмата си за покупка на облигации в размер от 85 милиарда шекела (27 милиарда долара) до края на годината. 

Израелската парична единица нарастна до 3.1008 шекела за един щ. $ - най-силното ниво от март 1996-а, а в следобедните часове на 3 ноември се разменяше против 3.1349 шекела за един $. Валутният скок се изяснява с рекордните директни задгранични вложения и с желанията на израелските центрани банкери да затегнат паричната политика. 

Търговците предвиждат още ценови обрати. Това се вижда от пазарните оценки, изразени посредством едномесечната стойност на съмненията на курса шекел/долар, която е най-висока от май. 

Централната банка на Израел вкара през януари стратегия за валутна търговия в размер на 30 милиарда щ. $, с цел да помогне на страната да премине през пандемията от ковид. Израелските централни банкери към този момент са купили 28.3 милиарда $ по тази скица, само че тя ще бъде употребена на валутния пазар когато е належащо даже след изтеглянето й, съобщи банковият ръководител Амир Ярон. 

Швейцарската национална банка се чака да резервира лихвената си политика на настоящите минус 0.75% до края на годината и да продължи с валутните интервенции, в случай че се постанова. 

Швейцарският франк се увеличи до съвсем 1.05 за едно евро - най-високата стойност от май 2020-а, а в следобедната търговия на 3 ноември се разменяше против 1.0560 франка за едно евро.  

Валутни анализатори предвиждат офанзивите на дилърите да продължат " да клатят " швейцарската парична единица. Те показват, че сериозната котировка, която би предизвикала намесата на швейцарските централни банкери, е към 1.05 франка за едно евро. И самият факт, че стойностите са малко над това ниво, демонстрира, че търговците се опасяват от интервенции. 

Инфлацията в Швейцария се е повишила леко през последните месеци, само че към момента е надалеч от целевите 2% годишно, които биха предизвикали възможни лихвени нараствания. През октомври тя доближи 1.3%, а оценките на централната банка са за 0.5% приблизително за тази година и едвам 0.7% през идната. 

По-високите инфлационни нива ненапълно оправдават въздържането от валутни интервенции. Просто тъй като те могат да доведат до по-нататъшно повишаване на франка, показват валутни стратези на " Джей Пи Моргън Чейз ". Ограничаването на валутната ликвидност в отговор на инфлационен напредък автоматизирано ще се трансферира на валутния курс, тъй като ще докара неизбежно до по-малко интервенции и в рисков случай - до никакви намеси, настояват банкерите. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР